Sabancı’da miras kavgasında flaş gelişme!
Sabancı Holding’in kurucusu merhum Hacı Ömer Sabancı’nın oğlu İhsan Sabancı’nın evlilik dışı ilişkisinden olduğunu iddia eden Sevilay Çınar'ın açtığı belirsiz alacak davasında, mahkeme Hacı Ömer Sabancı'nın mal varlığının araştırılmasına karar verdi.
Sabancı Holding'in kurucusu Hacı Ömer Sabancı’nın ölmeden önce mirasından düşürdüğü en büyük oğlu İhsan Sabancı’nın resmi olmayan ikinci evliliğinden olan kızı Sevilay Çınar'ın 2017’de mirasçılık belgesini almasından sonra mirastan eşit payını alabilmek için başlattığı hukuk mücadelesi devam ediyor. Sevilay Çınar'ın, Hacı Ömer Sabancı’nın ölmeden önce mirasını çocukları arasında bölüştürdüğü için babasının mirastan mahrum olması nedeniyle açtığı belirsiz alacak davasında, mahkeme Hacı Ömer Sabancı’nın mal varlığının araştırılmasına karar verdi.
Sabancı Holding'in kurucusu Hacı Ömer Sabancı 1966'da hayatını kaybettiğinde arkasında İhsan, Sakıp, Hacı, Şevket, Erol ve Özdemir olmak üzere 6 çocuğu kaldı. İhsan Sabancı babası sağ iken resmi nikahlı eşinden 3 çocuğu bulunmasına rağmen Nevin Tetik ile resmi olmayan ikinci evliliğini yaptığı bu evlilikten de 3 çocuk sahibi olduğu için Hacı Ömer Sabancı, 1963’te mirasından düşürdü.
İhsan Sabancı’nın ikinci eşinden olan kızı Sevilay Çınar açtığı davalar sonucu 2017'de mirasçılık belgesi alarak Sabancıların mirasından kendisine de eşit pay verilmesi için davalar açtı. Hacı Ömer Sabancı’nın ölmeden önce tüm mal varlığını çocukları arasında paylaştırdığını ileri süren Sevilay Çınar, babası İhsan Sabancı'nın mirastan mahrum edildiği için kendisinin de hak kaybına uğradığını ileri sürdü.
DENKLEŞTİRME, TENKİS, TEREKEYE İADE, TAZMİN DAVASI
Sevilay Çınar, Hacı Ömer Sabancı'nın ölmeden evvel ve ölüme bağlı olarak babası İhsan Sabancı'nın ilk eşinden olan çocukları Güler, Yakup ve Nur Sabancı ile Sakıp Sabancı, Özdemir Sabancı, Hacı sabancı ve Mehmet Sabancı mirasçılarına bazı kazandırmalar yaptığını, ancak bunların denkleştirmeye, mümkün olmaması halinde tenkise tabi olduğunu ileri sürerek kazandırmaya konu malların terekeye iadesini, aksi halde tazminini talep ederek belirsiz alacak davası açtı.
MAL KAÇIRDI İDDİASI
Sevilay Çınar avukatı Çağrı Batur aracılığıyla açtığı belirsiz alacak davasının dilekçesinde, Hacı Ömer Sabancı’nın mal kaçırma amacıyla malvarlığının büyük kısmını sağlığında İhsan Sabancı dışındaki 5 çocuğuna ve şirket hisselerinin bir bölümünü de üvey kardeşlerine devrettiği ileri sürüldü.
TÜM MALVARLIKLARINI ARAŞTIRIN
Dilekçede, Hacı Ömer Sabancı’nın sağlığında sahip olduğu mal varlığının 5 çocuğu ve üvey kardeşleri olan Güler, Nur ve Yakup’un doğrudan üzerine geçirdiği denkleştirme ve tenkise tabi malvarlıklarının doğru tespit ve değerlendirmesinin yapılması için tüm mirasçıların mal varlıklarının hangi şart ve şekilde nasıl edindiklerinin araştırılması istendi. Mirasçılara yapılan bu denkleştirmeye tabi karşılıksız kazandırmaların miras hukuku ve hakkaniyet kuralları gereğince denkleştirmeye tabi tutularak Sevilay Çınar’ın haklarının ödenmesi de talep edildi.
MERHUM SAKIP SABANCI KİTABINDA ANLATMIŞTI
Merhum Sakıp Sabancı’nın 1985'te yazdığı İşte Hayatım ve Bıraktığım Yerde Hayatım kitaplarında Hacı Ömer Sabancı’nın sağlığında mallarını paylaştırdığı ve İhsan Sabancı’nın aileden dışlanışı şöyle anlatıldı:
HEPİMİZ TEPKİ GÖSTERDİK
“Ağabeyim İhsan’ın Adana’da bir başka hanımla ilişkisi olmuştur. Bu ilişkiye başta babam ve annem olmak üzere hepimiz tepki gösterdi. Üzüldük. Fakat ağabeyim bu ilişkiyi sürdürdü. Ağabeyimin ilişkisi olan hanımın ismi Nevin Tetik’ti. Bu hanımdan Sevgi, Sevilay ve Murat isimli çocukları dünyaya gelmiş. Biz bu ilişkiyi tasvip etmediğimizden İhsan ağabeyim hayattayken de onun ölümünden sonra da Nevin Tetik hanımı ve çocukları görmedik.”
