NE YAZIK Kİ DİZİ ARTIK ATV'DE İZLENMİYOR!

Sina Koloğlu, televizyon dünyasının amiral gemisi dizi sektörünü mercek altına aldı ve rakamlarla sektördeki büyümeyi gözler önüne serdi...

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, televizyon dünyasının amiral gemisi dizi sektörünü mercek altına aldı ve rakamlarla sektördeki büyümeyi gözler önüne serdi... İşte Dizi dünyasının enleri...

DİZİLERİN ’EN’LERİ: KANAL, ŞİRKET, YÖNETMEN

Dizi sektörü giderek büyüyor ve ’şimdilik’, ’en’lerini oluşturacak kıvama geldi. Bu ’en’ler’ bir yerde kazanmaya da endeksli bir liste. 2012 Ocak ayından bu yana ulusal 12 kanalda yayınlanan toplam 155 yerli dizinin bilgilerinden oluşan bir çalışmayı sizinle paylaşmak istiyorum. (Kaynak: İnterpress)

Dizi ATV’de izlenmiyor!
En çok dizi yayınlayan kanalların başında Star geliyor (34 dizi). Yeni patronuyla atakta olmasının bunda büyük rolü var. Şu sıralar, oyuncuların ve yapımcıların en sevdiği kanal Star! "Dizi ATV’de izlenir" sloganıyla bu rolü üstlenen kanal, aslında pek de haksız değil. Ocak 2012’den bu yana 30 dizi yayınlamış.

Sürpriz kanal TRT
Ve sürpriz bir kanal çıkıyor üçüncü sırada; TRT. ’Siyaseten’ çokça eleştirilen TRT yönetimi, diziler konusunda kanalın algısını değiştirmeyi başardı. TRT 1’in dizileriyle izlenen kanallarden biri oldu. Ve TRT, en çok dizi yayınlayan kanallar arasında üçüncü sırada (24 dizi).

En çok dizi çeken şirketler
Eğer çok dizi çekmek ’başarı’ysa bunu becermeye başladık. Diziler ’ihraç’ ediliyorsa, başarının standardı buysa biz yine ’başardık’ demektir!
Buradan hareket edersek listemizin en başarılı şirketi Süreç Film (12 dizi). 2011’den bu yana piyasadalar. Ve çok ürettiler, eh çok da tükettiler!
Onu Focus Film izliyor (10 dizi). ’Fox’un dizi şirketi’ de denebilir. Çok iyi bir ikili oldular. Fox’un dizileri izleniyor.
Kendine has ’komedi’leriyle Mint üçüncü sırada (8 dizi). Ay Yapım, TMC, Erler Film, BKM, Gold Film, Tims Prodüksiyon’la sıralama tamamlanıyor. Bu arada belirteyim daha altlarda yer alan şirketler daha çok ses getiren dizilere imzaları attı.

En çok dizi çekenler
Sektörün bir başka ilginç sıralaması senaristlerle birlikte yönetmenleri kapsıyor. "Ağabey gel şu diziyi toparla" sözü onlar için söylenmiştir. Bu kadar çok dizinin çekildiği sektörde yönetmen, ’iş bitirici’ kimliğiyle ön plandadır. Entellik dantellik yapacak hali yoktur. Harala gürele çalışır, pratik çözümler üretir, ’en çok izleyiciyi çekecek kamera açılarını’ bulur.
En çok dizi çekenlerin başında Hakan Algül (4 dizi) geliyor. Şu sıralar BKM’nin işlerini yapıyor. ’Eyyvah Eyvah’ filmlerini de çekti. TV’de en son işi, ’BKM Mutfak: Çok Güzel Hareketler Bunlar’. ’Avrupa Yakası’ nın temelinde payı var. Üçer dizisi olan üç isim daha var: Yaşar Seriner (Erler Film), Altan Yücel (Focus Film) yani Fox TV dizileri, Merve Girgin (Med Yapım). Şirketler kendi yönetmenlerini belirlemiş durumda.

Bu rakamlar neyi gösteriyor?
Belli bir dönem için geçerli olan bu rakamları, uzun vadede geçerli istatistikler olarak görmek çok da yanlış olmaz. Üç aşağı beş yukarı sıralamalar bu şekilde olacaktır. Kanal, şirket ve yönetmen bazından dizi sektörünün ’tekelleri’ böyle bir tablo çiziyor.