PINAR SELEK DAVASINDA KARAR! MAHKEME,YARGITAY'A DİRENMEDİ!

Mısır Çarşısı davasında 15 yıl sonra karar açıklandı...

Mısır Çarşısı'nda 9 Temmuz 1998'de 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin haklarındaki hüküm Yargıtay tarafından bozulan sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 5 sanığın yargılandığı dava İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü.

PINAR SELEK'E MÜEBBET HAPİS

12. Ağır Ceza Mahkemesi, sosyolog Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Pınar Selek hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

MAHKEME, YARGITAY'A DİRENMEDİ

Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada, sanıklar sosyolog Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında verilen ''beraat kararında direnilmesi hükmünden vazgeçilmesi'' talebi kabul edilmedi.İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan büyük salonda yapılan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Duruşmada söz alan Pınar Selek'in avukatlarından Akın Atalay ile bazı avukatlar, mahkemenin Selek ve Öztürk hakkındaki beraat kararını bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası'' verilmesi yönündeki kararına daha önce direndiğini, bir önceki celse ise bu direnme kararından vazgeçtiğini hatırlattı.

'BERAAT EDERSEM DÖNERİM'

Avukatlar, bu kararın kaldırılmasını talep ederek, mahkemenin Yargıtay'ın bozma kararına karşı yeniden diremesini istedi.

Taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukatların ''yeniden direnilmesi'' talebini reddetti.

Duruşma, avukatların bu karara karşı itirazlarının alınmasıyla devam ediyor.

Fransa'da yaşayan Pınar Selek dün yaptığı açıklamada ''Beraat kararı verilirse Türkiye'ye gelebilirim'' demişti.

Mısır Çarşısı davasının 15 yıllık bir geçmişi var. 1998 yılında Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü 127 kişinin de yaralandığı bir patlama meydana geldi.

Olayın ardından sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 15 kişi yakalandı.

Bazı sanıklar hakkında örgüt adına gerçekleştirdikleri eylemler nedeniyle hapis cezası verilirken Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'e beraat etti.

Mahkeme patlamaya LPG'nin mi yoksa bombanın mı neden olduğu belirlenemediği için iki sanığa ceza verilmesini uygun görmedi.

İlk beraat kararı Yargıtay'da bozuldu. Yargıtay, iki sanığın beraatinin yerinde olmadığı görüşü ve müebbet istemiyle yeniden hüküm kurulmasına karar verdi.

Dava yeniden görüldü. Patlamanın neden kaynaklandığının belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme beraat kararında direndi. Dosya ikinci kez Yargıtay'a gönderildi.

Yargıtay ikinci kez "Sanıklar müebbet istemiyle yeniden yargılansın" dedi. Selek'in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti.

Dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda değerlendirildi. Ceza Kurulu, 9. Daire'nin kararını onayladı ve dosya yeniden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Mahkeme bu kez kararında direnmedi. Duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç'a görüşü soruldu. Savcı iki sanığın müebbet hapsini istedi ama bir de not düştü. Savcı Saraç, Yargıtay'ın bozma kararı karşısında şoke olduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti, daha önce verilen kararın usüle aykırı olduğu gerekçesiyle beraat kararından vazgeçildiğini açıkladı.

13 Aralık 2012'deki duruşmada söz alan sanık avukatları reddi hakim talebinde bulunmuştu.

Üst mahkemenin değerlendireceği reddi hakim talebi için duruşma 24 Ocak 2013 tarihine ertelenmişti.