Öcalan'dan hükümete uyarı; 4-5 ayda ya çözüm ya kaos!

İmralı Cezaevi’ne giden HDP heyeti, Abdullah Öcalan’ın Çözüm Süreci’yle ilgili değerlendirmelerini yazılı açıklamayla duyurdu.

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle’nin önceki gün 4 saat süren görüşmesinin ardından dünkü açıklamada özetle şöyle denildi:

KALEKOL ELE ALINDI
“Sayın Öcalan, uzunca süredir üzerinde çalıştığı Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağını genel hatlarıyla olgunlaştırdığını ve devlet heyetiyle detaylı bir şekilde üzerinde tartıştıklarını, gelinen nokta itibarıyla üzerinde müzakere yürütülebilecek bir çerçeve olduğu konusunda mutabık kaldıklarını belirtmiştir.
Sürecin bundan sonraki tüm aşamalarında, demokratik çözümün yasal güvencelerinin oluşturulmasının elzem olduğu ve bu güvenceler sağlanmadan nihai barış ve demokrasi hedefine varmanın mümkün olmadığı, Sayın Öcalan tarafından net, ısrarlı ve kararlı şekilde vurgulanmıştır. Bu kapsamda, hem Habur sürecinde barış gruplarının ülkeye girişleri ve devamında bu insanların maruz kaldığı kabul edilemez mahkûmiyetler değerlendirilmiş, hem de sürecin başlangıcında gerillanın geri çekilme yürüyüşünün anlamlandırılmak yerine bölgeye dönük kalekol ve HES yapımına odaklanılmış olması ele alınmıştır.

HÜKÜMETE UYARI
Kendisinin yüksek ısrar ve uyarılarına rağmen, bu süreçlerde yasal düzenlemeleri yapıp pratikleştirmeyen devleti ve hükümeti de meseleye özeleştirel temelde yaklaşmaya çağırarak, çıkarılacak derslerle sonraki süreçte, özellikle yasal düzenlemeler bahsinde, üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet etmiştir. Tarafların süreci doğru, ciddi ve kararlı yürütmesi halinde en fazla 4-5 ay içinde Ortadoğu’nun geleceğini belirleyecek büyük demokratik çözümün sağlanabileceğini vurgulayan Öcalan, bu ciddiyet ve kararlılığın gösterilmemesi durumunda bölgesel kaosun derinleşeceği ve darbe mekaniğinin sonuç alabileceği uyarısını yapmıştır.

TAHKİMLİ ATEŞKES
Sayın Öcalan, anlamlı ve yasal boşlukları giderilmiş müzakerelere geçilmesi durumunda tarafların ‘Tahkim edilmiş bir ateşkes’ ve bu ateşkesi denetleyecek bir izleme kurulu oluşmasının önemine değinerek, süreçte bozucu bir alan olarak karşımıza çıkarılan ‘kamu düzeni’nin de ancak ve kalıcı olarak bu şekilde sağlanabileceğini belirtmiştir.”