Mpox salgını hızla yayılıyor: Sınırlara ek kontrol geliyor

Son dönemde başta Afrika olmak üzere birçok ülkede tespit edilen ve DSÖ tarafından uyarılara konu olan Mpox salgını (maymun çiçeği) hızla yayılıyor... Covid-19'un ilk çıktığı ülke olan Çin'den salgını önlemek için dikkat çekici bir hamle geldi.

Dünya corona virüsü salgınından çıkamamışken patlak veren mpox (maymun çiçeği) salgını endişe yaratmaya devam ediyor...

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) virüsün yeniden küresel bir sağlık acil durumuna sebebiyet verdiğini açıklamasının ardından Çin'den dikkat çekici bir hamle geldi.

2019'un son günlerinde corona virüsü vakalarının çıktığı Çin'in gümrük idaresinden yapılan açıklamada gelecek altı ay boyunca ülkeye giren kişi ve malların mpox salgını açısından izleneceği belirtildi.

Yapılan açıklamada, "Maymun çiçeği salgını olan ülkelerden gelen ve maymun çiçeği vakalarıyla temas halinde olan ya da semptomlar gösterenlerin bu durumu beyan etmek için inisiyatif almalılar" denildi. Açıklamada ayrıca mpox vakalarının görüldüğü bölgelerden gelen araçların, konteynerlerin ve malların dezenfekte edilmesi gerektiği de vurgulandı.

Bir süre önce Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği hastalığının adını mpox olarak değiştirmişti.

DSÖ Çarşamba günü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan ve komşu ülkelere de yayılan viral enfeksiyon salgınının ardından mpox'u iki yıl içinde ikinci kez küresel bir halk sağlığı acil durumu ilan etmişti.

KATEGORİ B TİPİ HASTALIK OLARAK ELE ALINIYOR
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu geçen yıl mpox'un Kategori B bulaşıcı hastalık olarak yönetileceğini duyurmuş ve yetkililerin bir hastalık salgını olduğunda toplantıları kısıtlama, iş ve okulları askıya alma veya bölgeleri kapatma gibi acil durum önlemleri almasına olanak sağlamıştı.

Kategori B bulaşıcı hastalıklar şu anda COVID-19, AIDS ve SARS'ı içermektedir.

Mpox yakın temas yoluyla yayılabilir. Genellikle hafif seyretmekle birlikte nadir durumlarda ölümcüldür. Grip benzeri semptomlara ve vücutta irin dolu lezyonlara neden olur.