MUHTEŞEM YÜZYIL DİZİSİNDE TARİHİ BİR HATA DAHA!

Muhteşem Yüzyıl dizisinde Kanuni Sultan Süleyman'ın çalışma odasında bir küre göze çarpıyor.

Kanuni’nin küresi

Muhteşem Yüzyıl dizisinde Kanuni Sultan Süleyman’ın çalışma odasında bir küre göze çarpıyor. Kırtasiyecilerde satılan cinsten, eğik eksenli bir küre... Acaba 1520’li yıllarda Osmanlı sarayında dünyayı yuvarlak gösteren küre var mıydı? Dünyanın güneşe göre eğik durduğu biliniyor muydu?

Okurumuzun bu sorusunu, emeklilik yıllarında bütün mesaisini tarih araştırmalarına veren ve “Anadolu Merkezli Dünya Tarihi”ni yazmakta olan Arda Kısakürek dostumuza aktardık. Onun verdiği bilgileri özetlersek...

“Eski Yunan’da ve İslam dünyasında dünyanın yuvarlaklığı çeşitli zaman ve şekillerde iddia edilmiştir. Batı Avrupa’da dünyanın yuvarlaklığına ilişkin görüşlerin ciddiyet kazanması, ancak Magellan’ın seferinden sağ kalan 18 kişinin Sebastian del Cano yönetiminde 6 Eylül 1521 tarihinde İspanya’ya varması ile mümkün olmuştur.

İlk bilinen küre “Crates of Mallus” MÖ 150 yılında Bergama’da yapılmış, 9 ve 13. yüzyıllarda Memun ve Cemaleddin gibi Müslüman bilim adamları da küre kullanmışlardır. Elimizde bulunan en eski küre, Nürnbergli Martin Behaim’in 1492’de yaptığı söylenen küredir. Bu dik bir küredir (ekseni yok). Amerika kıtasının yeri, denizlerle kaplı görünmektedir. 1570 yılında Takuyiddin’in rasathanesinde bir küre bulunduğu sanılmaktadır. Ancak değil o tarihte, 18. yüzyılda yapılan kürelerde bile eğiklik yoktur (örnek 1765’de l’Isle Globe).
Dünya’nın eksensel eğikliğinin (eliptik düzlemin) Batı’da çok sonra bulunmuş olması gerekir.

Netice: Dizideki o kürenin varlığı gerçekçi değil, üstelik eğik bir küre olması imkânsız..”
Not: Evin ve Arda Kısakürek’in “Anadolu Merkezli Dünya Tarihi”nin biten 17 cildini ücretsiz okumak isteyenler için:

http://www.dunya-tarihi.com/

Melih AŞIK / MİLLİYET