RTÜK'ün istemediği film ABD'de olay oldu! Netflix’e ‘Cuties’ darbesi!

Tepkiler üzerine RTÜK tarafından Türkiye kataloğundan çıkarılan Cuties (Minnoşlar) filmi Teksas Bölge Savcısı soruşturma başlattı.

Netflix’in Cuties (Minnoşlar) filmi, RTÜK tarafından ‘çocuk istismarı’ nedeniyle Türkiye kataloğundan çıkarılmasının ardından ABD de tartışma konusu olmuştu.

Netflix, twerk dans ekibine katılan bir kız çocuğunun etrafında dönen Cuties filmindeki çocukların “ahlaksız tasviri” gerekçe gösterilerek ABD’nin Teksas eyaletinde dava edildi ve Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler, milletvekilleri tarafından filmin kaldırması istendi.

Milliyet gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu bugünkü yazısında, tartışmalı Fransız filminden sonra yapılan boykot çağrısının, Netflix’te ciddi abonelik iptallerine sebep olduğunu yazdı.

Eyüboğlu yazısında, “Mevzu ‘çocuk istismarı’ysa bu Türkiye’de de, ABD’de de toplum için ‘kırmızı çizgi’. Demek ki RTÜK, ‘Cuties’ konusunda doğru bir iş yaptı.” İfadelerini kullandı.

İşte Ali Eyüboğlu’nun “RTÜK’ün istemediği film ABD’de olay oldu” başlıklı o yazısı:

Google’a ‘RTÜK’ ve ‘Cuties’ yazıp arama yaptığınızda haberler çıkar karşınıza:

“RTÜK, tepkiler üzerine ‘Cuties’ filmi için harekete geçti.” “Cuties filmi için RTÜK’teki rapor tamamlandı.” “RTÜK’ten Netflix’e ‘Cuties’ yaptırımı: Katalogdan çıkarılsın.”

“RTÜK ilk kez Netflix’e ceza verdi: ‘Cuties’ filmi Türkiye kataloğundan çıkarıldı.”

Netflix, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) isteği üzerine Türkiye kataloğundan çıkardığı ‘Cuties’ (Minnoşlar) filmini Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınladı.

Sonrasında ne mi oldu?

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Netflix’in o filmi yayınlamasından sonra olanlar şunlar:

#CancelNetflix (Netflix’i iptal et) hashtag’i sosyal medyada bir anda viral oldu.

Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler, milletvekilleri harekete geçti, Netflix’in filmi kaldırması istendi.

Savcıdan soruşturma

Teksas Bölge Savcısı Lucas Babin, ‘edebi, sanatsal, politik veya bilimsel değeri olmayan, 18 yaşından küçük bir çocuğun cinsel organlarını açıkça teşhir eden’ orijinal adı ‘Mignonnes’ olan ‘Cuties’ filmini yayınlayan Netflix hakkında soruşturma başlattı.

11 yaşındaki Amy’nin ‘Cuties’ dans grubuna girme öyküsünü anlatan Fransız filminin Netflix’e faturası sadece bunlar mı?

Hayır...

2020 Sundance Film Festivali’nde Maimouna Doucoure’a ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü kazandıran film yüzünden Netflix, ciddi abone kaybetti. USA Today’deki habere göre bu tespiti yapanlar, abonelik analiz şirketleri Antenna ve YipitData.

Netflix, kısa bir süre önce 2020 bilançosunu açıkladı.

‘Çocuk istismarı’

2020’nin ilk çeyreğinde 16 milyon yeni abonesi olan Netflix, ikinci çeyrekte 10 milyon, üçüncü çeyrekte ise 2.2 milyonda kaldı. Antenna ve YipitData’ya göre tartışmalı Fransız filminden sonra yapılan boykot çağrısı, Netflix’te ciddi abonelik iptallerine sebep oldu.

Netflix’in dünya genelindeki yeni abone sayısındaki bu sert düşüş ve sebepleri bir yana, işin bizi ilgilendiren tarafı şu:

RTÜK’ün ‘çocuk istismarı’ nedeniyle Türkiye kataloğundan çıkarttığı filmi Netflix, ABD’de yayınladı, ama sonucu bu oldu.

Mevzu ‘çocuk istismarı’ysa bu Türkiye’de de, ABD’de de toplum için ‘kırmızı çizgi’. Demek ki RTÜK, ‘Cuties’ konusunda doğru bir iş yaptı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın...