RTÜK'TEN BASINDA YABANCI PAYINI %50'YE ÇIKARMA TASLAĞI!..KARAR KİME YARAYACAK?..

Yabancıların özel radyo ve TV'lerde yabancı payını yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkaran yeni RTÜK yasa taslağı Başbakanlığa sunuldu.

Hükümet, RTÜK Yasası´nda çok temel değişikliklere hazırlanıyor. Yayınların içeriğine ve yayın organı sahipliğine ilişkin düzenlemeler öngören taslak, Başbakanlık´a sunuldu.
Taslakta Sabah-atv satışında birçok yabancı girişimcinin önce süre istemesine, ardından da ihaleden çekilmesine neden olan yabancı sermayenin payı yeniden düzenleniyor.

YÜZDE 50 YABANCI PAYINA İZİN
Taslağa göre bir özel radyo ve TV kuruluşunda toplam yabancı sermaye payı, ödenmiş sermayenin yüzde 50´sini geçemeyecek. Aynı yabancı, gerçek veya tüzel kişilerin ikinci bir özel radyo ve TV kuruluşuna ortak olması halinde ikinci kuruluştaki toplam yabancı sermaye payı ödenmiş sermayenin yüzde 25´iyle sınırlı olacak. Yabancı bir gerçek veya tüzel kişi en fazla iki özel radyo ve iki özel TV kuruluşuna ortak olabilecek.
Yürürlükteki düzenlemeye göre ise bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda yabancı sermayenin payı ödenmiş sermayenin yüzde 25´ini geçemiyor.
Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda ortak olan gerçek veya tüzel yabancı kişi, bir başka radyo ve televizyon kuruluşuna ortak olamıyor. Taslağın yasalaşması durumunda dün Sabah-atv´nin satışı için Rekabet Kurulu'ndan onay alan Çalık Grubu´nun eli de rahatlamış olacak. Çalık Grubu'nun önüne son engel olarak RTÜK'ün kararı kaldı. RTÜK´ün de onayının ardından grubun 1.1 milyar dolarlık ihale bedelini şartname gereği tek seferde ödemesi gerekiyor.

ORTAKLIK GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR
Çalık grubunun Sabah-Atv'ye yabancı ortak arayışında olduğu biliniyor. Hatta basında grubun, ihaleye Sancak-Koza ikilisiyle girmek için hazırlanan RTL ile görüşmelerde son aşamaya geldiği yazılmıştı. Çalık grubu da başka şirketlerle görüştüğünü doğrulamış, ancak görüşmelerin ortaklık bağlamında yapılmadığını duyurmuştu. Bu arada bir süredir nakit arayışında olan Çalık grubunun gerekli kaynağı bulduğu da basında yer bulan iddialar arasında.

Yeni RTÜK yasasında yabancıların payı artırılıyor. Halen yüzde 25 olan yabancı payı, yüzde 50'ye çıkarılacak. Karar, RTÜK onayının ardından 1.1 dolar ödemesi gereken Çalık grubunun elini rahatlatacak.


Gazeteport

~hs~-->