Pentagon belgesinde ABD'nin hedefi belli oldu!

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) 2022 Ulusal Savunma Strateji Belgesinde, Pentagon'un en temel önceliği "Çin'i caydırmak" olarak tanımlandırıldı.

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) 2022 Ulusal Savunma Strateji Belgesinde, Pentagon'un en temel önceliği "Çin'i caydırmak" olarak tanımlanırken, ABD'nin, 2030'larda ilk kez iki nükleer gücü eş zamanlı olarak caydırmakla karşı karşıya kalacağı ifade edildi.

Beyaz Saray'ın ABD Başkanı Joe Biden döneminin ilk Ulusal Güvenlik Strateji Belgesini yayımlamasının ardından, Pentagon da Biden döneminin ilk Ulusal Savunma Strateji Belgesi, Füze Savunma ve Nükleer Durum İnceleme Belgelerini yayımladı.

"ÇİN'İ CAYDIRMAK" EN BÜYÜK ÖNCELİK

Ulusal Savunma Strateji Belgesinde, Amerikan ordusunun ABD menfaatlerine ve serbest uluslararası sisteme yönelik artan bir tehditle karşı karşıya kalacağı belirtilirken, "Belge, bakanlığın ABD'nin en yakın rakibi Çin'e karşı caydırıcılığı artırmak ve sürdürmek için acilen harekete geçmeye yönlendiriyor." ifadesi kullanıldı.

Ulusal Güvenlik Strateji Belgesinde, gelecek 10 yıl ABD için "kritik on yıl" olarak tanımlanırken, Pentagon'un da bu 10 yıllık zaman diliminde ABD'nin küresel liderliğine yönelik sınamalara hazır olacağı kaydedildi.

"Çin ile rekabet", belgede en kritik öncelik olarak ifade edilirken, ABD'nin, Çin'in "belirli bölgelerdeki tahakkümüne engel olacağı" aktarıldı.

Pekin yönetiminin, başta Hint-Pasifik bölgesinde ABD menfaatlerini hedef alacağı ve ABD'nin bölgedeki ittifaklarını sarsmaya çalışacağı öne sürülen belgede, "Çin nükleer kabiliyetlerini güçlendirme ve modernizasyon süreçlerini hızlandırdı. ABD ve müttefikleri, 2030'larda, Çin ve Rusya gibi çeşitli ve modern nükleer güce sahip iki büyük gücü caydırmakla karşı karşıya kalacak." ifadesine yer verildi.

Belgede, "Çin ile savaş ne kaçınılmaz ne de istenen bir şeydir." ifadesi dikkati çekerken, Rusya ise "akut tehdit" olarak nitelendirildi ve Rusya'nın caydırılması için ABD'nin daha sert adımlar atacağı belirtildi.

Rusya'nın kendi bölgesinde askeri güç kullanarak sınırları değiştirme ve eski imparatorluk bölgelerinde etki alanını artırma çabası içinde olduğu kaydedilen belgede, "Rus siyasi ve askeri liderlerinin, NATO'da çatlaklar oluşturma girişimi ters teptiyse de Moskova'nın bu niyetinden vazgeçmediği" aktarıldı.

Ulusal Savunma Strateji Belgesinde, "ABD topraklarına yönelik tehdidin şekli ve boyutu kökten değişti. Terör tehdidi devam ederken Çin ve Rusya şimdi ABD topraklarındaki güvenlik açısından daha tehlikeli sınamalar haline geldi." ifadesi de dikkati çekti.