MISIR TÜRKİYE GERİLİMİ SİNEMAYA SIÇRADI!

Reis Çelik'in yönettiği LAL GECE filmi Türk hükümetinin siyasi tutumu bahane edilerek İskenderiye Film Festivali programından çıkarıldı.

Sinema festivalleri içinde önemli bir yeri olan ve Eylül ayında 29. su düzenlenecek olan İskenderiye Film Festivali öncesi Türkiye-Mısır gerilimi bir skandala neden oldu.

Reis Çelik’in yazıp yönettiği Kaz Film Yapım Ltd nin yapımcısı olduğu LAL GECE filmi festival komitesi tarafından önce yarışma bölümüne alındı, sonra da Türkiye hükümetinin Mısır olaylarına bakışı gerekçe gösterilerek filmin festival programından çıkarıldığı açıklandı.

Film festivalleri tarihinde pek alışık olmayan bu davranış uluslararası sinema çevreleri tarafından da hayretle karşılandı.

Uluslararası festivallerde şu ana kadar 35 ödül alan Lal Gece filmi ,7 Ağustos tarihinde festival başkanı ve sekreteryası tarafından gönderilen bir yazıyla 29. İskenderiye Film Festivali ana yarışma bölümüne seçildiği bildirildi.

Filmin Arapça ve İngilizce altyazı kopyası hazırlanıp gönderileceği gün festival koordinatörü Jihan Abdel Latif tarafından gönderilen mailde ‘Türkiye-Mısır arasındaki siyasi gerginlik nedeniyle filminizi yarışma bölümünden ve festival programından çıkardığımızı üzülerek belirtiriz. Bizi anlayışla karşılayacağınızı umarız’ denildi.

Şaşkınlıkla karşılanan bu durum üzerine festival başkanlığına bir mektup gönderen yönetmen Reis Çelik, ‘Devletler ve onları yöneten iktidarlar her zaman aralarında problemler yaşayabilirler. Ama halklar arasındaki bağı ve sonrasına yönelik tostluğun tutkalı her zaman sanat olmuştur ve olmaya devam etmelidir. Zaten böyle zor zamanlarda asıl sanata büyük iş düşer ve politikacıların sertleştirdiği ortamı sanat yumuşatır. Kaldı ki, Türkiye Halkının Mısır’da herkese demokrasi arzusundan başka bir düşüncesinin olmadığını da bilmenizi isterim’ şeklinde görüşlerine açıkladı.

Medyaradar ve Öteki Sinema yazarı Murat Tolga Şen ise bu kararı "Bir film festivalinin, içişlerine karıştığını düşündüğü bir ülkenin filmini yarışma dışı bırakması oldukça saçma ve çocuksu bir yaklaşım. Bağımsız sinemacılar her ülkede muhalif sanatçılardır, Reis Çelik'in, AKP iktidarının dış politikaları yüzünden festival yönetimince cezalandırılması kadar saçma bir şey görmedim, duymadım. Şu andan itibaren hiçbir Türkiyeli sinemacının itibar etmemesi gereken bir etkinlik bana göre..." diyerek değerlendirdi.