Pascal’la fotoğrafın perde arkasını anlattı, kadınların mesaj yağmuruna tutuldu! (Medyaradar/Özel)

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yaptığı üç doğumda da işten çıkarılan kadının öyküsü sosyal medyada yankı uyandırdı.

20 yıldır iletişim sektöründe çalışan Banu Alural Saylağ’ın, Hikaye Dolabı adlı blogunda kaleme aldığı yazıda, kurumsal şirketlerin kadınlara bakış açıları mercek altına alınıyor.

Saylağ’ın üçüncü çocuğuna hamileyken, kurumsal bir şirketin Medya İlişkileri Müdürü olduğu sırada Viyana’ya düzenlenen basın gezisinde ünlü futbolcu Pascal’la çektirdiği fotoğrafın perde arkasını anlattığı yazısında, “İstanbul’dan iki otobüs gazeteciyi milli takım maçına götürmek için sekiz katlı stadı merdivenle her 10 basamakta nefes nefese kalıp dinlenerek, gazeteci arkadaşlarımın kolunda tırmanmak zorunda kalmıştım. Hamilelik nedeniyle aldığım kilodan kapatmakta zorlandığım bacaklarımı alt sıralardan “görüp”, yönettiğim departmanda çalışan arkadaşıma “söyle O’na bacaklarını kapatarak otursun” diyen erkek yöneticime sabretmek, sezaryandan daha zordu” diyor.

İlk iki doğumunda da işten çıkarılan Saylağ, üçüncü çocuğunun doğum iznine ayrıldığı gün de işten çıkarılacağını öğrendiğini belirtiyor. Saylağ, beyaz yakalılarda kadının kadına düşmanlığına da değinerek, şunları anlatıyor:

‘Ancak ne mutlu ki “yaşadıklarımdan öğrendiklerimi” çeşitlendirdim bu süreçlerde. İşin en güzel tarafı da her çocuktan sonra iletişim sektöründe alan değiştirmek zorunda kaldım. Gazetecilikten PR’a, PR’dan kurumsal şirkete, kurumsal şirketten kendi şirketine. Bu da bana meslekte her alanda deneyim olanağı kattı. Sonra, beyaz yakalılarda, eğitim ve gelir oranı arttıkça kadının karşısında en büyük tökezin yine kadın olduğunu öğrendim. Hırs zırhına bürünmüş bu tip kadınların, kadınlığı ve anneliği “görüntü” unsurunun flu arka plan’ı olarak kullandığını üzülerek anladım.’

Saylağ, kurumsal şirketlerin kadın çalışanlara yeterli özeni göstermediğini savunduğu yazısında, ‘Hanginizde kreş bulunuyor? Hanginizde tam donanımlı emzirme odası var? Hanginiz eğitimli orta düzey kadın yöneticilerinin önünü açarak üst düzey yöneticiliğe terfi için zemin hazırlıyorsunuz? Hanginiz, kadın ve erkek çalışana eşit haklarla yaklaşıyorsunuz? Hanginiz, kadın çalışana mobing uygulayan erkek yöneticilere gereğini yapıyorsunuz?’ diyor.

MEDYARADAR/ÖZEL