Reuters'tan Türkiye hakkında iki ilginç haber
Reuters haber ajansı bugün dikkat çekici Türkiye paketi yayınladı.
Ajansın haberlerinden ilki okullarda Öğrenci Andı okunması uygulamasının kaldırılması üzerinden İslamcı-laik gerginliğine, ikincisi ise Batman’da 2 Kasım’da düzenlenen ve Özcan Temel isimli vatandaşın ölümüne neden olan saldırı üzerinden farklı Kürt gruplar arasındaki gerginliğe vurgu yapıldı.
Hümeyra Pamuk ve Gülsen Solaker imzalı haberde Türkiye’de hükümetin ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “üç çocuk” tavsiyesi, alkol satışı kısıtlamalarına ve “kızlı-erkekli” öğrenci evleri gibi konulardaki söylem ve eylemlerinin “Kemalistleri” ürküttüğü ifade edilerek bu zincirin son halkalarından birinin de Öğrenci Andı’nın kaldırılması olduğu belirtildi.
10 Kasım’da Anıtkabir’in 1 milyondan fazla insan tarafından ziyaret edilmesinin de bu huzursuzluğun göstergesi olduğu ifade edilen haberde, beş arkadaşıyla birlikte İstanbul’dan Ankara’ya sırf bu ziyaret için giden 36 yaşındaki bir sigortacının görüşlerine yer verildi. İlk defa bu yıl Anıtkabir’e giden Özgür Diker isimli vatandaş Reuters’a, “Atatürk’ün temsil ettiği her şeyi ayaklar altına alıyorlar ve ben de tepkimi gösterme ihtiyacı hissettim. Bugün elimizde bir demokrasi kırıntısı varsa bunu Atatürk’e borçluyuz” dedi.
46 yaşındaki emekli bankacı Neşe Yıldız ise öğrenci evleriyle ilgili olarak, “Erkekler ve kadınların aynı yurtta kalmasıyla ilgili tartışma bardağı taşıran son damla oldu. Devlet evlerimize girmeye çalışıyor ve onların çocuklarının ahlaki değerleri olduğu bizimkilerin ise olmadığına dair bir izlenim yaratıyorlar” dedi.
Ajansa konuşan akademisyen Tanıl Bora ise, “Burada Türkiye’nin İran’a dönüşmesinden bahsetmiyoruz. Ancak ahlaki otoriterliğin yükselişte olduğunu da kimse inkar edemez” diye konuştu.
İKİNCİ HABERİN KONUSU KÜRT SORUNU
Reuters’ın Daren Butler imzalı ikinci haberinde ise Batman’da bir kişinin ölümüyle sonuçlanan düğün saldırısının Kürtler arasındaki bölünmeleri yansıttığı ifade edildi.
Haberde saldırıyla ilgili olarak BDP ile “Sünni İslamcı Kürt partisi” Hüda-Par arasında yaşanan tansiyon vurgulandı. Bu bölünmenin Suriye’deki gerginliğin bir yansıması olduğunu öne süren Butler, Ankara’nın da Kürt sorununun çözümü için attığı adımların bu engele takıldığını savundu.
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Reuters’a yaptığı açıklamada, 1990’larda Güneydoğu’da Hizbullah ile PKK arasında yaşanan kanlı çatışmaları hatırlatarak, “Dökülen bu kan iki tarafın arasındaki düşmanlığın kaynağı ve insanların bu olanları unutabilmesi çok kolay değil” dedi.
Haberde tansiyonun PKK yanlılarının savunduğu ve Ankara’nın şiddetle reddettiği Türkiye’nin Suriye’de radikal İslamcıları desteklediği iddialarıyla daha da alevlendiği ifade edildi.