PATRON REKLAMINA RTÜK CEZASI!.. KANALTÜRK'E NE KADAR CEZA VERİLDİ?

RTÜK, Akın İpek'e ait Kanaltürk TV'ye, ‘'Haksız çıkar'' gerekçesiyle uyarı cezası verdi.

Koza Altın’ın halka açılmasıyla ilgili haber, ‘’Yayıncılığın haksız amaç ve çıkara alet edilmemesi…” ilkesine aykırı bulundu.

RTÜK, Akın İpek’e ait Kanaltürk TV’ye, ‘’Haksız çıkar’’ gerekçesiyle uyarı cezası verdi. Kanaltürk’te bir süre önce yayınlanan ve Akın İpek’in sahibi bulunduğu, Koza Altın firmasının halka açılması konusunda yapılan haberler, ‘’Yayıncılığın haksız amaç ve çıkara alet edilmemesi…” ilkesine aykırı bulundu.

Gazeteport’un edindiği bilgiye göre, RTÜK’ün oy birliği ile aldığı bu karara uygulanan madde yönünden, üst kurul üyelerinden İlhan Yerlikaya ve Mehmet Dadak karşı çıktı. Her iki isim, kanala yasada yer alan ‘’Her türlü yayında gizli reklam yapılması yasaktır” hükmünden de ceza verilmesini istedi.

Yerlikaya muhalefet şerhinde ‘’Şirketin ekonomik değeri ön plana çıkarılıp, öven ifadelere yer verilmektedir. Haber içerisinde ‘2010’un En Büyük Adımı, Vatandaş Direkt Kazanacak, En Çok İşlem Gören Kağıt Oldu’ şeklindeki alt yazılar eşliğinde, kağıtlara talebin yüksek olduğu ve nasıl değer kazandığının anlatılması bu kanaati doğrulamaktadır’’ dedi.

Mehmet Dadak da ‘’ Söz konusu haberde Türkiye ekonomisini yakından ilgilendiren bir gelişmenin abartılı bir şekilde ve şirketin sık sık ön plana çıkarılarak sunulduğu dikkate alındığında, yayıncılığın haksız bir amaç ve çıkara alet edilmemesi ilkesi ile birlikte, gizli reklam yapılmasının yasak olduğu hükmü de ihlal edilmiştir’’ dedi