RTÜK TRT KANALLARINI DENETLEMİYOR MU?

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a TRT'nin hangi kanallarının RTÜK tarafından denetlendiğini sordu.

Erdoğdu'nun Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle:

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu TRT, Anayasanın 133. maddesine göre özerk ve tarafsız kamu hizmeti yayıncısıdır. TRT bütçesinin %80'i halktan yayın bedeli olarak alınan paralar ile bandrol ücretlerinden oluşmaktadır. Bu açıdan bakıldığında TRT topluma mal olmuş dolayısı ile harcama ve faaliyetleri bakımından şeffaf olması gereken bir kurumdur.

Bilindiği üzere TRT'nin hesap ve işlemlerinin denetimi TBMM tarafından yapılmaktadır. Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 15 Şubat 2011 tarihinde kabul edilerek yasalaşmıştır.

3 Mart 2011 tarih ve 27863 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un “Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunun Yükümlülüğü” üst başlıklı 45. Maddesine göre, TRT yayınları da, kamu adına medya alanıyla ilgili düzenleme ve denetleme yapmakla sorumlu kuruluş olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) denetimi kapsamına alınmıştır.

Basında, RTÜK’ün, TRT’nin sadece TRT-1 ve TRT-Haber isimli televizyon yayınlarını denetlediğine/izlediğine ilişkin haberler yer almıştır. Bu bilgiler ışığında;

Soru-1) TRT’ye ait radyo ve televizyon yayınları hangi tarihten itibaren RTÜK tarafından takibe/izlenmeye başlanmıştır?

Soru-2) TRT’ye ait radyo ve televizyon kanallarının hangileri denetim amacıyla kaydedilmekte ve izlenmektedir?

Soru-3) Basında, RTÜK’ün TRT’nin sadece TRT-1 ve TRT-Haber televizyon kanallarını izlediğine ilişkin haberler çıkmıştır. İddialar doğru iseTRT’nin diğer radyo ve televizyon kanallarının izlenmemesinin yasal dayanağı var mıdır?

Soru-4) TRT’ye ait radyo ve televizyon yayınlarının izlenmesi için kaç üst kurul uzmanı ya da uzman görevlendirilmiştir? İzleme ve denetim faaliyeti hangi usul ve esaslara göre yapılmaktadır?

Soru-5) 6112 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sorumuz tarihine kadar TRT yayınları ile ilgili olarak her bir televizyon ve radyo kanalı için ayrı ayrı olmak üzere kaç şikâyet alınmıştır

Soru-6) Söz konusu şikayetlerde 6112 sayılı kanunun hangi madde ve/veya fıkralarına aykırılık iddiası olmuştur?

Soru-7) TRT yayınları ile ilgili yapılan şikâyetler incelenmiş midir? İnceleme sonucu hazırlanan raporlarda TRT’nin kanunu ihlal ettiği tespit edilmiş midir? Edilmiş ise bu ihlaller hangi kanallarda ve hangi programlarda yapılmıştır? Bu ihlaller ile ilgili olarak herhangi bir idari veya cezai işlem yapılmış mıdır?

Soru-8) TRT-Türk, TRT-Müzik, TRT- Okul, TRT- HD, TRT ETTÜRKİYYE, TRT Belgesel ve TRT-6 televizyon yayını ile Radyo-6 ve Radyo Haber yayınları 6112 sayılı yasa kapsamında izlenmekte ve yayınları kaydedilmekte midir?