Perge'de bin 800 yıllık mozaik heyecanı

- Perge Antik Kenti Kazı Başkanı ve Antalya Müzesi Müdürü Demirel:- "Perge Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Truva Savaşı'nda İphigenia'nın kurban edilme sahnesini yansıtan mozaik bulundu. Bizi heyecanlandıran buluntu, batı caddede bir dükkanı açmak istediğimiz sırada ortaya...

ANTALYA (AA) - HÜSEYİN KANBER - Perge Antik Kenti Kazı Başkanı ve Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, Perge Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Truva Savaşı'nda İphigenia'nın kurban edilmesi sahnesini yansıtan bin 800 yıllık mozaik bulunduğunu bildirdi.

Demirel, devam eden kazı çalışmalarıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Perge kazılarının başlangıç yıllarında rehabilitasyona yönelik büyük çalışmalar yapıldığını söyledi.

Çalışmalar kapsamında kentin güney kapısından başlanarak kuzeyde Kesos çeşmesine kadar olan bütün alanın yeniden düzenlendiğini, batı caddede kazı çalışmalarına yoğunluk verildiğini aktaran Demirel, kazı çalışmalarında heykel ve küçük buluntulara çokça rastlandığını dile getirdi.

Kendilerinin heyecanlandıran bir mozaiğin bulunduğunu anlatan Demirel, şunları kaydetti:

"Perge Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Truva Savaşı'nda İphigenia'nın kurban edilme sahnesini yansıtan mozaik bulundu. Bizi heyecanlandıran buluntu, batı caddede bir dükkanı açmak istediğimiz sırada ortaya çıkarıldı. Buranın kutsal bir kült mekanı olduğunu belirledik. Laboratuvar uzmanlarımızın incelemesinde zeminde mozaik olduğunu gördük. Bölgede hiç karşılaşmadığımız, daha önce rastlanmayan bin 800 yıllık bir mozaik."

- Yeni sürpriz buluntuların ortaya çıkması bekleniyor

Mustafa Demirel, mozaikin ait olduğu döneme ilişkin şunları kaydetti:

"Yunan mitolojisinde önemli bir yeri ve önemi olan, Homeros'un İlyada destanında anlatılan ünlü Truva Savaşı, milattan önce (MÖ) 1184 yılında Truva Kralı Priamos ile Hekabe’nin oğlu Paris’in, Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helen'i kaçırmasıyla başlar. Menelaus ve kardeşi Miken Kralı Agamemnon önderliğinde toplanan donanma yelken açmaya hazırlandığında rüzgarın aniden kesilmesiyle kahin bu durgunluğun Artemis’in öfkesinden kaynaklandığını, Agamemnon'un Artemis’e adanmış olan bir hayvanı öldürmekle suç işlediğini söyler. Artemis’in öfkesi, ancak Agamemnon kendi kızı İphigeneia’yı ona kurban ederse yatışacaktır. Agamemnon, Artemis'in rüzgarları serbest bırakması adına, kızı Iphigeniayı kurban vermek ister. Tam kızın kesileceği sırada Artemis, bir tane geyik gönderir ve kızın yerine bu geyiğin kesilmesini sağlar. Hayatta kalan kız, Artemis tapınağına rahibelik yapar ve Yunan ordularının Truva'ya gitmesini sağlayacak olan rüzgar esmeye başlar."

Demirel, Perge Antik Kenti kazılarında yeni sürpriz buluntuların ortaya çıkarılmasının beklendiğini sözlerine ekledi.