REFERANS GAZETESİNİN 'HIZLI BALIK' YARIŞMASI SONUÇLANDI!..İŞTE 13 SEKTÖRÜN EN HIZLI BALIKLARI!..
Referans gazetesi ve Türk Ekonomi Bankası'nın işbirliği ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Hızlı Balık" yarışması sonuçlandı. Yarışmada 13 ayrı sektörün en hızlı balıkları belirlendi.
Referans Gazetesi'nin üç yıl önce başlattığı yarışmanın amacı, "Piyasa dinamiklerini, global, ekonomik ve teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, sektörüne öncülük eden, rakiplerine göre daha hızlı davranan, eldeki avantajları kullanarak pazara hızla yayılan ve gerektiğinde hızla durabilecek esneklikte olan hızlı şirketleri ödüllendirmek ve başta KOBİ'ler olmak üzere, iş dünyasının girişimci ve yenilikçi yönünün teşvik edilmesi" olarak ifade ediliyor.
252 firmanın başvurduğu yarışmada PricewaterhouseCoopers'ın (PWC) ön değerlendirmesinden sonra finale kalan 102 firma, iş dünyasının 15 önemli isminin oluşturduğu jüri tarafından büyüme göstergeleri, verimlilik-karlılık oranları ve inovatif yapıları olmak üzere 3 ana kategoriye göre değerlendirildi.
Büyük ödülün sahibi Pegasus
Gıda sanayi, tarıma dayalı sanayi, metal ve metal ürünleri, makine, techizat, kimya-petrokimya-plastik, mobilya ve orman ürünleri, tekstil-giyim, taşıt araçları ve yan sanayi, ticaret, yapı malzemeleri, ulaştırma-taşımacılık-lojistik, bilgi ve iletişim hizmetleri sektörlerinde rakiplerini geride bırakan 13 firma birinciliğe layık görüldü. Hızlı Balık yarışmasında büyük ödülün sahibi, başarılı yatırımları ve yenilikçi vizyonuyla Türk havacılık sektörüne farklı bir soluk getiren Pegasus Hava Yolları oldu. 2008'in sektörlere göre Hızlı Balıkları ise Mobilya ve Orman Ürünleri'nde Yıldız Entegre Ağaç Sanayi, metal ve metal ürünlerinde Kurtoğlu Bakır ve Kurşun, makine sektöründe Hidromek, ulaştırma ve taşımacılıkta Pegasus Hava Yolları, bilgi ve iletişim teknolojilerinde Savronik Elektronik Sanayi, kimya- petrokimya-plastik sektöründe Polinas Plastik Sanayi, techizatta Subor Boru Sanayi, yapı malzemeleri sanayiinde Aşkale Çimento, gıda sanayiinde Keskinoğlu Tavukçuluk, tarıma dayalı sanayide Matlı Yem, taşıt araçları ve yan sanayide Ford Otosan, tekstil-giyimde Ayaydın-Miroglio Grup ve ticarette Groseri oldu.
Hızlı Balıklar nasıl belirlendi?
* PricewaterhouseCoopers (PwC) uzmanları tarafından değerlendirme formları hazırlandı. Bu formlar katılımcı şirketlerin rahatlıkla dolduracakları şekilde spesifik sorulara dayandırıldı.
* Başvurular geldikçe bu şirketlerin 2005 yılından bu yana gerek finansal tablolarında gerekse diğer performans göstergelerine ilişkin verileri ve trendleri ortaya koyan bilgi dosyaları hazırlandı.
* Tüm başvuruların tamamlanmasının ardından PWC uzmanları rakamsal verilerin yanı sıra şirketlerin yer aldığı sektörlerdeki önemli gelişmeler ve firmaların Hızlı Balık ruhunu yansıtan hikayelerini inceledi.
* Birinci aşamada başvuran 252 aday firma, PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından yapılan ön tasnif sonucuna göre 102'ye indirildi.
* Bu firmalar, ölçeklerine bakılmaksızın büyüme göstergeleri, verimlilik-karlılık oranları ve inovatif yapıları olmak üzere üç ana kategoride ele alındı.
* Bu kategoriler şu nedenlerle seçildi: Büyüme hızı: Şirketler hızlı kararlar alarak yeni ürünler ve hizmetlerle, yeni pazarlara yayılarak satış hacimlerini hızla artırırlar ve rakiplerini geride bırakırlar.
* Karlılık: Şirketler gerek opererasyonel etkinlik, gerek yeniliklerle pazara girerek ortalamanın üzerinde sermaye getirisi sağlarlar.
* Etkin Varlık Kullanımı: Şirketler yeni pazarlara yayılabilecek kadar hızlı ve gerektiğinde aniden durabilecek ve manevra yapabilecek esneklikte olurlar,
* Bu kategorilere göre başvuran şirketlerin 2005-2007 yılları arası birleşik büyüme hızları, sermaye karlılık oranı ve etkin varlık kullanımından herhangi iki tanesinde sektör ortalamalarının üzerinde olan firmalar değerlendirmeye alındı.
* 15 isimden oluşan jüri üyeleri, adaylar hakkındaki bilgileri hem projeksiyondan hem de PwC'nin hazırladığı dosyalardan takip ederek birincileri belirledi.
Jüri üyeleri şu isimlerden oluştu:
Hasan Ersel (Danışman)- Referans Gazetesi Yazarı, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi
Varol Civil- Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü
Eyüp Can Sağlık- Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
Ertuğrul Özkök- Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
Ayşe Sözeri Cemal- Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Üyesi, Reklam ve Araştırma Grup Başkanı
İlhan Palseker- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi
Abdülkadir Konukoğlu- Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Turgut Boz- Türk Ekonomi Bankası Ticari ve Kobi Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı
Arzuhan Doğan Yalçındağ- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı
Şerife İnci Eren- İnci Akü Yönetim Kurulu Başkanı
Mehmet Büyükekşi- Türkiye İhracatcılar Meclisi Başkanı
Cansen Başaran Symes- PricewaterhouseCoopers Türkiye Başkanı
Tuncay Özilhan- Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
Vuslat Doğan Sabancı- Hürriyet Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı
Agah Uğur- Borusan Holding CEO'su
Serpil Timuray- Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı