RTÜK'ün 7 televizyon kanalına cezası Meclis'e taşındı!

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, RTÜK'ün yedi kanala yönelik verdiği para cezasını Meclis gündemine taşıdı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 24 Mayıs günü CHP grup toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içerdiği belirtilen sloganları yayınlayan yedi televizyon kanalına idari para cezası verdi.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Grupbaşkan vekillerimizin açıklamalarında da ifade ettiği üzere; atılan sloganlar saptırılmış ve başka bir mecraya çekilmek istenmiştir. Ayrıca, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun atılan sloganı eliyle durdurduğu ve müsaade etmediği yine ilgili açıklamada belirtilmiştir. Tüm bunlara rağmen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) olaydan üzerine vazife çıkarmış ve Üst Kurul toplantısında, CHP TBMM Grup Toplantısını canlı yayınlayan Halk Tv, Habertürk TV, NTV, Ulusal TV, CNN Türk, Bengütürk ve Can Erzincan kanallarına 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun'un 8. maddesi uyarınca oy çokluğuyla idari para cezası vermiştir” ifadelerinde bulundu.

Yarkadaş, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede şu soruları yöneltti.

1- İlgili cezalar hangi dayanakla bu TV kanallarına kesilmiştir

2- Canlı yayında gelişmiş ve ekran başındaki izleyicilerin bile anlayamadığı bir sürede gerçeklemiş bir olay için ceza kesilmesi doğru mudur?

3- Bu uygulama CHP grup toplantılarını yayınlayan TV kanallarına yapılan bir örtülü baskı mıdır? Amaç CHP grup toplantılarını vatandaşlardan kaçırmak mıdır?

4- RTÜK, TBMM’den daha üst bir kurum mudur? TBMM’de siyasilerin yaptığı konuşmaların içeriğini ve yayın akışını RTÜK mü belirleyecektir? RTÜK’ün TBMM’de cereyan etmiş bir grup toplantısı nedeniyle ceza kesmesi aynı zamanda Anayasal bir ihlal değil midir?

5- Bu şekilde cezalar uygulanarak TV kanallarının TBMM çatısı altında olan biteni halka aktarmasının önü mü kesilmek istenmektedir?

6- TBMM TV’nin yayınlarının 19.00’dan sonra kesilmesiyle zaten internet yayını olmadan TBMM çalışmalarını takip edemeyen vatandaşların, Salı günü yapılan grup toplantılarını da izlememesi mi hedeflenmektedir?

7- Canlı yayın esnasında spontane gelişen olaylarda ilgili kanalın sorumluğu nedir?

8- Daha önce grup toplantılarını canlı yayınlayan TV kanallarına ceza kesilmiş midir? Kesilmişse hangi kanala, hangi miktarda kesilmiştir?

9- AKP hükümeti tarafından kuruma baskı yapıldığı ve bu nedenle RTÜK’ün ilgili kanallara ceza kesmek zorunda kaldığı doğru mudur?