MİLLİYET'TEN TARİHİ HATA! HALDUN TANER DOĞUM GÜNÜNE KATILDI!(MEDYARADAR/ÖZEL)

Milliyet Gazetesi bugün kendisine yakışmayacak bir hata yaptı.

Galatasaray Lisesi’nde 1986 yılında vefat eden ünlü tiyatro ve öykü yazarı Haldun Taner’i doğum gününde anmak için bir araya gelenlerin arasında Galatasaray Vakfı kurucusu ve başkanı İnan Kıraç da vardı.

Ancak Milliyet Gazetesi bugün ikinci sayfadan verdiği anma haberinde İnan Kıraç’ın fotoğrafının üstüne Haldun Taner yazarak büyük bir hataya imza attı.

İşte o kare...




İŞTE O HABER...

O bir uygarlık havarisiydi

Sanat ve edebiyat dünyasından pek çok isim dün Galatasaray Lisesi’ndeydi. Haldun Taner’in doğum günü için düzenlenen törende konuşan Doğan Hızlan, “O bir uygarlık havarisiydi. Bunu edebiyatıyla, yazılarıyla senaryolarıyla gösterdi” dedi

Dün erken bir doğum günü kutlaması vardı Galatasaray Lisesi’nde. 1935 yılı mezunlarından Haldun Taner’in doğum gününü kutlamak için sevenleri, dostları ile sanat ve edebiyat dünyasının pek çok isim Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’ndaydı.

Törendeki her konuşmanın bir yerinde, kimi zaman satır aralarında Taner’e duyulan özlem geçiyordu. İlk konuşmayı Galatasaray Vakfı kurucusu ve başkanı İnan Kıraç yaptı. Kıraç, Galatasaray Vakfı’nın kuruluş aşamasında Haldun Taner’le pek çok zaman geçirdiklerini hatırlattı ve Taner’in vakfın kuruluşu için çok farklı ve önemli fikirler ürettiğini söyledi. İnan Kıraç, vakfın kurluşu sırasında Haldun Taner’le yaşadığı bir anıyı salondakilerle paylaştı: “Yıl 1982. Hep birlikte Galatasaray Vakfını kurmak için lisenin kütüphanesindeyiz. Haldun Taner bana dedi ki, ‘İnan her şey tamam ama bir bardak su yok’. Bu kütüphaneye ne zaman girsem onu hatırlarım”.


12 bin kitabı kütüphanede

O gün toplantı yaptıkları kütüphaneye yazarın vefatından sonra Haldun Taner Kütüphanesi adını verildiğini söyleyen İnan Kıraç, “Haldun Taner’e ait olan 12 bin kitap kütüphanemize bağışlandı. Ancak geçtiğimiz günlerde Vakıfla ilgili Demet Taner önemli bir adım daha attı ve Haldun Taner’in telif haklarının bundan sonra Galatasaray Vakfı’na ait olmasına karar verdi” dedi.
Kıraç’ın ardından kürsüye çıkan ve Haldun Taner’in yokluğunu son zamanlarda daha çok hissettiğini söyleyen Gülriz Sururi, “Keşanli Ali Destanı”nı oynadığımız yıllarda Haldun Taner salona gelir en arka sıraya geçer ve seyircinin nabzına göre notlar alırdı. Daha sonra oyuncuları aldığı notlar doğrultusunda yönlendirirdi” diye konuştu.


Demet Taner, “Haldun Taner’in sahip olduklarının ışığının geleceği aydınlatması için elimden geleni yapacağım” diyerek konuşmasına son verdi.


Bu konuşmaların bitiminde Gülsin Onay mini bir konser Verdi. Konser sonrasında kürsüye Haldun Taner Öykü Ödülü Seçici Kurulu Başkanı Doğan Hızlan çıktı. Haldun Taner’in yalnızca edebiyat alanında yaptıklarıyla hatırlanmaması gerektiğinin altını çizen Hızlan, “O aynı zamanda bir uygarlık havarisiydi. Bunu edebiyatıyla, köşe yazılarıyla, öyküleriyle ve yazdığı senaryolarla gösterdi” dedi.

Taner’i anma törenin son konuşmasını ise yazarın eşi Demet Taner yaptı. Taner, “Haldun Taner yine bu salonda 2 Aralık 1985 yılında son konuşmasını yapmıştı. O, Galatasaray Liseliler’e, ‘Ne olursa olsun bildiğinizden şaşmayın. Bu bizim ortak paydamız’ demişti. Haldun Taner, batılı değerlerle sahip olduğu doğulu değerleri birleştiren bir isimdi” diye konuştu.


MEDYARADAR/ÖZEL