Sağlık dünyasının Oscarları sahiplerini buldu!

87 binin üzerinde hekimin oylarıyla belirlenen sağlık dünyasının Oscarları sahiplerini buldu.

Doktorclub.com ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi işbirliğinde bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilen “Doktorclub Awards 2022 Türkiye’nin Sağlık Ödülleri”ni kazananlar 16 Aralık Cuma akşamı İstanbul Üniversitesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel salonunda gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

Geceye ev sahipliği yapan Doktorclub Ceo’su Gökçe Yaraşan, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek’in açılış konuşmalarını yaptığı geceye çeşitli illerden gelen 500’ün üzerinde hekim ve sağlık çalışanı katıldı.

Yıl boyunca alanlarında önemli başarılara, buluşlara ve yeniliklere imza atan Türkiye’nin önemli hekimleri, sağlık çalışanları, sağlık kurumları, sosyal sorumluluk dernekleri ve sağlık teknolojileri girişimlerinin 17 farklı kategoride aday oldukları yarışmada 114 kişiden oluşan bilimsel ve sektörel juri üyesi 73 finalist belirledi. Belirlenen finalistlerden 17 tanesi doktorclub.com ’a üye 87.000’den fazla hekimin oyları sonucu rakiplerini geride bırakarak canlı yayında ödüllerini aldılar.

ÖDÜL KATEGORİLERİ VE KAZANANLAR

Yılın Doktoru Ödülleri:

Yaşam Boyu Onur Ödülü - Prof.Dr. Murat Emre

Yılın Yenilikçi Temel Bilimler Doktoru - Prof.Dr. Osman Demirhan Yılın Yenilikçi Dahili Bilimler Doktoru - Prof.Dr. Fatih Özaltın

Yılın Yenilikçi Cerrahi Bilimler Doktoru - Doç. Dr. Fuat Bilgili

Yılın Yenilikçi Diş Hekimi - Doç. Dr. Ahmet Taylan Çebi

Yılın Yenilikçi Stajyer/Intern Hekimi - İnt. Dr. Muammer Akat

Yılın Sağlık Bilgi Sistemleri Ödülleri:

Yılın Yenilikçi Ürünü / Uygulaması - T.C. Sağlık Bakanlığı

Yılın Hastaneler ve Sağlık Kurumları Ödülleri:

Yılın Yenilikçi Uygulaması - Kayseri Büyükşehir Belediyesi Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi - Lokman Hekim Üniversitesi

Yılın Sivil Toplum Kuruluşları Ödülleri:

Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi - Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği

Yılın Sağlık Profesyoneli Ödülleri:

Yılın Yenilikçi Hemşiresi - Dr. Münevver Erkul ve Prof. Dr. Emine Efe Yılın Yenilikçi Eczacısı - Prof.Dr. H. Gülçin Saltan İşcan

Yılın Yenilikçi Sağlık Profesyoneli - Doç. Dr. Mustafa Ünal

Yılın İlaç Endüstrisi Ödülleri:

Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması - Sanofi Türkiye Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi - Berko İlaç

Yılın Medikal Endüstri Ödülleri:

Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması - Technomedicare Medikal

Yılın Biyoteknoloji ve Genom Teknolojisi Ödülleri:

Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması - Kocaeli Üniversitesi

Yılın Sağlık Girişimi Ödülleri:

Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması - Bilkent Üniversitesi UNAM - Kanser Erken Tanı Ekibi

Özel Ödüller:

Jüri Özel Ödülü - Doç. Dr. Necati Enver

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Özel Ödülü - Prof.Dr. Mehmet Şükrü Sever Özel Ödül - Küresel Migren ve Ağrı Derneği

Özel Ödül - Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı

Türkiye sağlık sektörü Avrupa Komisyonu'nun raporlarına göre bilişim ve dijitalleşmede nüfusa oranla Avrupa birincisi.

Yılın Sağlık Bilgi Sistemleri Ödülleri - Yılın Yenilikçi Uygulaması kategorisini kazanan T.C. Sağlık Bakanlığı “NeyimVar?” uygulaması, kullanıcının girdiği şikayetleri yapay zeka ile değerlendirip şikayetle ilgili tanı tahminlerinde bulunarak doğru polikliniğe yönlendirilmesini sağlıyor.

Ödülü alan T.C. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci:

Tüm hastanelerimize günlük yaklaşık 2.200.000 hastamız tarafından başvuru yapılmaktadır. Bu başvuruların %6 ila %7 kadarının yanlış poliklinik olarak sonuçlandığı tespit edilmiştir. Uygulama sayesinde günlük ortalama 125 bin kişinin yanlış klinikten randevu almasının önüne geçilmesi ciddi bir maliyet ve zaman faydası sağlıyor. Uygulama başvuruların yaklaşık %85’ine doğru teşhis koyuyor.

Türkiye sağlık sektörü bilişim alanında Avrupa’nın birincisi. Eğer bir süper güç tarif etmiş olsaydık sağlıkta bilişim ve dijitalleşme anlamında Türkiye o kategoride olurdu.

