Mısır yabancı gazetecileri serbest bırakmıyor

Çok sayıda gazeteci, Mısırlı yetkililerin Kanadalı, Avustralyalı ve Mısırlı gazetecileri terör eylemlerine karıştıkları gerekçesiyle tutuklamasına tepkili.

Mısır asıllı Kanadalı Muhammed Fehmi, Avustralyalı Peter Greste ve Mısırlı Bahir Muhammed, merkezi Katar’da bulunan El Cezire televizyonu için Kahire’deki karışıklıkları haber yaptıkları sırada 29 Aralık’ta tutuklanmıştı. Mısırlı yetkililer, gazetecileri, terör örgütü üyesi olmak ve teröristlere yardım etmekle suçluyor. Öfkeli birçok gazeteci, tutuklamaları gazetecilik mesleğine saldırı olarak görüyor.

Andrew Thomas, Sidney’de El Cezire muhabiri: “Tutuklamalar, bu üç gazeteciye değil, gazetecilik mesleğine yönelik bir saldırıdır. T-shirtlerimiz ve pankartlarımızın da belirttiği gibi gazetecilik bir suç değildir.”

Mısırlı yetkililere göre gazeteciler, devrik devlet başkanı Muhammed Mursi’yi destekleyen İslamcı Müslüman Kardeşler örgütüne yönelik operasyonlar çerçevesinde tutuklandı. Örgüt, yeni hükümetin göstericileri dağıtmak için silahlı güçleri devreye sokmasından önce Mursi’nin yeniden iktidara gelmesi için büyük çaplı protestolar düzenlemişti.

Türk Basın Konseyi’nden gazeteci Namık Koçak, gazetecilerin tehdit olarak görülmesini eleştiriyor:

“Gazetecilerin taraf tuttuğu sanılıyor ama öyle değil. Bağımsız ve tarafsız şekilde sokaklara çıkıp halka haber götürmeye çalışıyoruz. Gazeteciler işlerini yaparken hayatlarını tehlikeye atıyor.”

El Cezire, gazetecilerin serbest bırakılması için dünya çapında kampanya başlattı. El Cezire’nin Halkla İlişkiler Müdürü Usame El Sait, gördükleri olaganüstü destekten memnun:

“Mısırlı yetkililerin gazeteci arkadaşlarımızı serbest bırakması için başlattığımız kampanyaya dünya çapında büyük destek geldi. Bu destek, giderek daha da güçleniyor. Otuzdan fazla ülkede gösteriler düzenleniyor.”

Amerika, gazetecilerin korunması ve onlara zarar verenlerin cezalandırılması için hükümetlere çağrıda bulunuyor. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Kahire hükümetinden tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi:

“Mısır’da ifade ve basın özgürlüklerinin kısıtlanması bizi ciddi şekilde kaygılandırıyor. Mısır hükümetinin gazetecileri şüpheli iddialarla hedef alması son derece yanlış. Bu tavır, temel hak ve özgürlükleri ihlal eder nitelikte. Hiçbir gazeteci şiddet, korkutma ve sindirme taktikleri ve siyasallaştırılmış yasal işlemlerin hedefi haline getirilmemeli.”

İnsan hakları örgütlerine göre gazetecilik, dünyanın en tehlikeli mesleklerinden biri. Gazetecileri Koruma Komitesi, geçen yıl en az 70 medya mensubunun öldürüldüğünü bildiriyor. Bu gazetecilerin çoğu, Suriye’de hedef alındı. Silahlı çatışmalarda öldürülenlerin yanısıra birçok gazeteci de iktidardaki kişi ve kurumlar hakkında eleştirel yazılar yazdıkları gerekçesiyle yargılanıyor, taciz ediliyor, işkence görüyor, hatta öldürülüyor.