POLİSLER NEDEN DİZİ KAPILARINI AŞINDIRIYOR?

'Hayatım film olur' diyen polisler dizileri yakın takibe aldı!

Televizyon ekranlarında ve beyazperdede yayınlanan polisiye dizi veya filmlerin sayısı giderek artıyor.

Geniş hayran kitlesi oluşturan bu dizi ve filmler artık polis memurlarının da yakın takibinde. Zira 'hayatım film olur' diyen polis memurları, film ve dizilerde senaryo danışmanı ve senarist olarak görev yapmak istiyor. Dizilere senarist olmak isteyen memurlar, emniyet müdürlüklerinin hukuk şubelerinin kapısını aşındırıyor.

Hukuk şubelerine sözlü ve yazılı olarak başvuran memurlar, polisiye dizilere senaryo hazırlamasının mesleki durumuna engel oluşturup oluşturmayacağını soruyor. İlk zamanlar bu duruma bir hayli şaşıran yetkililer ise sonraları alıştıklarını söylüyor.

Polisiye sinema ve dizilerde senarist olarak görev almak isteyen 16 yıllık polis memuru E.Y., uzun süre çeşitli birimlerde kazandığı tecrübeyi polisiye dizi ve sinemalara aktarmak istediğini söylüyor. Zaman zaman senaryolar da hazırladığını anlatan E.Y., senarist olarak görev alması halinde polisiye dizilerde sık sık yaşanan mantık ve bilgi hatalarının da önüne geçileceğini, dizilere kalite geleceğini ifade ediyor.

Hukuk şubesi yetkililerine göre yasada ilk bakışta dizilerde senarist olarak görev yapmak isteyen polislerin önünde bir engel bulunmuyor. Çünkü devlet memurları, gizli bilgileri bulundurmamak kaydıyla 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında film senaryosu hazırlayabiliyor. Bu amaçla telif sözleşmesi imzalayarak telif ücreti alma imkânı bulunuyor. Teliften elde edeceği bu gelir, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesindeki ticaret ve kazanç getirici faaliyet kapsamında yer almıyor.

Buna karşın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28'inci maddesinde memurun sadece tacirlik veya esnaflık yapması değil aynı zamanda tacir veya esnaf sayılmasını gerektirecek faaliyetlerde bulunması da yasaklanıyor.

İki yasa maddesi karşısında ikilemde kalan yetkililer, çareyi başvuruda bulunan polis memurlarını Ankara'ya yönlendirmekte buluyor. Bu durum karşısında Emniyet Genel Müdürlüğü, polis meslek ve vazife sırlarının ortaya çıkacağı gerekçesiyle polislerin dizi ve filmlerde senarist olarak yer almasına karşı çıkıyor.

Polis, dizi ve filmlere teknik yardımda bulunuyor

Bununla birlikte polisiye dizi ve film çeken yönetmenlere özel izinlerle birtakım kolaylıklar sağlanıyor. İl valiliklerinin denetimine tabi olan izinlerle senarist ve yönetmenlere emniyet yetkilileri tarafından teknik yardım veriliyor. Yetkililer, dizi ekibine polis yerleşkeleri ve karakollarında çekim izni veriyor.

Serkan Sağlam / Zaman