PATRONUN SERMAYE BİRİKİMİNİ KORUMASININ YOLU SANSÜRDEN GEÇİYOR!

CNNTÜRK'ten Rıdvan Akar, Banu Güven'in NTV'den ayrılmasıyla birlikte doruğa çıkan sansür iddialarıyla ilgili olarak konuştu...

CNNTurk'ten Rıdvan Akar, basında sansür ve otosansür uygulanmasına dair "Patronlar açısından var olan sermaye birikimini korumanın yolu, hakim olduğu medya kuruluşlarında sansür uygulaması" diyor.

Gazeteci Banu Güven'in NTV'den ayrılış süreciyle ilgili Taraf gazetesine verdiği röportajda söyledikleri, sansür uygulamasını bir kez daha tartışma konusu yaptı. Güven, konuyla ilgili şunları söylemişti:

"Türkiye'de birçok medya kuruluşunun uzun zamandır netameli konulardaki haberleri tartarak değerlendirdikleri bir sır değil. Hükümet tarafından herhalde açıkça söylenmiş olması gerekiyor ki bizim yapacağımız işin sınırı belirlendi. Hemen her yerde, bir otokontrol mekanizması var.

En büyük medya kuruluşuna büyük cezalar kesildi. Bu, birçok yayın kuruluşu sahibinin yoğurdu üfleyerek yemesine neden oldu. Özellikle de başka alanlarda faaliyeti olanların..."

"Sermayeyi korumanın yolu sansür"
Medyada sansür ve otosansür konusunda görüşlerine başvurduğumuz Gazeteci Akar şöyle konuştu:

* Türkiye'de Özallı yıllardan itibaren süregelen bir sansür uygulaması var. Turgut Özal kendisine muhalif medyaya, kamu ilanlarını kullanarak bu tehdidi uygulardı, elindeki enstrümanlar bununla sınırlıydı.

* Medya patronları o döneme dek sadece gazetecilik faaliyetinden para kazanırken, 80'lerin ardından başka sektörlerde de yatırım yapmaya başladılar. Ağırlıklı olarak da kamu ihaleleri gibi devletle zorunlu teması olan sektörlerde faaliyet gösterdiler. Patronlar açısından var olan sermaye birikimini korumanın yolu, hakim olduğu medya kuruluşlarında sansür uygulamasıydı.

Gazeteciler ne yaptı?
* Biz gazeteciler ne yaptık? Editoryal bağımsızlık konusunda bir ısrar sergileyemedik. Tek tük istisnaları var ancak bunlar münferit örneklerdi. Böyle bir duruş ve tavır sergileyemediğimiz için patronların da işi kolaylaştı.

* Gazeteciler sendikalı olsalardı, örgütlü olsalardı, patronların haber diline bu kadar müdahale etmesi bu kadar kolay olmazdı. Gazetecilik camiası bu hızla atomize olmazdı. Örgütlü mücadele çabalarını patron yok etmeye çalıştı ve kazandı. Bu şekilde iradesini kolayca kurabilir hale geldi

Ayça Söylemez/bianet