BABAM SAĞLIĞINDA KARDEŞLERE HAKÇA BÖLÜŞTÜRDÜ
"Babam daha hayatta iken varlığı arttıkça çocukları arasında hakça bölüştürmüş. Mesela Akbank’a ortak mı oluyor, ortaklık payını hemen kardeşler arasında dağıtmış. Akbank’tan yeni bir ortaklık payımı almış hemen onu da çocuklarına dağıtırmış. Babamın kardeşler arasında daha önce dağıttığı varlıklarda hesaplar o kadar ince yapılmış ki kimsenin hakkı kimseye geçmiyormuş. Menkul, gayrimenkul dağılımı, hisse senetleri dağılımı, değişik yörelerdeki malların taksimi, tarla çiftlik bölüşümü, bağ bahçe apartman tahsisi en bilinçli ve adil şekilde yapılmış. Babam hiç vasiyet bırakmamıştı. Sahip olduklarını zaten ölümünden önce bize eşit olarak taksim etmişti.”
KOLUNU KALDIRMADAN AYNI HAKLARA SAHİP OLMAK İSTİYOR
Davalı Sabancı Ailesi’nin avukatları ise Sevilay Çınar'ın taleplerinin, 'Kolunu bile kaldırmadan', tek bir emek vermeden mirasçılarla aynı ekonomik durumda olmaya çalışmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu belirtildi.
KARDEŞLERİNE DAVA AÇSIN
Sevilay Çınar'ın mirasta denkleştirme ve tenkis talebinde dayanağı olacak tek bir delil göstermediğinin belirtildiği cevap dilekçesinde babasına düşen payı paylaşan kardeşlerine karşı dava açabileceği ileri sürüldü.
PAYLARINI ALDILAR
Hacı Ömer Sabancı öldüğünde o dönemde kendisi ve kardeşeleri çocuk olduğu için anne ve babası tarafından miras haklarının yönetildiğinin belirtildiği dilekçede, ana-baba bir veya ana ayrı baba bir kardeşlerin fark etmeksizin haklarını aldığı ileri sürüldü. Sevilay Çınar’ın ne kardeşleri ne de kardeşleri dışındaki mirasçılardan hak talep etmesinin mümkün olmadığı da dilekçede belirtildi.
ZAMAN AŞIMI SÜRESİ DOLDU
Sevilay Sabancı'nın evlilik dışı çocuk olması ve babasının mirastan düşürülmüş olması denkleştirme ve tenkise tabi bir kazandırma iddiasında bulunmasına izin vermeyeceğinin anlatıldığı dilekçede mirasın açılmasından bugüne 51 yıl geçtiği için zamanaşımının dolduğu iddia edildi.
‘Ya tutarsa’ mantığıyla herhangi bir somut delile dayanmaksızın açılan davada tüm mirasçıların mal varlığının araştırılmasını kötü niyet olarak belirtildiği dilekçede, Akbank ve Bossa hisseleri kapsamında mirasçılarına doğrudan yapılan bir kazandırmanın olmadığı iddia edildi.
ŞEVKET VE EROL SABANCI DİNLENSİN
İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde önceki gün görülen duruşmada tarafların avukatları hazır bulundu. Sevilay Çınar’ın avukatı Çağrı Batur “Vicdanlı olduğunu bildiğimiz Şevket Sabancı ve Erol Sabancı burada doğruları söyleyebilir. Ailenin bir parçası olarak hak ettiğimiz mirası almak istiyoruz” dedi. Davalı Sabancı mirasçılarının avukatları ise davanın reddini istedi.
HACI ÖMER SABANCI’NIN TÜM MALVARLIĞININ ARAŞTIRILMASINA KARAR VERDİ
Mahkeme taraflara delillerini sunmaları için süre verirken, Kültür Bakanlığına yazı yazılarak Hacı Ömer Sabancı’nın bakanlık nezdinde tescilli tarihi eser, hatıra, müze malı olup olmadığı hususunda bilgi verilmesini, sağlığında veya öldükten sonra üçüncü kişilere devredilmiş mal var ise malların envanter listesinin ve malın fiilen nerede bulunduğuna dair bilgi ve belgelerin mahkemeye gönderilmesi istendi.
Mahkeme ayrıca Hacı Ömer Sabancı’nın gayrimenkulleri ile ilgili tapu ve kadastro müdürlüklerine, Sabancı Vakfı Müzesine SPK, Borsa İstanbul, Merkezi Kayıt Kuruluşu, Takas ve Saklama Bankası yazı yazılmasını istedi.
BDDK ve Hazine ve Maliye Bakanlığına müzekkere yazılmasını isteyen mahkeme Akbank A.Ş.'nin kuruluşundan muris Hacı Ömer Sabancı'nın ölümüne kadar gerçekleştirdiği hisse devirlerine ilişkin bilgi ve belgelerin mahkemeye gönderilmesini istedi.
Mahkeme ayrıca Hacı Ömer Sabancı A.Ş., Akbank, Bossa, Yünsa, Marsa, Yağsa, Akçimentosa, Tekkmsa, Plassa, Olmuksa, Pilsa, Çimsa, Eksa, Atlantik Sigorta, Doğan Sigorta, Lassa, Kordsa, Sapeksa, Sasa ve Aksigorta Genel müdürlüklerine yazı yazılarak şirketin kuruluşlarından muris Hacı Ömer Sabancı'nın ölümüne kadar gerçekleştirdiği hisse devirlerine ilişkin belge ve bilgilerin mahkemeye gönderilmesini isteyerek davayı erteledi.