OBJEKTİF ARKASI 2010 SERGİSİ AÇILDI

Ekonomi Muhabirleri Derneği ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen sergide gazetecilerin çalışma koşullarını anlatan 41 kare gösterime açıldı.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) İzmir Temsilciliği tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ''Objektif Arkası 2010'' sergisi, düzenlenen törenle açıldı.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde, Konak Belediyesi sponsorluğu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle düzenlenen serginin açılış töreninde çok sayıda gazeteci bir araya geldi.

Törende konuşan Konak Belediyesi Başkanı Hakan Tartan, 10 Ocak'ın geçmişte coşkulu bir anlam taşıdığını ancak bu yıl buruk bir gün geçirdiklerini ifade etti.
Türkiye'de sayıları 70'e varan gazetecinin çeşitli nedenlerle özgürlüklerini yitirmiş durumda olduğunu belirten Tartan, şunları söyledi:

''Gazeteci olmak dışında hiçbir kusuru olmayan insanlar, ailelerinden ve çocuklarından uzak olmanın sancısını yaşıyorlar. Sadece gazetecilik yaparak toplumu aydınlatma görevini üstlenen bazı insanların özgürlüklerinden bu kadar uzun süreyle mahrum kalmaları hepimizi üzüyor ve vicdanen yaralıyor. Onun için açılan bu sergi anlamlı bir mesaj. Hem çalışan gazeteciler için hem emek veren tüm arkadaşlarımız için bir mücadelenin simgesi. Bu fotoğraflarda mücadele var. Bir olayın içinden en güzel kareyi, yaşanılmış anı topluma sunabilmek bir mücadele gerektirir.''

Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ise gazetecinin çalışma koşullarında geçmişe göre önemli bir gerileme olduğunu, ancak bunda sorumluluğun yine gazetecilerde olduğunu belirterek, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün bir ''mücadele günü'' olarak belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Sertel, “Pek çok gazeteci bugün, vurulma, can güvenliği ve özgürlükler açısından tehlikeye açık. Gazeteciler bugün pek çok hakkını kaybetti. Bunların çözüm noktasında bizim birlikte mücadele etmemiz var. Bu mücadeleyi birlikte yapmazsak geçmişte şu haklarımız var diye anlatır noktasına geleceğiz.

Sergiye fotoğraflarıyla katkı koyan ve bu mesleğin zorluklarını belgeleyen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Temennim bu serginin önümüzdeki yıl daha da büyüyerek diğer illeri de gezmesidir” diye konuştu.

YARIŞMA YAPILACAK

EMD İzmir Şube Başkanı Tolga Albay ise ''yıpranma hakkı''nın kaldırılmasına karşı yürütülen mücadele sürecinde, kamuoyunun gazetecilerin çalışma koşulları hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını anladıklarını, bu eksikliği gidermek üzere bir çalışma içine girdiklerini belirtti. Albay, şöyle konuştu:

''Burada sergilenen 41 kare, EMD, TFMD ve İGC üyesi gazetecilerin birbirlerini görevleri sırasında çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Ankara, İstanbul ve Manisa'dan da fotoğraflar var. Bize kısa bir süre içinde 80'e yakın fotoğraf gönderildi. Bunlar arasında yapılan eleme sonucu bu fotoğrafları belirledik. Gelecek yıl için bu sergiyi bir yarışma formatına dönüştürmek istiyoruz. Herkes arşivindeki en güzel objektif arkası fotoğrafları bulacak, yıl içinde bu konsepte uygun fotoğraflar çekilecek ve aralarında en iyileri sergiye en iyilerin en iyisi de ödüle layık görülecek.''

TFMD Ege Temsilcisi Kenan Çimen ise fotoğrafların kamouyonda gazetecilere bakış açısını değiştirebileceğini, haber alma özgürlüğü konusunda duyarlılığın artabileceğine inandığını belirtti. Sergi, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi Fuayesi'nde açılacağını ve 20 Ocak'a kadar açık kalacak.