REKLAM YATIRIMLARI 6 YILDAN BERİ İLK KEZ BÜYÜMEYECEK!.. YALÇINDAĞ'DAN KRİZ DEĞERLENDİRMESİ!..

Uluslararasu Reklamcılık Derneği Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ krizi değerlendirdi.


Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, toplam reklam yatırımlarında bu yıl büyüme beklemediklerini açıklayarak, krizin boyutuna bağlı olarak yüzde 3-5 bir daralma ihtimalinin olabileceğini söyledi. Yalçındağ, "Reklam ve pazarlama faaliyetleri, kriz dönemlerinde yeni fırsatları yakalamak için önemli bir araçtır. 2009'da bu güçten yararlanmak isteyen bilinçli firmaların yapacağı kampanyalar hem Türkiye ekonomisi hem reklam sektörü için canlandırıcı rol oynayacak" dedi

Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, toplam reklam yatırımlarının 6 yıldan bu yana ilk kez bu yıl bir büyüme gerçekleştiremeyeceğini belirterek, krizin boyutuna bağlı olarak yüzde 3-5 oranında küçük bir daralma ihtimalinden bile bahsetmenin mümkün olabileceğini bildirdi. Yalçındağ, Uluslararası Reklamcılık Derneği, Reklamcılar Derneği, Reklamverenler Derneği, Televizyon Yayıncıları Derneği ve Reklamcılık Vakfı'nın oluşturduğu Türkiye Reklam Konseyi adına yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye reklam pastasının, 2007'de 3.3 milyar YTL olarak gerçekleştiğine, 2008'in 9 aylık döneminde yüzde 11 artış gösteren reklam yatırımlarının, global krizin Türkiye'de hissedilmeye başlamasıyla son çeyrekte belirgin bir durgunluk yaşadığına dikkat çekti. Yalçındağ, "Son 6 yıldır sürekli büyüyen pazarın bu durgunluğa girmesindeki en önemli etken reklam sektörünün her kriz döneminde olduğu gibi tepkisel davranmasıdır" dedi.

Sektör durgunluğu aşacak

Reklam pazarının durgunluğu kısa sürede aşacak güce sahip olduğunu kaydeden Yalçındağ, "Reklam ve pazarlama faaliyetleri, özellikle kriz dönemlerinde yeni fırsatları yakalamak ve yaymak için önemli bir araçtır. 2009'da da bu önemli güçten yararlanmak isteyen bilinçli firmaların gerçekleştireceği kampanyalar, hem Türkiye ekonomisi hem reklam sektörü için canlandırıcı bir rol oynayacaktır" diye konuştu.

Yalçındağ, kriz dönemini fırsat olarak görüp reklam yatırımlarına devam eden reklam verenlerin katkısıyla, önümüzdeki yıl reklam yatırımlarının, bir büyüme gerçekleştirmese de en azından 2008 rakamlarına yakın bir performans göstererek, 3 milyar YTL seviyesinde kalacağını öngördüklerini bildirdi. Kriz riski karşısında savunmaya geçmek ve tasarrufa yönelmenin ilk refleks olarak ortaya çıktığını hatırlatan Yalçındağ, gerçek tasarrufun ihtiyacı karşılamayı ertelemek değil, fırsatları kullanarak ihtiyaçları gidermenin maliyetini azaltmak olduğunu kaydetti. Yalçındağ, bu durumda yönelinmesi gereken davranış biçiminin, ihtiyaçları daha elverişli ortamlarda gidermeyi sağlayacak fırsatlar yaratmak ve bu fırsatlarla ekonominin canlılığını korumak olduğunu belirtti.

Herkese görev düşüyor

Ekonominin soğumasının herkes için çok yüksek bir maliyet yarattığının göz önüne alınmadığına dikkat çeken Yalçındağ, şunları kaydetti: "Bu ortamda hepimize düşen önemli görevler var. Sağlıklı ve gerçekçi bir durum tespiti yapmalıyız. Hepimizin aynı gemide olduğu bilinciyle, olası hasarları el birliğiyle en aza indirecek ve çarkın dönmesini sürdürecek önlemlere odaklanmalıyız. Ekonominin soğumasının maliyeti çok yüksektir. Bu yüksek maliyetin hepimiz için gelir ve refah kaybı anlamına geleceği açıktır. Öyleyse mevcut olumsuz etkileri dengelemeye, olası risklere karşı önlem almaya çalışırken, davranışlarımıza sağduyunun, kararlarımıza orta ve uzun vadeli bir bakış açısının egemen olmasını sağlamalıyız."

EKONOMİ SOĞUTULMADAN ÖNLEM ALINMALI

Mehmet Ali Yalçındağ, 2008 ve 2009 reklam yatırımlarına ait öngörülerinin tamamının, ekonominin soğutulmadan iç pazarı canlandırıcı önlemlerle, şirketlerin reklam yatırımlarına devamlılığıyla ve nihai tüketicinin de içinde bulunduğu fırsatların farkındalığıyla gerçekleşebileceğinin altını çizdi.

Hükümetin birinci görevi ekonomik canlılığı korumak

MEHMET Ali Yalçındağ, hükümetin birincil görevinin