RTÜK HIZ KESMİYOR, CEZA KESİYOR! CNNTÜRK'E PKK CEZASI!

RTÜK, "Ne oluyor" programında "PKK siyasi bir harekettir" diyen BDP'li Osman Çelik'in sözleri yüzünden CNN Türk'e 286 bin TL para cezası verdi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), "Ne Oluyor" adlı haber programında Demokratik Özerklik, Ateşkes Çağrıları, Anadilde Eğitim gibi konuları tartışmaya açan CNN Türk televizyonuna 286 bin 160 TL idari para cezası verdi.

10 Ağustos’ta yayınlanan programda yer verilen düşüncelerin, "hukukun üstünlüğüne..." ilkesini ihlal ettiği ve 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluşları ve Yayınları Hakkındaki Kanunun 4. maddesini ihlal ettiği ileri sürüldü.

RTÜK’ün 10 Ekim’de aldığı ancak daha sonra kamuoyuna yansıyan karara kurul üyesi Taha Yücel muhalif kaldı. Yücel, programda farklı görüşlerden katılımcılar görüşlerini açıkladıklarını hatırlatarak, "Rapora konu ifadeler rahatsız edici olsa da ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilebilir. Ayrıca programın diğer katılımcıları da bu görüşlere karşı görüşler ifade etmiş ve programın bütünü değerlendirildiğinde cezayı gerektiren bir durum ortaya çıkmamıştır" dedi.

Programda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Osman Özçelik’in sözleri cezaya dayanak yapıldı.

Özçelik programda, "Düşük yoğunluklu savaşın elemanlarının adı gerilladır. Yani terörist bilmem ne falan ben doğru bulmuyorum. Üniforması var, hiyerarşisi var, amblemi var. Amblemi ve üniforması ile gerilla birliğidir. Bunu kabul etseniz de etmeseniz de adının doğru konulması gerekir. Bir siyasi harekettir (PKK için söylüyor). Bir siyasi partidir, askeri gücü de olan bir siyasi partidir. Kürdistan İşçi Partisi’dir adı siyasi bir harekettir" diyordu.

RTÜK, Ekim ayında da, İşçi Partisi Genel Sekreteri Hasan Basri Özbey’in dile getirdiği eleştiriler nedeniyle kanala uyarı cezası vermişti.

bianet