ONBİNLERCE MAĞDUR,1,2 MİLYAR DOLAR BORÇ YETMEDİ Mİ?..ENVER ÖREN BATIRDIĞI İHLAS FİNANS'I DİRİLTMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİ!.."CİNLİĞİ" FARKEDEN VATAN ENVER ABİ'YE ÇAĞRI YAPTI: "ÖNCE BORCUNU ÖDE"!..

oonbinlerce mağdur ve 1.2 milyar dolar borçla batırdığı İhlas Finans'ı yeniden hayata geçirmeye çalıştığını İMKB'ye bildiren Enver Ören'in bu girişimi hem Vatan'ın hem de İhlaszedeler'in tepkisine yolaçtı.

ÖNCE BORCUNU ÖDE

Enver Ören onbinlerce mağdur ve 1.2 milyar dolar borçla batırdığı İhlas Finans'ı yeniden hayata geçirmeye çalıştığını İMKB'ye bildirdi.

İhlas Holding, İMKB'ye gönderdiği yazıda şu açıklamayı yaptı...

İhlas Holding, İMKB'ye bir yazı gönderdi ve "tasfiye halindeki İhlas Finans Kurumu A.Ş'nin yeniden faaliyete geçirilmesi hususunda PriceWaterhouseCoopers AG Switzerland firması ile 11 Aralık 2007'de münhasır mali danışmanlık sözleşmesi imzalanmıştır" dedi

BDDK'ya yakın kaynaklar, tasfiye sürecinde halen 80 bine yakın İhlaszede'ye 700 milyon dolara yakın ana para borcu bulunan İhlas Finans'ın tekrar lisans almasının imkansız olduğuna dikkat çekerek, "Açıklamanın altında borsa spekülasyonundan başka bir şey olamaz" diyor

Önce olayı hatırlamakta fayda var. İhlas Finans'ın 12 Şubat 2001 tarihinde faaliyet izni kaldırıldığında 1.2 milyar dolar yükümlülüğünün olduğu ve bunu ödeyecek gücünün de bulunmadığı ortaya çıkmıştı.

"Kâr-zarar ortaklığı" mantığı ile kurulduğu ve Türk Ticaret Kanunu'na tabi bir anonim şirket olduğu için farklı bir statüde değerlendirilip, her nedense TMSF bünyesine alınmadı. Tasfiye Halinde İhlas Finans Kurumu A.Ş adında bir yapıda tüm alacaklılara borçlarını ödemeyi taahhüt etti. 10 Aralık 2007 tarihli Türkiye Gazetesi'nden öğreniyoruz ki bugüne kadar 64 kez ödeme yaptı. En son 4 milyon YTL daha ödendi ve bugüne kadar ödenen tutar da 484.3 milyon dolar ve 52.7 milyon euroyu buldu. Yine kendi ifadelerine göre faaliyet izni kalkmadan önce 216 bin 592 olan mudi (İhlaszede) sayısı da 76 bin 987'ye düştü. Bunlar kendi verdikleri rakamlar. Henüz ödeme yapılmayan yaklaşık 77 bin mudi var. Yüklü miktarda alacağı olanlara sıra henüz gelmedi.

Kafa karıştıran anlaşma

Durum böyleyken önceki gün İMKB Bülteni'nde yer alan "tasfiye halindeki İhlas Finans Kurumu A.Ş'nin yeniden faaliyete geçirilmesi hususunda Price Waterhouse Coopers AG Switzerland firması ile 11 Aralık 2007'de münhasır mali danışmanlık sözleşmesi imzalanmıştır" açıklaması kafaları karıştırdı.

İhlas Finans'ın yeniden faaliyete geçirilmesi için Price Waterhouse'la danışmanlık sözleşmesi imzaladığını duyurması, Ankara'daki ilgili kurumlarda da şaşkınlıkla izlenmeye başladı. Tasfiye sürecine girmiş ve lisansı iptal edilmiş bir finans kurumunun yeniden faaliyete başlayabilmesi ya da lisansını yenileyebilmesi için BDDK'dan onay alması gerekiyor. Kanun'da özel finans kurumları, Katılım Bankaları olarak tanımlanıyor ve bu şekilde lisans almak zorundalar. Ancak İhlas Finans'ın yeniden faaliyet izni alabilmesi, kanundaki çok sayıda hüküm nedeniyle imkansız. Gerek "kurucularda aranan şartlar", gerekse şirketin iflasa girerek tasfiye sürecinde olması nedeniyle yeniden faaliyete başlama onayı almasına kesin olarak olanak yok. Düzenlemeler bu kadar açık olmasına rağmen, İhlas Finans'ın faaliyetlerine yeniden başlayacağını duyurmasının arka planında ne olduğu sorusu Ankara'daki ekonomi bürokrasisinde de değerlendiriliyor.

Onay verilemez

İhlas Finans'ın henüz BDDK'ya bir başvuru yapmadığını belirten BDDK bürokratları durumu en açık şekilde şu sözlerle tanımladılar: "Böyle bir başvuru olamaz. Olsa bile BDDK böyle bir başvuruya asla onay veremez."

Olayı Türk Ticaret Kanunu'nu iyi bilen otoritelere de sordum. 'Kanun'daki bazı boşlukları arıyor olabilirler'dediler. A.Ş olarak, tasfiye halinde bir şirketin ihyası uygulaması kapsa