RTÜK 120 televizyon kanalını kapattı!

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), çok sayıda televizyon kanalının yayınına son verdi.

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'ün 120 televizyon kanalının yayınına son vermesini bugünkü köşesine taşıdı.

Televizyon kanallarının lisansı olmadığı gerekçesiyle kapatıldığını belirten Bayer, köşesinde RTÜK Başkanlığı'ndan ayrılan Davut Dursun için "Bu işlere ne diyor acaba" sorusunu sordu.

İşte, Bayer'in bugünkü köşe yazısından ilgili bölüm :

RTÜK 120 kanalı kapattı

'ORTABOY' bir TV'nin sahibi dedi ki: "RTÜK bu sefer doğrusunu yaptı."
Müjdelediği haber "RTÜKün 14.09.2015 tarihinde uydu üzerinden yayın yapan 120 TV kanalını, RTÜK lisansı olmadığı için Türksat'a suç duyurusunda bulunarak yayınlarının durdurulmasını sağlaması..."
AKP'li RTÜK üyelerinin 'göz ardı' etmesiyle, bu kanallar üzerinden ne vurgunlar yapılmış yıllardır; hayret etmemek elde değil.
Bilindiği gibi TV'ler yayın yapmak için RTÜK'ten 10 yıllığı 240 bin TL karşılığında lisans alarak RTÜK'ün belirlediği kurallara ve denetime tabi olmak zorundalar.
Halbuki 'kapatılan' bu kanallar Avrupa ülkelerinden lisans alarak veya almayarak,denetlenememelerinden dolayı neredeyse 24 saat telif ücreti ödemeden filmler (vizyon filmleri dahil), RTÜK'ün kuralları dışında daha fazla reklam yayınlayabiliyor; 'RTÜK Beyannamesi' düzenlemiyorlar ve RTÜK payı ödemedikleri için haksız rekabete neden oluyorlar (dı).
Bir yayıncı "Ringe iki boksörü çıkarıp birinin ellerini ve gözlerini bağlayıp diğerinin eline de sopa verip buyurun dövüşün der gibi ağır bir haksız rekabet bu" diye konuştu bize.
TÜRSAB'dan kiralanan bir platformda yaklaşık 20 kanal varken; frekans yayın aralığı yarıya düşürdüğünde kanal sayısı 40'a çıkarılabiliyor. Bunlar, yayıncılıkla ilgisi olmayan kişilerce kiralanıyor daha çok. Örnek verirsek ayda 15 bin dolar... Sonra gelsin büyük ticari kazançlar!...
RTÜK'ün yıllar önce yapması gereken denetimi, AKP'nin 'denetim ve gözetimi'ne girmiş olan RTÜK'ün AKP'li üyeleri ve onların güdümündeki ilgili bürokratlar yapmadı, görevlerini savsakladılar.
7 Haziran'dan sonra oluşan 40­60 oy dengesi nedeniyle, yeni başkan Arif Fırtına geldiğinde RTÜK yönetimi 'kendine geldi' ve aralarında eski ünlü siyasetçilerin çocuklarının da bulunduğu bu yasadışı kanallara el atmaya başladı. 120 platformun kapatılmasına karar verdi. Bu konuda kurulun 9 üyesi, oybirliğiyle karar alarak Başbakanlık Teftiş Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Kurul henüz göreve başlamadı.
DAVUT DURSUN VE BÜROKRATLARI
RTÜK'ün başından ayrılmak zorunda kalan Prof. Dr. Davut Dursun bu işlere ne diyor acaba? Görevde bulunduğu sürede, üst kurul üyelerinin çoğunluğu talepte bulunduğu halde niçin ilgili daire başkanını himaye etti ve görevini kötüye kullandı. Bu yeni durumda yeni RTÜK, yasaları uygulayan kanallar tarafından 'takdir' ediliyor.
Malta, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerden alınan lisanslarla Türkiye'ye dönük 'yasadışı' yayın yapanlar 'kapatmaya' karşılık sakın 'Biz AB yayıncılık kurallarına göre yayın yapıyoruz" gerekçesine sığınmasınlar...