REUTERS DÜNYAYI TUZAĞA DÜŞÜRDÜ! O GÖRÜNTÜLER NEREDE ÇEKİLDİ?

Reuters'in tüm dünyaya geçtiği ve güvenlik güçlerini üst üste yığdığı göstericileri dövüp, kafalarına silah dayarken gösteren görüntüler nerede ne zaman çekildi?

Suriye konusunda bir büyük medya skandalı daha patlak verdi. Reuters’in tüm dünyaya geçtiği ve güvenlik güçlerini üst üste yığdığı göstericileri dövüp, kafalarına silah dayarken gösteren görüntülerin, 2008 yılında Lübnan’da çekildiği anlaşıldı.

8 Mayıs günü uluslararası haber ajansı Reuters, Suriye’ye ait olduğu ve sosyal medyaya düştüğünü belirterek tüm dünyaya çok çarpıcı bir video görüntüsünü servis etti.

Görüntülerde bir grup güvenlik görevlisinin, en az 8 kişiyi dövdüğü, kafalarına silah dayadığı ve üst üste yığdığı görülüyordu.

Video oldukça rahatsız ediciydi. Tüm dünyada birçok medya kuruluşu bu görüntüleri Suriye'de olan bitene ait görüntüler olarak yayınlandı.

İki gün sonra Avustralya’nın ABC News kanalına bir kişi, uyarı mektubu gönderdi. Mektupta söz konusu görüntülerin Suriye’ye ait olmayabileceği, şu gerekçeler dile getirilerek vurgulanıyordu:

- Güvenlik görevlilerinin kıyafetleri Suriye üniformaları değil.
- Konuşan kişilerin aksanı Lübnan, hatta Lübnan’ın kuzeyindeki Trablus kentinin aksanı.
- Arabanın plakası, Lübnan plakası.

İddialara bakıldığında, videonun Suriye’ye ait olmadığını Suriye’yi az çok bilen herkesin derhal anlayabileceği kadar açık kanıtlar olduğu görülüyordu. ABC News çalışanları, araştırmalarını sürdürdü ve videonun orijinalini buldular.

Görüntüler 2008 yılında Lübnan’da çekilmişti. Suriyeli güvenlik güçleri denilenler, Hizbullah ve Şii Emel örgütü milisleriydi.

ABC News hem bu yalan haberin hikâyesini “Media Watch” programında yayınladı, hem de Reuters’e ulaşarak meseleyi sordu.

Reuters, görüntüleri sosyal medya sitesinden aldıkları, ve dünyaya geçerken “görüntülerin doğruluğunu bağımsız yollardan doğrulayamadıkları notu ekledikleri” yanıtı verdi.

ABC News’ün “Videonun doğruluğunu tartmak için hangi yollara başvurdunuz? Görülenlerin Suriyeli güvenlik güçleri olduğuna nasıl karar verdiniz? Madem bağımsız yollardan doğrulayamadınız, niye tüm dünyaya geçtiniz?” sorularına ise Reuters hiçbir yanıt vermedi.

Bu kadar apaçık biçimde Suriye’ye ait olmadığı görülen videonun Reuters gibi dünyanın en “prestijli” ajanslarından biri tarafından servis edilmesi, başta Suriye olmak üzere Arap coğrafyasındaki olayların haberleştirilmesinde nasıl bir tarafgirliğin söz konusu olduğunu gözler önüne serdi.

Bir başka görülen gerçek ise, Arap basınının bu gibi yalan haberleri ifşa etmekte ne kadar yetersiz kaldığı oldu.