RTÜK'TEN YETKİ AÇIKLAMASI; " O YETKİ 16 YILDIR VAR!"

RTÜK Başbakan'a kanal kapatma yetkisi veren kanun hükmünün 16 yıldır kanun tasarısında bulunduğunu belirtti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TBMM'de görüşmeleri süren Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın 'Olağanüstü Dönemlerde Yayınlar' başlıklı maddesinde, 16 yıldır yürürlükte bulunan bir kanun hükmünün aynen korunduğu, yeni bir yetkilendirme yapılması ya da yetkilerin genişletilmesinin söz konusu olmadığı bildirdi.

RTÜK, tasarının 'Olağanüstü dönemlerde yayınlar' başlıklı 7. maddesiyle ilgili olarak basın ve yayın kuruluşlarında yer alan 'Başbakan'a televizyon kanalı kapatma yetkisi verildiği' yönündeki iddialar içeren haberler ve yorumlar nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un 1994 yılında çıkarıldığı ve 16 yıldır yürürlükte olduğu hatırlatılan açıklamada, kanunun 'Yayınların Men Edilmesi' başlıklı 25. maddesinde 'Milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda Başbakan veya görevlendireceği bakan yayını durdurabilir' denildiği, bu hüküm kapsamındaki yetkinin, İstanbul'da bir bankanın bombalandığı, Ankara'nın Ulus semtinde bombanın patladığı ve Dağlıca'daki saldırının yaşandığı dönemlerde kullanıldığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Dolayısıyla TBMM Genel Kurulunda görüşmelerine başlanan Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın 'Olağanüstü Dönemlerde Yayınlar' başlıklı 7. maddesiyle zaten 16 yıldır yürürlükte bulunan bir kanun hükmü aynen korunmuş olup, yeni bir yetkilendirme yapılması ya da yetkilerin genişletilmesi söz konusu değildir.

Aksine yeni yasa tasarısında, anılan kanun hükmünün başına 'savaşlar, terör amaçlı saldırılar, doğal afetler ve benzeri olağanüstü durumların ortaya çıkardığı kriz zamanlarında da ifade ve haber alma özgürlüğü esas olup, yayın hizmetleri önceden denetlenemez ve yargı kararları saklı kalmak kaydıyla durdurulamaz' ifadesi eklenmek suretiyle, kriz dönemlerinde ifade ve haber alma özgürlüğünün esas olduğuna açıkça vurgu yapılmıştır.

Ayrıca, bu madde kapsamında alınacak kararlar, yargı denetimine açık olup, maddenin üçüncü bendinde de belirtildiği üzere açılacak iptal davalarına Danıştay öncelikle bakar ve karara bağlar.'