Hanzade Doğan, Murat Ülker'e konuştu: "Babam bedel ödemesine rağmen gazetecilerin arkasında durdu"
İŞ HAYATINDA KADININ ROLÜ
- Kadınların fırsat eşitliğini yakalaması konusunda hassasiyetinizi biliyoruz. Hepsiburada’da kadın girişimcilere destek oldunuz, destek programları oluşturdunuz. Fırsat eşitliği konusunda neler söylemek istersiniz?
Bu, çok önemli bir konu. Toplumda kadın-erkek eşitliği, kız çocuklarının eğitimiyle başlıyor. Bu sağlanmadan bir toplumun çağdaşlaşması mümkün değil. Ne olursa olsun, Türkiye’de kadının işi zor. Kültürün dönüşümü gerekli ve bu dönüşüm için özellikle bizlere, iş dünyasına, çok önemli görevler düşüyor.
Bizim Doğan Grubu’nda da Hepsiburada’da da en önemli odak noktalarımızdan biri, kız çocuklarının ve kadının toplumdaki yerinin güçlenmesi oldu. Bu sebeple, yıllardır Baba Beni Okula Gönder, Aile İçi Şiddete Son, Güçlü Kızlar-Güçlü Yarınlar, Girişimci Kadınlar Teknoloji Gücü gibi birçok projeye imza attık ve atmaya devam edeceğiz.
- Bir kadın için iş dünyasının dijital ekosistemi içinde ilklere imza atan bir lider olmak nasıl bir deneyim? Mesela dört kız kardeş değil de dört erkek kardeş olsaydınız, bu durum kariyer yolculuğunuzu nasıl etkilerdi?
Maalesef Türkiye’de, toplumun büyük bir kesiminde hâlâ kız çocukları ve erkek çocukları arasında ayrımcılık yapılıyor. Biz dört kız kardeş olduğumuz için bu ayrımcılığı hissetmedik. Ancak, erkek olsaydık farklı olur muydu diye düşündüğüm zamanlar da olmuştur.
Aile işinin içinde büyüdük, ama annem bizi “Her zaman kendi ayaklarınızın üstünde durun” mesajıyla yetiştirdi. Annem, hayatımda gördüğüm en dirayetli insanlardan biridir. Babam ise hiçbir zaman “İşe geleceksiniz” diye bir baskı yapmadı. Ancak onun gibi çok başarılı bir iş insanının ve girişimcinin çocuğu olduğunuzda, ister istemez iş ailenin bir parçası haline geliyor. Siz de doğal olarak o alana eğilim gösteriyorsunuz. Sanki tek alternatif, gelip aile şirketine katılmakmış gibi hissedebiliyor çocuklar.