Müzik dünyasının efsane ismi Hasan Saltık'a veda! Gözyaşları sel oldu!
Müzik camiasının efsane ismi Hasan Saltık, Kartal Cemevi'nde düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.
Türkiye'nin müzikal zenginliğini dünyaya tanıtan Kalan Müzik'in sahibi ve kurucusu, müzik yapımcısı Hasan Saltık, Bodrum'da geçirdiği kalp krizi sonucu 57 yaşında hayatını kaybetmişti. Hasan Saltık bugün son yolculuğuna uğurlandı.
57 yaşında aramızdan ayrılan Saltık için Kartal Cemevi'nde cenaze töreni düzenlendi.
Törene Hasan Saltık’ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra Turgay Tanülkü, Suavi, Şevval Sam, Yavuz Bingöl, Ercan Saatçi, Cengiz Özkan, Kubat, Tolga Sağ, Sırrı Süreyya Önder, Ali Rıza Binboğa, Mazlum Çimen, Volkan Konak, Menderes Samancılar, Ahmet Selçuk İlkan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Berhan Şimşek ile çok sayıda seveni katıldı.
Cenazeye, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yanı sıra siyaset, sanat ve müzik dünyasından da çok sayıda kişi, çelenk gönderdi.
Cenazeye katılan dostları Saltık’la ilgili şunları söyledi:
Şarkıcı Ali Rıza Binboğa: “Ülkemizin bütün dillerinin konuşulduğu, müzik hazinelerinin açığa çıkmasının sebebi olan, bir kültürü yeniden yaratma kişisini kaybettik. Öte yandan da insan biriktiren, herkese mutlaka yardım eli uzatan, bu anlamıyla bakılınca insanlar umutsuzluğa kapıldığında umudu tekrar yeşerten bir sevgili kardeşimiz çok erken gitti. Ülkemizin ve insanlarımızın, sanatımızın ve kültürümüzün de başı sağ olsun. Kendisi ışıklar içinde olsun.”
“İZLERİ HEP YAŞAYACAK”
Şair Ahmet Selçuk İlkan: “Hasan Saltık hem gönül dünyamız için hem de müzik ve sanat dünyamız için acı bir kayıp. Bir tek sözle, birkaç cümleyle anlatmak mümkün değil. Ne mutlu bize ki yaşarken de değer bilinenlerdendi. Çünkü biz sağlığında bilmeyiz kadrini, ölümünde mermerden yaparlar kabrini diyoruz. Ben inanıyorum ki Hasan Saltık yokluğunda da çok özlenecek, çok aranacaktır. Bugüne kadar atılmış bütün adımlarda onun izleri vardır. Onun hem sevgisini hem de kattıklarını büyük bir özlemle anacağız. En büyük özelliği de müzik tarihimizde gizli kalmış ne kadar deyişler, ağıtlar, türküler varsa hep bunları bize taşıdı. Halk ozanlarımızla yeniden bizim gönlümüze, gözümüze ve dünyamıza sergiledi. İzleri hep yaşayacak.”
“MÜTHİŞ ŞEYLER YAPTI”
Sanatçı Suavi: “Ben bir dostumu, bir kardeşimi değil, ülkenin çok özel, çok donanımlı, bu bayrak yarışını sürdürebilme noktasında devamı olmayan bir evladını yitirdiğini düşünüyorum. Bu büyük bir kayıp. Bu iddialı bir cümle gibi olabilir ama Hasan’ı iyi tanıyan insanlar burada ne demek istediğimi anlayacaklar. Hasan telafisi zor bir insandır. Müthiş şeyler yaptı. 16, 17, 18’li yaşlardan itibaren 57’nci yaşına kadar, belki kalbi durana kadar olağanüstü çalışan bir arkadaştı. Ülkenin reddedilen dillerinden tutunuz kimliklerine kadar, adeta bir belleği, bir hafızayı üstelik hiçbir ayrım yapmaksızın hepsine eşit noktada yaklaşarak bir kültür köprüsüne dönüştüren bu istisna adam bence 57 yılına bin yıllık insanlık tarihini sığdırmış bir donanıma sahipti.”
Sanatçı Mazlum Çimen: “Bu coğrafyanın, ülkenin, müziğinin, müzik dünyasının bir arkeoloğuydu. Müzik arkeoloğu… Kazıyıp çıkartan bir insan. Kültürel anlamda bir kayıp aslında Hasan. Ömrümüzün bir bölümü gitti gibi hissediyorum.”
Sanatçı Tolga Sağ: “Gerçekten çok üzgünüz. Hasan abi herkesin hayatına bir şekilde dokunmuş birisiydi. Mesleki kariyeri, başarısı bir tarafa, insan olarak da hepimizde çok anlamlı, güzel paylaşımlar bıraktı. Geride güzel anılar bıraktı. Devri daim olsun.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: “Bir ozanı kaybettik. Gerçekten Anadolu’yu karış karış gezerek o türküleri, kaybolmuş ezgileri gün ışığına çıkardı. Hem insanlığıyla hem kültür insanı olması bakımından büyük bir değerdi. Hepimizin başı sağ olsun. Ülkemiz yaşayan efsaneyi, yaşayan bir kültür değerini kaybetti.”
Kartal Cemevi'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Saltık’ın naaşı Küçükyalı Mezarlığı'na defnedildi.
HASAN SALTIK KİMDİR?
Hasan Saltık, 1964 yılında Tunceli'de doğdu. Saltık, ilköğrenimini Tunceli'de, ortaöğrenimini İstanbul'da tamamladı. İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda başladığı obua eğitimini ekonomik yarım bırakarak Suadiye Lisesi'ne devam etti.
Amcasının oğlu Rahmi Saltuk'un plak şirketinde dört yıl çalıştıktan sonra 1992 yılında Kalan Müzik'i kurdu.
Unutulmaya yüz tutmuş arşivlik kayıtlarını elinde bulunduran koleksiyonerlerden ve eski müzisyen ailelerinden derlediği etnomüzikolojik çalışmalar için de önem taşıyan eserleri 'Kalan Müzik' etiketi altında yayınladı.
Pomak göçmenlerinden Tahtacı Türkmenleri'ne, Sadettin Kaynak'tan, Münir Nurettin Selçuk'a, Hacı Taşan'dan, Hisarlı Ahmet'e, Hafız Yaşar'dan Muharrem Ertaş'a, Neşet Ertaş'tan Neyzen Tevfik'e, Malatyalı Fahri'den Aşık Veysel'e uzanan bir arşiv malzemesini yayımladı.