Milliyet yazarı medyayı 'aşı cahili' ilan etti! "Türk medyası kötü bir sınav veriyor"

Milliyet gazetesi yazarı Özay Şendir, Türk medyasının koronavirüs aşısı konusunda iyi bir sınav vermediğini yazdı. Şendir 'Aşı cahili medya' başlığıyla medyadaki bilgi eksikliğine dikkat çekti.

Özay Şendir, Milliyet'teki köşesinde Türk medyasının 'aşı cahili' olduğunu iddia etti. Şendir, "Aşı konusunda son derece kötü bir sınav veriyor Türk medyası" diyerek bilgi eksikliğini vurguladı.

Özay Şendir, "Aşı Cahili Medya ve Son Rakamlar" başlıklı yazısıyla okurlarını aşı konusunda bilgilendirdi.

İşte Özay Şendir'in o yazısı

"Aşı konusunda son derece kötü bir sınav veriyor Türk medyası, hangi aşının nasıl üretildiğine dair bilgileri bile eksik.

Şu an üç farklı türde üretilen koronavirüs aşılarını kullanıyor dünya.

Bizim kullandığımız Çin üretimi aşılar inaktif aşılar, hasta etme kabiliyeti yok edilen, zayıflatılmış virüslerin vücuda enjekte edilmesi prensibiyle çalışıyor.

mRNA aşılarda, virüsün genetik bilgisini taşıyan RNA zincirinden kritik bir kısım vücuda enjekte ediliyor. BioN-Tech-Pfizer ve Moderna marka aşılarda bu yöntem kullanıldı.

Viral vektör aşılardaysa, gen teknolojisi kullanılarak virüsün genetik materyalinin bir kısmı başka bir virüsün içine yerleştirip vücuda veriliyor. Rusların üretimi Sputnik 5 ve Oxford Üniversitesi Astra-Zeneca ortaklığıyla üretilen aşılar da viral vektör aşılar.

Aşıların üretim cinsleri güvenlik açısından belirleyici değil. Piyasa çıkışı sonbahardan 2021 sonuna ertelenen yerli aşı da mRNA teknolojisiyle üretiliyor.

Gelelim rakamlara... Sağlık Bakanlığı’nın Sputnik 5 ve Astra Zeneca aşılarının temini konusunda fazla soğukkanlı davranması konusundaki eleştirilerim halen geçerli. AB aşı pasaportu uygulamasına başlıyor, turizmde de çok belirleyici olacak aşılama oranları. Bizim kullandığımız aşı geçerli sayılacak mı, orası henüz muamma.

Tüm eleştirilere rağmen Sağlık Bakanlığı’nın hakkını da teslim etmem lazım. İki farklı marka aşı kullanan ve nüfusunun 4 katı kadar aşı alım anlaşması yapan Kanada’da 100 kişi başına 8.02 doz aşı ulaşımı sağlanmış. Üç farklı marka aşı kullanan Almanya’da bu rakam 10.08, yine üç farklı marka aşı kullanan Fransa’da 11.17. Türkiye şu an 13.03’lük gibi bir oran yakaladı ki bu dünya üzerinde ilk 5 içerisinde olmamızı sağlıyor.