REKLAMCILARA VE YAPIMCILARA ÖRTÜLÜ REKLAM MÜJDESİ!

Sanayi Bakanı Nihat Ergun, yeni RTÜK yasasının hazırlandığını belirterek reklamcılara büyük müjdeyi verdi

Birinci Reklam Sempozyumu, reklam sektörünün tüm paydaşlarının katılımı ile Günü Conrad Otel'de gerçekleştirildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat Ergün'ün de katılımı ile gerçekleşen, 'ekonominin can suyu reklam'ın, toplumsal, finansal ve kamusal perspektiften değerlendirildiği sempozyumda, açılış konuşmasını yapan Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, günlük kısır çekişmelerinin bırakılması gerektiğine dikkat çekerken "Neden 5 milyar dolarlık bir reklam sektörü yaratmayalım ki?.." dedi.

"Televizyonlarda örtülü reklam kalkacak, reklamın gücü ekranlara yansıyacak"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat Ergün'ün sempozyumda, reklam sektörüne müjde verdi. Sayın Nihat Ergün konuşmasında; "Yaşadığımız ortamı tahlil etmek ancak reklamla mümkündür. Artık, üretim sadece satış demek değil. Üretimi örgütlemek lazım. Çünkü talep ve beklenti değişti. Üretim de bile belirleyici müşteri. Bu nedenle iletişim kanallarının gücü ve etkinliği yadsınamaz..." dedi.

Bakanlık olarak daha esnek olacaklarını belirten Sayın Ergün; "Örneğin örtülü reklam konusundaki mevzuat yanlış. Bunu mutlaka değiştireceğiz. Bir film yapıyorsunuz sokaktaki tüm tabelalar kapatılıyor. Film film olmaktan çıkıyor. Aynı şey dizi filmler için de geçerli. Aynı şekilde, dergilerin yaşaması için de promosyon hayati önem taşıyor, bu konuda da daha esnek hareket edeceğiz" dedi.

"RTÜK yasası şu anda parlementoda görüşülüyor"

Ergün sözlerine şöyle devam etti. "Bakanlığımız bünyesindeki Rekam Kurulu, bu konudaki hassasiyetimizi en iyi şekilde uygulamaktadır. Kurul bünyesinde 12 kamu, 15 sivil toplum örgütü el ele tüketici lehine çalışmaktadır. Özetle, hepimiz piyasa ekonomisi için çalışıyoruz. Ancak reklamların öncelikle toplumun değerlerine uygun olması bizim için önemli. Bakınız; 2009 yılından bu yana reklam kuruluna 4045 başvuru yapılmış. Bu başvuruların % 60'ı tüketici tarafından yapılmış. Bu da tüketicilerimizin reklam hakkındaki hassasiyetini açıkca gösteriyor. 1479 dosyadan 1365'i ise mevzuata aykırı. Mevzuatta problemli noktalar olduğunu biz de biliyoruz, hatta RTÜK yasası şuanda parlementoda görüşülüyor. Mesela örtülü reklam, promosyon yasası problemli olan konular. Ancak reklamverenin de daha hassas davranması gerekiyor. Tüm mevzuatı yanlış olarak değerlendiremeyiz..."