Rahmi Turan, Kuracağı Yeni Gazete İçin Hangi Eski Medya Patronu İle El Sıkıştı?
Hafta başında yayına giren “Dört Kısım Tekmili Birden Hürriyet Olayı” başlıklı yazımda, Hürriyet Gazetesi’ndeki yazılarına son verilen medya dünyasının ünlü ismi Rahmi Turan’ın, yeni bir gazete çıkarmak için Sözcü Grubu’yla anlaştığına dair söylentilere yer vermiştim…
Zaten Rahmi Turan da, Hürriyet’teki son yazısında, yeni bir gazete çıkarmak için bir sermayedarla anlaştığını ve şu anda matbaa kurma çalışmalarının devam ettiğini, gazetenin önümüzdeki sonbaharda yayın hayatına başlayacağını yazmıştı.
Rahmi Turan’a yakın kaynaklardan edindiğim bilgilere göre; daha önce Günaydın, Tan, Sabah, Bugün, Meydan ve Gözcü gazetelerini kuran Rahmi Turan, kendi deyimiyle “son gazetesi”ni çıkarmakta hayli kararlı…
Ama anlaştığı sermayedar iddia edildiği gibi Sözcü Gazetesi’nin sahibi Ertuğrul Akbay değil, Güneş Gazetesi’nin eski sahibi ve Devlet eski bakanlarından Mehmet Ali Yılmaz…
MERKEZDE ANCAK MUHALİF!
Bundan yaklaşık 15 gün önce TV EM’i kurmak için yaptığı sürpriz transferlerle yeniden medyaya döneceğinin işaretini veren Mehmet Ali Yılmaz; Hürriyet, Sabah ve HaberTürk gibi çok satan ama muhalefet yapmaktan da çekinmeyen bir gazete kurmak için Rahmi Turan’la el sıkıştı.
Mehmet Ali Yılmaz’ın TV EM’e transfer ettiği Esat Pala, Yaşar Çakmak, Büşah Gencer gibi isimler, aynı zamanda çıkarılacak yeni gazetenin kadrosunda da bölüm müdürü olarak görev yapacak.
Uzanlar döneminde Star Medya Grubu’nda üst düzey yöneticilik yapan Duran Dündaroğlu ise hem televizyonun, hem de gazetenin “kurucu genel müdürlüğünü” üstlenmiş durumda…
Matbaa kurma çalışmalarının da başında olan Dündaroğlu, gazetenin yayın politikasına karışmayacak ama hem televizyonun, hem de gazetenin teknik ve idari işlerden en üst düzeyde sorumlu yöneticiliğini yapacak.
Böylece Mehmet Ali Yılmaz tam 29 yıl sonra medyaya dönmüş olacak…
1 MİLYON TİRAJA HAZIRLIK
Mehmet Ali Yılmaz’ın gazeteyi kurması için Rahmi Turan’la anlaşması; çıkacak yeni gazetenin “merkez”de ama “muhalif kesime daha yakın” bir konumda olacağı iddialarını doğruluyor.
Bu alanda büyük bir boşluk olduğunu düşünen Rahmi Turan’ın, gazeteyi “çok ciddi bir tiraja oturtacağına inandığı”, bunun için de kurulan matbaaların toplam baskı kapasitelerinin günde 1 milyonun üzerinde olacağı belirtiliyor…
FLAŞ YAZAR TRANSFERLERİ
Bu arada Rahmi Turan’ın kadro hazırlıklarında da sona geldiği, öncelikle Günaydın ve Sabah gazetelerinde birlikte çalıştığı yakın çalışma arkadaşlarına teklif götüreceği, ardından da “arkalarında okur desteği” olan her siyasi görüşten “flaş” yazar transferlerine başlayacağı da medya kulislerinde konuşulanlar arasında…
Kısacası; bu yaz, medya çalışanları için oldukça hareketli geçeceğe benziyor.
RAHMİ TURAN KİMDİR?
