'Ölüme sebebiyet' iddiasıyla yargılanacak! Bakanlığın üç defa reddettiği ilacı hastaya verdi

Serap Turhan, 2022 yılında Çapa Tıp Fakültesi’nde lenfoma tedavisi gören oğlunun ölümünden Prof. Dr. Bülent Zülfikar’ı sorumlu tutarak suç duyurusunda bulundu. YÖK, Prof. Zülfikar hakkında soruşturma izni vermedi İdare Mahkemesi, ‘’Adli Tıp Kurumu’ndan görüş ve rapor alınmalı’’ diyerek YÖK’ün kararını hukuka uygun bulmadı. Böylece Prof. Zülfikar’ın yargılanmasının önü açıldı...

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Seymen Turhan 2022 yılında lenfoma teşhisiyle Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Turhan’ın tedavisiyle şu an İstanbul Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar üstlendi. Turhan’ın tedavi esnasında hayatını kaybetmesi üzerine aile Prof. Zülfikar’ın tedavide yanlış ilaç kullandığını iddia ederek 2023 yılında suç duyurusunda bulundu. YÖK, Sağlık Bakanlığı’nın üç defa reddettiği ilacı hastaya veren Prof. Zülfikar’ın yargılanması için gerekli olan soruşturma iznini vermedi. Aile bunun üzerine Bölge İdare Mahkemesi’ne gitti.

SAĞLIK BAKANLIĞININ ONAYLAMADIĞI İLACI SATIN ALDIRDI

Prof. Zülfikar hakkında savcılığa yapılan suç duyurusunda özetle şu iddialara yer verildi: ‘’ Pfizer ilaç şirketinin üretmiş olduğu reampla palbosiklib adlı ilacın her ne kadar normalde meme kanserinde kullanılmakta ise de, davacının oğlu için lenfoma tedavisinde de kullanılması için Sağlık Bakanlığı'nın izni gerektiği, Prof. Dr. Zülfikar ve ekibinin bu ilacın davacının oğlu üzerinde kullanımı için üç defa Sağlık Bakanlığı'na dilekçe yazmış olup, üçünde de ret cevabı alınmasına rağmen normal reçeteye yazılan bu ilacı bedeli karşılığında davacıya satın aldırarak kullandırdı. Epikriz raporunda yazılan ve uygulanması gereken 75 mg'lık miktarın aksine davacının oğluna 125 mg/gün olacak şekilde yanlış ilaç tedavisi uygulandığı, Davacının müteveffa oğlunun direnç iğnesi sonrası temizlenmiş hücrelerinin tam aksine kötüleşerek hücrelerin çoğalması sebebiyle oğlunun Florence Nightingale Hastanesi'ne nakli yapıldığı, Florence Nightingale'e gidilişin sonrasında ilgili doktorların lenfomanın lösemiye davacının oğlunun tedavisinin biteceği öngörülü, tam iyileştiğinin düşündüğü anda uygulanan yanlış direnç iğneleri ve hatalı ilaç uygulamaları ile kötü hücrelerin çoğalmış olup, Çapa Tıp Fakültesi'nde 40 günlük yatış süresince yapılan yoğun kemoterapi tedavisi öncesi ve sonrasında hiçbir şekilde iç organlarla alakalı tetkik veya ultrason muayenesi yapılmadığı’’

TEDAVİDE BAŞARILI OLDUĞU İÇİN O İLAÇ KULLANILDI

13 Aralık 2024 tarihli mahkeme kararında Prof. Zülfikar’ın savunması özetle şöyle anlatıldı: Davacının yanlış ilaç kullanıma yönelik beyanlarının hakikati yansıtmadığı, reampla palbosiklib adlı ilaç lenfoma hastalığı için de uygulama alanı bulan, etkinliği bilinir bir ilaç olduğu, bu ilacın lenfoma için kullanıldığı durumlarda olumlu sonuçlar verdiği, tedavinin başarı oranını arttırdığı bilimsel olarak kanıtlandığı, reampla palbosiklib adlı ilacın tedavide daha yüksek başarı ihtimali olduğu kanaati ile bu ilacın kullanıldığı, yanlış ilaç kullanımı söz konusu olmayıp doktorun herhangi bir kusurunun bulunmadığı, davacının oğlu Seymen Turhan’a uygulanan tedavinin yanlış olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığı, davacının oğlu Seymen Turhan’ın İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde yoğun kemoterapi tedavisi gördüğü süreçte hastanın iç organları ile alakalı herhangi bir tetkik veya ultrason muayenesinin yapılmadığına yönelik iddiaların asılsız olduğu, hastanın nüks şüphesi olduğu tarihten ve nüks kararı verilip tekrardan kemoterapi başladıktan sonra gerekli tetkikleri tam ve eksiksiz yapıldığı, Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar’a izafe edilebilecek hiçbir ağır veya hafif ihmal söz konusu olmayıp, müdahil doktorun tüm bu süreçte objektif tıbbi özen borcunu layıkıyla yerine getirdiği, haksız davanın reddi gerektiği savunulmaktadır’’ denildi.

YÖK'ÜN KARARI HUKUKA UYGUN BULUNMADI!

Mahkeme, Adli Tıp Kurumu’ndan gerekli rapor alınarak dosyanın tüm yönleriyle incelenmesine karar verdi. Kararda, ‘’Seymen Turhan'ın 3. seviyeye çıkmış olan lösemiyi yenmesinin mümkün olmadığı ve 03/09/2022 tarihinde vefat ettiği" iddialarının ciddiyeti, muhteviyatı ve niteliği dikkate alındığında; müdahil doktor Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar hakkında soruşturma açılması ve tüm bu iddiaların araştırılarak sözü edilen doktorun davacının oğlunun ölümünde herhangi bir kusuru bulunup bulunmadığının tüm ayrıntılarıyla tetkik edilmesi, gerekirse bu hususta Adli Tıp Kurumundan görüş ve rapor alınması gerektiği sonucuna varılarak, Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar hakkında yapılan suç duyurusu neticesinde soruşturma açılmasına gerek olmadığına ilişkin olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır’’ ifadelerine yer verdi. Böylece Prof. Zülfikar'ın yargılanmasının da önü açılmış oldu.