Öğretmenlerin beklediği karar Resmi Gazete'de: Ek ders ücretine yüzde 25 zam

Ücretli öğretmenlerin merakla beklediği karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ücretli öğretmenlerin ek ders ücretine yüzde 25 oranında zam yapıldı. Zam kararının yerinde olduğunu belirten Eğitim-Bir-Sen ise asgari ücrete dikkat çekip yeni bir talepte bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında görev yapan öğretmenlerin ek ders ücretlerine yüzde 25 zam yapıldı. Zamma ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, yapılan düzenlemeyle MEB'e bağlı eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında görevlendirilen ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin ek ders ücretlerinde yüzde 25 artış sağlandı.

Ayrıca, Bakanlığa bağlı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Genel Müdürlüğünde geçici olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerin bu görevleri karşılığında yararlandırıldıkları ek ders ücreti de haftada 9 saat artırıldı.

EĞİTİM-BİR-SEN'DEN 'ASGARİ ÜCRET' VURGULU YENİ TALEP

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ücretli öğretmenlerin ek ders ücretlere yapılan yüzde 25'lik zammın ardından bazı açıklamalarda bulundu. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; asgari ücrete vurgu yapan Yalçın şu ifadeleri kullandı:

"Ücretli öğretmenlerin gelirlerini artıracak bu karar yerinde olsa da ders ücreti karşılığı görevlendirme uygulamasının iş güvencesinden yoksun kamu yönetimi anlayışına yakışmayan bir istihdam türü olduğu açıktır.

Ders ücretleri ne kadar artırılırsa artırılsın ücretli öğretmenlerin aylık asgari ücretin altında ücret aldıkları, sosyal güvenlik haklarının yetersiz olduğu bilinmelidir. Ücretli öğretmenliğin kaldırılması ve kamuda asli istihdamın memurlar eliyle sağlanması, olması gereken istihdam politikasıdır. Bu sağlanıncaya kadar Eğitim-Bir-Sen olarak meslek kanunu önerimizde yer alan 'Ücretli öğretmenlere ödenecek aylık net ücret tutarı, aylık net asgari ücretten az olmamalı; bu kişilerin sigorta prim ödeme gün sayıları aylık 30 gün üzerinden hesaplanmalıdır' önerisi hayata geçirilmelidir.''