REKABETİN ALTIN ANAHTARI! (MEDYARADAR- ÖZEL)

Türk Standardları Enstitüsü, asli görev alanı olan Standardizasyon konusunu masaya yatırıyor.

Türk Standardları Enstitüsü, asli görev alanı olan Standardizasyon konusunu uluslararası boyutta, dünya otoritelerinin katılacağı sempozyum ile masaya yatırıyor.

Küresel ekonomik düzende ticaretin birinci şartı olan standartlar; tarımdan inşaata, enerjiden ulaşıma, kimyadan sağlık sektörüne kadar hayatın her alanında kullandığımız ya da tükettiğimiz, ticarete konu tüm mal ve hizmetleri kapsamaktadır.

Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre 1948 yılında 104 milyar dolar olan dünya ticaret hacmi bugün 44 trilyon dolara ulaşmış durumdadır. Dünya ticaret hacmindeki bu hızlı büyümede uluslararası standartların kullanımının yaygınlaşması, tüm ülkelerde mal ve hizmet üretiminde ulusal standartların uluslararası standartlara uyumunun sağlanmasının rolü yadsınamaz.

Uluslararası standartlara uyumda geride kalan ülkelerin, uluslararası ticaretten alacağı pay o oranda az olacaktır. Bu gerçek uluslararası standardizasyonu tüm ülkelerin gündemindeki öncelikli konulardan biri haline getirmiştir.

Türk Standardları Enstitüsü, standardizasyon çalışmalarının ülke ekonomileri için taşıdığı önemin vurgulanması, standartların küresel rekabete etkilerinin uluslararası uzmanlar ile tartışılması amacıyla; 25-26 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul’da “Standardizasyonun Küresel Ekonomiye Etkileri” konulu sempozyum düzenliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının himayelerinde gerçekleştirilecek sempozyumda, iş dünyası, üniversite, bürokrasi ve siyaset dünyasından ulusal ve uluslararası yaklaşık 1000 katılımcı konuk edilecek.

Türk Standardları Enstitüsü, uluslararası standardizasyon kuruluşları ISO ve IEC ile Avrupa Standardizasyon Teşkilatları CEN ve CENELEC’in ülkemizdeki tek temsilcisi konumundadır.

Enstitü’nün ISO’ya üyeliği 1955, IEC’ye üyeliği ise 1956 yılından bu yana devam etmektedir. TSE, Avrupa Standardizasyon Kuruluşları CEN ve CENELEC’in ise 2012 yılından bu yana tam üyesidir.

MEDYARADAR- ÖZEL