MİLLİYET'İN ÜNLÜ EKONOMİ YAZARI SERPİL YILMAZ TGRT SATIŞINDAKİ ŞÜPHELERİ YAZDI

Bu satışta asıl şüphe uyandırması gereken nokta, ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın "Yeni Ortadoğu'nun zamanı geldi" dediği günlerde, Murdoch'un İslam dünyasına yakın bir dış politika uygulayan AKP ile yolları kesişecek mi?Bu şüphe daha çok uyku kaçırır.

MURDOCH ŞOKUNU ATLATMAK KOLAY OLMAYACAK

Geriye doğru gidersek, bu sütunlarda 7 Ağustos 2005 tarihli "TGRT'de kozmetik satış" başlıklı yazımla başlayan bir süreç...
Konuya ilgim, "TGRT'nin satışı frekans ihalesine takıldı" (23 Mart 2006) ve "TGRT Bush'un sesi mi olacak?" (26 Mart 2006) başlıklı yazılarımla sürdü.
9 Mayıs 2006 günü yayımlanan "TGRT, Ertegün ve Murdoch ortaklığına satılıyor" yazımla da bugün resmen bildirilmiş olan ortaklığın ilk haberini vermiştim.
Kaldığımız yerden devam edelim.

Kurdan kazandı
ABD'nin medya devi Robert Murdoch'un şirketi News Corporation'un "yatırımcı", New York'taki Atlantic Records'un sahibi Ahmet Ertegün'ün ise "stratejik ortak" olarak oluşturduğu konsorsiyuma, 127 trilyon liraya satılan TGRT; Türkiye'nin en büyük yabancı sermayeli yayın kanalı olacak.
Bu sermaye, ABD'nin "şahinler" kanadını oluşturan Başkan Bush ve çevresinin yakın müttefiki Murdoch'tan geliyor.
İslami, milli motiflerin pazarlamacısı TGRT'nin, Murdoch'a satışını hazmetmekte güçlük çeken İhlaszedelerin sesi de, tam da bu nedenle "kandırıldık" edasıyla yükseliyor.
İhlas Holding'in patronu Enver Ören'e yaklaşık 1.5 yıl süren TGRT pazarlığında en büyük destek kurlardan geldi. Ören, dolar kuru 1.340'lardan, 1.520'lere yükseldiğinde masadan kalkmış oldu.
Fiyat ve satış yöntemi açısından yaşanan sıkıntılar nedeniyle, zaman zaman ipler kopacak noktaya kadar gelse de, diğer talipler Ronald Lauder ve CanWest gibi Murdoch işin ucunu bırakmadı; TGRT'ye bayrağı dikti.

Uykusu kaçanlar
Ertegün'ün Türkiye'deki danışmanı Avukat Lale Cander.
Yakın dostları ise AKP milletvekili ve danışmanlarından Ömer Çelik ile Egemen Bağış. Başbakan Erdoğan ile Ertegün'ü New York'ta buluşturan da aynı kadro. Murdoch'un Türkiye bağlantısı ise Başbakanlık Danışmanı Cüneyd Zapsu. Zapsu'nun kayınpederi Nihat Boytözün'ün şirketi Kamera Reklam'ın yüzde 60'ını Murdoch satın almıştı.
Murdoch'un "gerçek alıcı" olmadığını ileri süren ve AKP çevrelerini izleyenlerin "kayda geçtiği" yazar Fehmi Koru (Taha Kıvanç sütununda) "farfarasız girişten" şüphe duyduğunu açıklıyor.
Murdoch, Kamera Reklam'ı da "usulca" almıştı, hızlı hızlı ilerliyor.
Yılda 25 milyar dolar geliri olan News Corp. kimin "piyonu" olur?
Kaldı ki Murdoch'un TGRT ile yetinmeyeceğini herkes biliyor.
Şunu söyleyeyim, ortalıkta yayıldığı gibi Akşam gazetesi ve Show TV'nin sahibi Çukurova, "toptan satıcı" değil. İlle de yönetim hakkı istiyor.
Bu satışta asıl şüphe uyandırması gereken nokta, ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın "Yeni Ortadoğu'nun zamanı geldi" dediği günlerde, Murdoch'un İslam dünyasına yakın bir dış politika uygulayan AKP ile yolları kesişecek mi?
Bu şüphe daha çok uyku kaçırır.
News Corp'un TGRT'yi "hoplama-zıplama" kanalı olarak konumlandıracağı beklentisi de gerçekçi değil.
Kanal D, Show TV veya atv gibi kanallar ne kadar "eğlence kanalı" ise TGRT'de o kadar olur.
Ertegün bugün İstanbul'da bizzat görüşmelere katılacak.
Sonra da yıllık olağan "Aile Toplantısı"nı yapmak üzere Bodrum'daki konutuna çekilecek.
Bu durumda üç şıklı bir soru ortaya çıkıyor.
Geçen yaz olduğu gibi aile içinde Bağış ve Çelik yer alacak mı?
Bu kez konuk Zapsu mu olacak?
Veya hiçbiri...

Serpil YILMAZ/MİLLİYET
htt