ÖNCE BİRAND SONRA MÜSLÜM BABA TIP BİZE NE YAPIYOR?

Nuran Yıldız köşesinde çarpıcı bir analiz yaptı...

Nuran Yıldız Mehmet Ali Birand'ın ve Müslüm Gürses'in ölümünün ardından ilginç bir yazı kaleme aldı. Yazısında "Tıp bize ne yapıyor?" diye soran Yıldız, o soruya bakın nasıl yanıt verdi:

Bu aslında büyük tartışma. Bir gazete/köşe yazısı o tartışmayı bu ülkede açmaya yeter mi, emin değilim. Felsefe. Teknoloji. Tıp. Ekonomi. Çok boyutlu büyük bir tartışma.

Bir daha düşünelim;

Kısa bir süre önce Mehmet Ali Birand, yürüyerek girdiği hastaneden ölerek çıktı.

Şimdi de Müslüm Gürses’in ölümünün ardından Muhterem Nur itiraf ediyor, “Hastaneye gitmek istememişti, keşke götürmeseydim. Böyle olmazdı.”

İkisinde de süreç benzer. Öldü. Ölmedi. Beyin ölümü gerçekleşti. Gerçekleşmedi. Makineye bağlı. Makineye bağlı değil.

TWİTTER CAMİ MİNARESİ GİBİ OLDU SELA ORADAN VERİLİYOR

Yeni cami minareleri gibi oldu Twitter, selayı takipçiler oradan veriyor. Hasta yakınları kendi dertlerinin arasında laf yetiştiriyorlar: “Atılan tivit’lere inanmayın.” Kuş cıvıltıları bırakmıyor ki. Rahatça ölünemiyor bile.

Medyatik ölümlerde yaşanan bu. Kameralardan uzaktaki ölümlerde de hastane safhası benzer pek çok durum yaşanıyor şüphesiz.

OTU BURUNDAN ÇEKİNCE SUÇ, DEMLEYİNCE FİT

En magazinel meslek olması ne tuhaf, hayatımızı doğrudan ilgilendiren en ciddi mesleğin. Hangi kanalı açsan üç beş fındık fıstık yersen ömrün uzuyor. Üç beş ot çayı içmek zayıflatıyor. “Ot” denen şeyi burnundan çekince suçlu, demleyip içince “fit” olunuyor. Tuhaf değil mi?

Tıp medyatikleşince, insan ömrü ve sağlık “show business” olunca, hastaneye neden girip nasıl çıktığın değil, televizyonda nasıl durduğun konuşuluyor.

Oysa tartışma sorusu şu: Tıp ömrümüzü uzatıyor mu, yoksa ölme nedenimizi mi değiştiriyor?

Mesela. Karaciğer ve böbrek yetmezliğinden hastaneye yatan Müslüm Gürses’in ölüm nedenini tam olarak bilenimiz var mı?

Mesela. Pankreas kanseri olan Mehmet Ali Birand hastaneye stent değişimi için gitmiş, kardiyak yetmezlikten ölmemiş miydi?

İNSAN YAKINDA SANAYİNİN PARÇASI OLACAK

Ölüm. Yaşam. Ve Tıp üzerine yeniden düşünmemiz gerekiyor. MIT’den (Massachusetts Institute of Technology) Prof. Rodney Brooks, insanın “yakın tarihte sanayinin bir alt parçası” olacağını söylüyor. Yani hücreler mühendislerce üretilecek. Şimdiden MIT’nin laboratuarları ona göre yenileniyor. Bir otomobil parçası değiştirir gibi, bozuk(!)/ hasta hücreler sağlamlarıyla değiştirilecek.

Adamım Zygmunt Bauman ise “Ölümlülük, Ölümsüzlük ve Diğer Hayat Stratejileri”nde, “Tıpta gelişme dediğimiz şey sadece ölme nedenimizin değişmesidir” diyor. Çarpıcı.

YAŞARSAK DOKTOR BAŞARISI ÖLÜRSEK BEKLENMEDİK DURUM

“A” hastalığına iyi gelen ilaçların yan etkileri “B” hastalığına yol açıyor. Ameliyatlara girme nedenimiz olan hastalıklar, ameliyatta ölme nedenimiz olmuyor. “Beklemiyorduk ama kaybettik” diyor doktorlar. Yaşarsak “doktor başarısı”, ölürsek “ani gelişme” ya da “beklenmeyen durum” oluyor.

Kafamızı medyatik doktorlar mı karıştırdı yoksa gerçekten “Tıp bize ne yapıyor?” sorusunun tartışmaya açılması mı gerekiyor? Düşünme sırası okurda.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