Osmanlı Polisiyesi Filinta'ya Yalçın Akdoğan'dan tam not!

TRT'nin Osmanlı Polisiyesi 'Filinta' dizisinin setini ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan diziye tam not verdi

23 Aralık Salı günü saat 19.55'de TRT1'de yayın hayatına başlayacak olan 'Filinta' dizisinin Seka Film Platoları'ndaki setini geçtiğimiz gün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ziyaret etti.

İzmit'te 300 bin metrekare alana 40 bin metrekare inşaa edilen dev platoyu gezen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın yanı sıra Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, Kocaeli Emniyet Müdürü Levent Yarımel, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, TRT yetkilileri ile dizinin yapımcıları ES Film ve Maya Film ortaklarından, Yusuf Esenkal, Serdar Öğretici ve Burhan Özkan'ın da yer aldığı buluşmada Akdoğan, diziye destek için geldiklerini söyleyerek yaptığı konuşmasında TRT'nin dönem dizisi olarak başlayacak olan 'Filinta' için övgü dolu sözler sarfetti.

YAPIMCI ŞİRKETİ KUTLUYORUM

Platoda çekim için yapılandırılan ve eski İstanbul ile Pera dokusunun yaratıldığı tarihi binalara tam not veren Yalçın Akdoğan düşüncelerini şu sözleriyle dile getirdi "Avrupa'nın en büyük setine destek olmak için buradayız. Türk sineması ve dizi sektörüne önemli katkılar yapacaktır diye düşünüyorum. Gerçekten büyük bir başarı. 19. Yüzyıl İstiklal Caddesi, Pera büyük bir başarıyla canlandırılmış ve sadece görüntü değil, binalar da kullanılabiliyor. Türkiye'de bir ilk ve Avrupa'nın da en büyük platosu olmuş, yapımcı şirketi kutluyorum. 'Filinta' dizisi ve TRT gerçekten çok iddialı, biz de büyük şeyler bekliyoruz. Yapım sektöründe son dönemde çok dizi var ama baktığımızda çekim kalitesinden diğer özelliklere kadar birçok konuda uluslararası destek de alınarak dizi sektöründe çıta biraz daha yükselmiş durumda."

"HOLLLYWOOD'DA BİZDEKİ TARİHİ ZENGİNLİK YOK"

Tarihi dizilerin Türkiye'nin tanıtımına olumlu etki yaptığını belirten Akdoğan, "Son dönemde Türkiye'nin bölgesel gücü ve etkisi, yumuşak gücü bu diziler sayesinde biraz daha arttı. Balkanlar'dan Kafkaslar'a, Orta Doğu'ya kadar Türkiye daha çok tanınıyor, daha çok biliniyor, merak ediliyor. Dizi sektöründeki bu gelişme hem ihracatımıza, hem de turizmimizin tanıtımına katkıda bulunan ciddi bir sektör oluşmuş durumda" diyerek konuşmasını sürdürdü. Yapılan dizilerin Hollywood tarzına yakın olduğunu belirten Akdoğan "Hollywood'da çekim teknikleri var, makyaj kabiliyetleri var. Ama bu tarih, bu karakterler, bu zenginlik yok. O bizde var. İşte bu sanatsal özelliklerle bu tarihi kültürün geçmişinin bir araya getirilmesi inanıyorum ki daha büyük bir yankı meydana getirecektir" dedi.

TRT ÖZEL İZNİYLE 10 DAKİKALIK 'FİLİNTA' GÖSTERİMİ

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve beraberindeki heyet ve basın mensuplarının ziyaretiyle gerçekleşen buluşmada, 'Filinta' dizisinin ilk 10 dakikalık bölümü, platonun Kervansaray kısmında hazırlanan barkovizyondan hep birlikte izlendi.

"OSMANLI İMPARATORLUĞU'NU AYAKTA TUTAN ADALET ANLAYIŞIYDI"

Gösterim sonrası fikirlerini beyan eden Akdoğan "Her bölümde sinema ayarında izlediğimiz dizilerimiz var. 'Diriliş' geçen hafta başladı, gerçekten gurur duyduk. Şimdi de Osmanlı polisiyesi olan 'Filinta' ile gurur duyacağımıza eminim. Seyrettiğimiz 10 dakikalık bölüm televizyon başındaki tüm vatandaşlarımızın diziye bağlanacağını gösteriyor" dedi.
Sözlerinin devamında adalet kavramına ve günümüzdeki yansımasına da değinen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Osmanlı'yı İmparatorluk yapan adalet anlayışıydı. Aslında bu dizi bir kumpası anlatıyor. Bugün de ne kadar önemli olduğunu herkes kendi yaşantısında görüyor, hissediyor. Birebir o tarihi yaşamak, hissetmek önemli. Filinta Mustafa adalet arayışı içinde. O dönemde çeşitli entrikalar, kumpaslar yapılıyormuş. Osmanlı'yı ayakta tutan, büyüten adalet anlayışı. Bugün de en çok muhtaç olduğumuz şey bu. Toplumu bir arada tutan yapı adalet kavramıdır. Bugün en çok muhtaç olduğumuz şey adalet. Türkiye biliniyor, merak ediliyor. 'Sanat sanat içindir' ifadesi bir yere kadar anlam ifade ediyor. Sanatta çıtayı yukarı çekmek önemli ama toplumsal sorumluluk boyutu var. Bugün teşvik olsun diye buradayız. İnşallah daha büyük başarılara hep birlikte imza atarız diye düşünüyorum" diyerek sözlerini noktaladı.