"NİYE SUSTUN ORHAN ABİ?!....." BÜLENT ERSOY BAĞIRIRKEN ORHAN ABİ NEDEN SUSTU?....

Milliyet yazarı Derya Sazak, Bülent Ersoy'un Ebru Gündeş ile Kuzey Irak'ta ölenlerin ardından yaptıkları tartışma sırasında yanıbaşındaki Gencebay'ın neden sustuğunu sorguladı.

Popüler kültürün 1970'lerdeki ikonu; acı, dert, ıstırap, ümit, ümitsizlik, sevgi, aşk, insanlık, çile, isyan, kader ve daha yüzlerce benzeri sözcüğü "arabesk" müziğin notalarına serpiştirmiş, "Batsın bu dünya" diyecek kadar "protest" olabilmiş Orhan Gencebay'dan söz ediyoruz.
Bülent Ersoy'un Ebru Gündeş ile Kuzey Irak'ta ölen çocukların ardından "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" söylemi üzerine tartışırken, Popstar Alaturka'nın "ağır abisi" Orhan Gencebay'ın suskunluğu izleyicilerin dikkatinden kaçmadı.
Muhtemeldir ki, Orhan Gencebay müzik ağırlıklı bir yarışma ve "eğlence" programında Gündeş ile Ersoy arasındaki polemiği içinden geçtiğimiz duyarlı ortama uygun bulmadı. Ve suskun kalmayı yeğledi. Yürek parçalayan cenaze törenleriyle sarsılan bir toplumda, yayın akışını ağırlaştırmak gibi bir düşünce ekranlarda gözlenmediği için Gencebay bu tartışmaya katılmak istememiş olabilir. Operasyon bölgesindeki eşlerden, çocuklardan "Kötü haber gelmesin" diye televizyonların açılmadığı evlerden birinde yaşıyor olsanız, pazar gecesi böyle bir programa takılma olasılığınız zaten hayli düşüktür.
Burası Türkiye. Ve hiç beklemediğiniz bir programda Bülent Ersoy umulmadık bir çıkışla "anaların bu çocukları ölmek için doğurmadıkları" anlamına gelecek şeyler söyledi. Savaş karşıtı bir tutum aldı. Salondaki ve ekran başındaki seyircilerden gelecek tepkileri önemsemeden Ebru Gündeş'i tersledi.
Bülent Ersoy'un aldığı "politik" tutum medyada gündem oluşturdu.
Sanatçıya tepki gösterenler de var, destek olanlar da.
Doğrusu biz, o programda asıl Orhan Gencebay'ın tartışmaya girmesini beklerdik.
Çünkü Orhan Gencebay'ın müziği ve 1970'lere damgasını vurmuş şarkı sözleri, politik olarak yaşadığı dönemin "düzen karşıtı" ideolojilerinden ayrılıyor olsa da, "baskıya, yoksulluğa, haksızlığa karşı çıkan ve Yunus Emre'den beri gelen 'insanseverlik' geleneğine dayalı, daha adil bir düzen isteyen bir protesto" içeriyordu. (Popüler Kültür ve Orhan Gencebay Arabeski-Meral Özbek, İletişim Yayınları)
Kentlerin yoğun göç aldığı, dönüşüm ve çalkantı içindeki Türkiye'de "Orhan Abi" arabesk tonda da olsa, "insanların birbirini kırması yerine acı çekiyor olsalar bile insanların hoşgörüyle birbirine yaklaşmaları gerektiğini" şarkılarına yansıtıyor, "acıların insana yaşamayı öğrettiğini" savunuyordu.
40 yıldır "sosyal mesajı" olan şarkılar üreten bir sanatçının, Orhan Gencebay'ın da "insanların ölmediği bir Türkiye" için birkaç şey söylemesi gerekmez miydi?
Niye sustun Orhan Abi?!


DERYA SAZAK/MİLLİYET