Safranbolu ‘Sakin Şehir’ ünvanını almadı mı? Hakan Peker gerçeği açıkladı

Ünlü sanatçı ve İYİ Parti Safranbolu Belediye Başkan adayı Hakan Peker, Safranbolu için çıkan, “Sakin Şehir (Cittaslow) ünvanı aldı” haberlerinin ardından açıklama yaptı.

Safranbolu belediyesi tarafından yapılan “Sessiz Şehir” açıklamasına Hakan Peker’den cevap geldi.

“UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Safranbolu’muz, Sakin Şehirler Ağı'na (Cittaslow) dahil olmuş tebrikler…” diyen Peker, “Ve fakat belediye tarafından, devletin hiçbir kurumuna bildirilmiş böyle bir belge yok.” ifadelerini kullandı.

Peker, açıklamasının devamında şunları söyledi:

Ayrıca “Sessiz şehir kriterleri neler ve amaçlanan ne?” sizlere onu anlatmak, halkımız üzerinde oluşturulmaya çalışılan, artık sessiz kalmanız gerekiyor algısını yıkmak istiyorum…

Seçimlere bir hafta kala “sessiz şehire kabul edildik” denilerek, bizim söylemlerimizin tam zıttı bir ilçe var edilmeye çalışılıyor gibi gösterilmeye uğraşılıyor kanmayalım…

Nedir sessiz şehir demek?

Cittaslow hareketinin en temel amacı ne? Onu Dünyayı gezmiş biri olarak bir de benden dinleyin…

Kalabalıklaşma karşısında birbirine benzeyen şehirlerin dışında, özünü koruyarak yaşayan şehirler demektir.

Yani; Nüfusun 50 binin altında olma şartı vardır. Ki; biz 80 bin nüfuslu gelişmekte olan bir ilçeyiz… Bisiklet yollarının olması gerekmektedir. Ki; ben bizde hiç görmedim. Engellilerimizin ilçeyi rahatça gezebilmesi gerekmektedir. Ki; iki park alanı dışında engellilerimize sağlanmış koşullara hiç denk gelmedim, engeli olmayan vatandaşımızın bile sokaklarda düşmeden sessiz ilçemizde sessiz yürüyebilmesi başarı belgesi istiyor.

İnsanların kalabalık şehir hayatında ki gibi koşturarak değil, keyif alarak yemek yediği bir ilçe olması demektir. Bizim amaçladığımızda ekonomiyi düzeltince kesinlikle tüm bu eksiklerin giderilmesidir. Safranbolu’muzda insanımızın, güzel doğamızla, özümüze sahip çıkarak, temiz havamızla, mis gibi sokaklarımızla, gencinden, çocuğundan, kadınından, erkeğine, yaşlısına herkesin hayallerinin ötesinde, mutlu ve rahat bir hayat sürmesini sağlamak demektir…

Aslında bizim Safranbolu’da yapmak istediklerimiz, projelerimiz, tam da bu.
Şu an her kriteri eksik olan Sessiz şehir hareketinin (Cittaslow) amaçladığının karşılığıdır.

Ve fakat burada Halkımıza, biz artık sessiz şehir seçildik, O yüzden; Eğlenmeyin, yüksek sesle konuşmayın, koşmayın, kahkaha atmayın, müzik dinlemeyin, yavaş yürüyün, şişşşt ses yok der gibi parmak gösterilmesi, tamamen yanlış bir algı yönetimidir ya da Dünya vizyonundan uzak olmanın getirisidir. İlçemizde Her üç konaktan birinin satılık olması sessiz şehir belgesi almamızı sağlamış olabilir, ki bu belgeyi henüz belediye dışında gören yok, ama biz konakların hepsini doldurarak sessiz şehrin hakkını vereceğiz.

Sessiz şehir, hayatın keşmekeşliğinden ve koşturmasından uzak keyifli bir yaşam sürmek demektir…

Herkesin kendi alanında mutlu…

Yaşamın masallarda ki gibi akması sebebi ile turistlerin geldiği, turist geldiği için esnafın para kazandığı, herkesin yüzünün güldüğü, eğlendiği, insanlarda oluşturulan adeta darbe baskısının kırıldığı, ölü toprağı atılmış gibi değil, keyifle nefes alacak alanlar ve organizasyonlar oluşturarak yaşamalarını sağlamak demektir

Sessiz şehir, sessizliğe gömülün demek değil, her sesin eşit çıkmasına olanak sağlamaktır…

Örneğin; Gökçeada 2011 yılında cittaslow unvanını almış bir adadır. Aynı zamanda sakin şehir unvanı alan ilk ve tek ada olan Gökçeada, turizm açısından yerli ve yabancı birçok turistin uğrak noktasıdır.

Foça, İznik ve Arapgir ile birlikte en son cittaslow listesine giren bölgelerdendir. Foça, İzmir’de bulunur. Antik çağda yaşamış İyon Medeniyeti`nden izler taşır. Arkeolojik kalıntıları, keyifli restoranları ile her yıl birçok turist tarafından ziyaret edilir.

Ayrıca diğer sessiz şehir seçilen ilçelerimizin hiçbiri UNESCO dünya miras kenti değildir

Aydın-Yenipazar
Isparta-Yalvaç
Kırklareli-Vize
Erzurum-uzundere
Artvin-Şavşat
Tekirdağ-Şarköy
İzmir-Seferihisar
Ordu-Perşembe
Bolu-Mudurnu
Muğla-Köyceğiz
Erzincan-Kemaliye
Bursa-İznik
Şanlıurfa-Halfeti
Ankara-Güdül
Bolu-Göynük
Çanakkale-Gökçeada
Sinop-Gerze
İzmir-Foça
Antalya-Finike
Isparta-Eğirdir
Malatya-Arapgir
Muğla-Akyaka
Bitlis-Ahlat

Bizim önceliğimiz bu mirasa sahip çıkmak ve ilçeyi hak ettiği refaha kavuşturmaktır.

Bir kişinin ve etrafında toplanmış, kendisiyle birlikte, kendilerini dünyaları yarattıklarını, Safranbolu’da istedikleri gibi insanları kandırarak at oynatabileceklerini sanan, üst ego ve kibirli hallerinden kurtarmak gerekmektedir… İlçe sizin değil herkesindir. Hizmet çevremizdeki üç beş kişinin isteklerine göre değil, Halkımızın hayallerine ve isteklerine göre yapılmalıdır.

Önemli olan sessiz şehir belgesi aldık deyip, insanları yanlış yönlendirmek ve korku ağı salmak değil, belgenin gerektirdiklerini yerine getirmektir, o vizyonda sadece bizde mevcuttur.

Yoksa Sessiz şehir olduk derken, aynı zamanda tarihi miras kenti olduğumuzdan ötürü, UNESCO Dünya mirası listesinden çıkarılmamız bu gidişatla an meselesi olacaktır.