ORAY EĞİN TRT'NİN 'CUMHURİYET' BELGESELİNİ YERDEN YERE VURDU!
"Cumhuriyet Gazetesi hakkında bir belgesel ama Cumhuriyet'in omurgasına yer verilmiyor.."
Şimdi de yandaş belgesel
Elimde ciltli, kuşe kağıda renkli basılmış bir katalog duruyor. 'Siyah Beyaz' isimli belgesel için hazırlanmış ve basına dağıtılmış. Belli ki epey para harcanmış. Parası neden önemli: Çünkü 'Siyah Beyaz' bir TRT belgeseli, bütün masraflarını bizler vergilerimizle karşılıyoruz.
Ve bu belgesel Cumhuriyet gazetesinin tarihi üzerine.
Cumhuriyetimiz kadar eski bir gazetenin hikayesinin televizyona aktarılması, geleceğe bir belge olarak kalması elbette önemli. Ancak durup dururken neden şimdi bir Cumhuriyet gazetesi belgeseli yapılır, onu da merak etmiyor değilim. Hele hele işin içinde TRT varsa.
Kataloğun sayfalarını karıştırdıkça kafamdaki sorular yavaş yavaş aydınlanıyor.
Bu belgesel için söyleşi yapılan isimlere bakıyorum: Şu anda Cumhuriyet'te yazan sadece üç kişi var. Bedri Baykam, Ümit Zileli ve Ali Sirmen.
Önceki gün Hikmet Çetinkaya'yı aradım: 'Hikmet Abi, bu belgeselden size söyleşi teklifi geldi mi' diye sordum.
'Hayır' dedi, 'Ne bana, ne Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız'a, ne Orhan Erinç'e, ne de Cüneyt Arcayürek'e böyle bir talep gelmedi.'
İlginç değil mi?
Cumhuriyet hakkında bir belgesel ama Cumhuriyet'in omurgasına yer verilmiyor, sadece 'göstermelik' üç yazarla kısa söyleşiler yapılıyor.
TRT'nin belgeselinde Cumhuriyet'i kimler anlatıyor dersiniz? Cumhuriyet'le hiç ilgisi olmamış, ya da geçmişte Cumhuriyet'ten çeşitli sebeplerden uzaklaştırılıp bu gazeteye kin bilemiş kişiler.
Başta Hasan Cemal. Zaten belgeselin danışmanı da Cemal'in Cumhuriyet yıllarındaki sağ kolu Okay Gönensin.
Belgesel de Cemal'in Cumhuriyet'in gövde gösterisi gibi: Cengiz Çandar, Şahin Alpay, Ümit Kıvanç, Meral Tamer, Osman Ulagay.
Oral Çalışlar ve Aydın Engin gibi liberal saflara savrulanlar...
Eski bir Cumhuriyet çalışanı olan Mehmet Barlas'a, sinema eleştirmenliğini neredeyse Türkiye'ye öğreten Atilla Dorsay'a, hatta Türkiye'nin ilk Cemaat'çi Atatürkçüsü eski Cumhuriyet yazarı Toktamış Ateş'e bile şaşırmadım ama bazı konuştukları insanları hakikaten anlayamadım.
Ali Bayramoğlu, Emre Aköz, Mehmet Şevket Eygi, Taha Akyol ne alaka: Bu isimler mi anlatacak Cumhuriyet'in tarihini? Bu kişilerin adları Hasan Cemal'in 'Cumhuriyet'i Çok Sevmiştim' kitabında bile bir kere geçmiyor...
Sırf isim listesi aslında amacın Cumhuriyet gazetesini anlatmak değil, Cumhuriyet'i karalamak olduğunu hemen belli ediyor. Kavgalar, Cumhuriyet'teki fikir ayrılıkları da yer alabilir ama bu belgesel belli ki Hasan Cemal'in anıları gibi tek taraflı.
TRT'nin neden böyle bir işe alet olduğunu anlamaksa zor değil: Bu iktidar döneminde TRT'de dönen dolapları, kadrolaşmayı en sık haber yapan gazetelerden biri Cumhuriyet. Bu aralar TRT'nin kendisini eleştiren kişilere karşı belaltı çalıştığı, birebir savaştığı da malum.
Ne hale geldik, görün işte... Bizim vergilerimizle dönen bir kurum, böylesi 'şahsi' meselesine bizim vergilerimizi alet edebiliyor.
Bu iş için de 'her işe yarar' liberaller zaten dünden razı.
Yeter ki Hasan Cemal ve Okay Gönensin bitmek bilmeyen o ergen öfkesiyle İlhan Abi'lerinden intikam alsınlar.
Bu arada ben 'liberallerden faydalanılma' yöntemini de sekiz sene öncesinden hatırlıyorum.
Bugün Cumhuriyet'i karalayan kadro, sekiz sene önce de AKP'yi yere göğe sığdıramayan, 'değişimin' fikri altyapısını hazırlayanlar değil miydi?
Oray Eğin / www.aksam.com.tr