Kanser Hastalarına Tedavi Sonrası Bakım Merkezi Hospice Projesi ile Yılın Hastaneler ve Sağlık Kurumları Ödülleri - Yılın Yenilikçi Uygulaması ödülünü kazanan Kayseri Büyükşehir Belediyesi adına ödülü alan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç:

Hospice ile ilgili yapmış olduğumuz projede ben de bir hekim olarak artık her şeyin bitti denildiği süreçte, o yavrularımızın ümitsizliğe adeta yönlendirilerek ailesine teslim edildiği dönemde, daha sonraki sürecini tamamlama ve insanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesi ile ona hizmet etme anlayışıyla bir proje geliştirdik. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin hemen karşısında bir alanda bunu hayata geçiriyoruz. Bu projemizde hem ailelerimizi hem de yavrularımızı önemseyen bir yaklaşım şefkat ve merhamet duyguları ile onların elinden tutmayı, onlara onurlu bir yaşam sürdürmeyi elbette ki bir görev bilen anlayış içerisinde bu çalışmamızı hayata geçiriyoruz.

Sağlık alanında ülkelerarası dostluk plaketi alan Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Sabirov Ulugbek Yusufhonovich:

Bize verdiğiniz değer karşılığında aldığımız ödülden dolayı size çok teşekkür ederiz.

Aldığımız ödülü Özbekistan Sağlık Bakanlığına emanet olarak götüreceğim ve takdim edeceğim. Aldığımız bu ödül kardeş ülke Özbekistan olarak bizim için çok önemli. Gelecekte beraber Türkiye ve Özbekistan olarak bütün ülkelerdeki hastaları korumak ve bütün dünyadaki iyileşmek isteyen hastalar adına çok teşekkür etmek istiyorum.

Türk hekimleri Afrika ve Orta Asya ülkeleri başta olmak üzere birçok coğrafyada diğer hekimleri ücretsiz eğitiyor.

Yılın Sivil Toplum Kuruluşları Ödülleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi kategorisinde “Bilimin Işığıyla Kansersiz Yarınlara” projesiyle ödül kazanan Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği adına Başkan Prof. Dr. Gökhan Özyiğit:

Dünyada yılda 10 milyon kanser ölümünün 7 milyonu bizim ilk etapta ulaştığımız 84’ün üzerinde ülkede oluyor. Modern kanser tedavisine ulaşımları olmadığı için, modern radyoterapiye, modern kemoterapiye, sistemik tedavilere ulaşım olmadığı için oluyor.

Biz Türk onkologları, Türk radyasyon onkologları olarak onlara belki bir cihaz satamazdık. Çünkü bizim öyle bir imkanımız yok ama biz onlara en değerli, en kıymetli hocalarımızdan aldığımız bilgi ve tecrübeyi ücretsiz olarak hiçbir bedel ödemeden sadece onların gönüllerini kazanmak ve şifalarına bir nebze katkıda bulunabilmek için bu projeyi başlattık ve sadece 2 yılda binin üzerinde hekimimize ulaştık.

Şu anda Afrika’dan Orta Asya’ya ve Balkanlar'a kadar olan bütün ülkelerde Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Türk hekimleri ve Türk radyasyon onkologları olarak buradaki hekim arkadaşlar eğitimleri aynı hızla sürdürüyoruz. Önümüzdeki yıl da sürecek, bu artık kurumsal bir devamlılık aldı.

TIP LİTERATÜRÜNE YEPYENİ BİR HASTALIK VE YEPYENİ BİR GEN KAZANDIRAN PROJE

Yılın Doktoru Ödülleri - Yılın Yenilikçi Dahili Bilimler Doktoru kategorisinde "Yeni Bir Gen, Yeni Bir Sendrom (TRACK Sendromu)” projesiyle ödül kazanan Prof. Dr. Fatih Özaltın:

Bu ödüle konu olan projemiz yeni bir gen ve bununla ilişkili yeni bir sendrom yeni bir hastalık dünyada ilk defa tanımlandı. Geni biz bulduk ama İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin katkıları olmasaydı bu asla olmayacaktı. Tıp literatürüne yepyeni bir hastalık yepyeni bir gen kazandırmış olduk. Dolayısıyla bu bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ödülü ben ekipte yer alan tüm hocalarımızın, meslektaşlarımızın adına kabul etmek istiyorum.

Doktorclub Awards 2022 Türkiye’nin Sağlık Ödülleri, hem sağlık sektörü paydaşlarının birbirlerini destekledikleri, onurlandırdıkları bir gece hem de geçtiğimiz üç yıl boyunca pandemi döneminde çok zor şartlarda insanüstü bir gayretle çalışan sektör çalışanlarının, bu zor şartlar altında sadece hasta tedavi etmeyip aynı zamanda bilimsel ve teknolojik alanlarda da çok önemli başarılara imza attıklarını gösteren bir etkinlik oldu.