1939 yılında İstanbul’da doğdu ancak nüfus kaydına babası tarafından Bilecik olarak yazdırıldı.
Öğrencilik yıllarında spor muhabiri olarak gazeteciliğe başladı. İstanbul Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi.1960-61 yıllarında yedeksubay olarak vatani görevini yaptıktan sonra önce Yeni Sabah, sonra Akşam Gazetesi’nde önce spor muhabiri, sonra spor şefi ve spor sorumlu müdürü olarak görev yaptı. 1966-67 yıllarında Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin yarışmasında mizanpaj birincisi oldu.
1967 yılında Hürriyet Gazetesi’ne transfer oldu. Aynı yılın sonunda Hürriyet’in yan yayını olan Son Gazetesi Yazı İşleri Müdürlüğü’ne getirildi.
Her görevinde başarılı olduğu için, 1968 yılının Kasım ayında, ön dönemin en ünlü gazete patronu olan Haldun Simavi, yeni çıkaracağı gazetenin sorumluluğunun 29 yaşındaki Rahmi Turan’a verdi.
Turan, 26 Kasım 1968’de, ofset tekniği ile yayınlanan ilk gazetelerden olan Günaydın Gazetesi’ni kurup yayına başlattı. Günaydın Gazetesi kısa sürede Türkiye’nin en çok satan gazetesi haline geldi. Tirajı zaman zaman 1 milyonu aştı.
1969 yılında Günaydın Gazetesi’ndeki başarısıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin mizanpaj başarı ödünü kazandı.
Rahmi Turan’ın meslek hayatı boyunca kazandığı ödüllerin sayısı çok fazladır. Bazıları şunlardır:
1967 yılında Türkiye Spor Yazarları Derneği mizanpaj birincisi.
1969 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin en başarılı mizanpaj ödülü.
1987 yılında Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen “Yılın en başarılı gazetecisi” ödülü.
2000 yılında Yolsuzlukla Mücadele Derneği’nin “Onur ödülü”
2001 yılında Hukukun Egemenliği Derneği’nin “Şeref Ödülü”
2011 yılında Meclis Dergisi tarafından “Yılın Gazetecisi” ödülü...
Rahmi Turan 1983 yılında, Günaydın’ın yan yayını olan Tan Gazetesi’ni çıkardı. Mizah ve espri yönü ağır olan Tan bir buçuk milyon tiraja ulaşarak rekor kırdı.
1985 yılında Yeni Asır Grubu’nun patronu Dinç Bilgin’le anlaşan Rahmi Turan, Sabah Gazetesi’ni hazırlayıp yayın hayatına soktu. Sabah Gazetesi Rahmi Turan zamanında net 650 bin satışa ulaşarak Türkiye’nin önde gelen gazeteleri arasında yer aldı.
Turan, 1989-90 yıllarında bir süre Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevinde bulundu. Daha sonra Bugün, Meydan ve Gözcü Gazeteleri’ni kurarak yayın hayatına soktu. Tüm bu gazeteler yüksek tirajlara ulaştı.
Rahmi Turan, Türkiye’de yüksek tirajlı gazete çıkartma rekortmenidir. Bugüne kadar 7 gazeteyi hazırlayıp yayın hayatına sokmuştur. Bu yalnız Türkiye’de değil, dünyada bir rekordur.
Rahmi Turan’ın basılmış çok sayıda kitabı da vardır.
Bunların en ünlüleri Dağların Sesi romanı ile Kara Murat dizisidir.
Dağların Sesi romanı üç ayrı kitabevi tarafından basılmıştır. Kara Murat romanları 18 cilttir. Bunların 9’u Erler Film tarafından sinemaya aktarılmış, Kara Murat rolünu ünlü aktör Cüneyt Arkın canlandırmıştır.
Üç yıl önce gazete yöneticiliği görevini bırakan Rahmi Turan bir süre öncesine kadar Hürriyet Gazetesi’nde köşe yazarı olarak meslek hayatına devam ediyordu.
Tüm yazılarını göster