MİLLİYET İZ SÜRDÜ,TUNCAY GÜNEY'İN TAKKESİ DÜŞTÜ!..'KARANLIK ADAM' SAHTE HAHAM ÇIKTI!..

Ergenekon soruşturmasının karanlık isimlerinden 'haham' olduğunu iddia eden Tuncay Güney'in adına sinagogun kayıtlarında rastlanmadı.

Serhat Oğuz'un haberi


İstanbul Emniyeti´nde, 2001´de verdiği ifadelerle Ergenekon soruşturmasının en önemli dayanaklarından birini oluşturan ve halen Kanada´da hahamlık yaptığını iddia eden Tuncay Güney hakkında Türk Musevi cemaati araştırma yaptı. Milliyet´e konuşan cemaat yetkilileri, Güney´in haham olduğunu savunduğu sinagogun kayıtlarında adına rastlanmadığını, hahamın başka bir kişi olduğunu açıkladı.

Cemaat adam gönderdi
Güney´in, "Haham Tuncay Güney" diye ekranlara çıkıp tartışmalara katılması, Türkiye´deki Musevileri rahatsız etti. www.jacobhouse.ca adlı internet sitesinde, Tuncay Güney´in adı Rabi (Yahudi din adamı) Dainel T. Guney olarak yer alıyor. Güney´in dini kıyafetlerle ekranlarda görünmesine rağmen, bu konuma nasıl geldiği konusunda açıklık getirmemesi üzerine, Türk Musevi cemaati, Kanada´da yaşayan Türk kökenli bir kişiyi, konuyu araştırmak üzere Güney´in yaşadığı Toronto´ya gönderdi.
Cemaat yetkilisi elde ettikleri bilgileri şöyle anlattı:
"Geçtiğimiz hafta Toronto´ya Jacob House adlı kuruluşa göndermiş olduğumuz bir arkadaşımız, Tuncay Güney´in mensubu olduğu ileri sürülen Beith Jacob Sinagogu´nun kayıtlarında `Rabbi Tuncay Güney´ adıyla bir rabi´ye rastlamadığını, bu sinagogun esas hahamının da farklı bir kişi olduğunu bildirdi."
Milliyet´in İstanbul´daki Türk Musevi cemaati yetkilisine yönelttiği sorular ve aldığı cevaplar şöyle:
- Tuncay Güney Musevi mi? Türkiye´deki kayıtlarda böyle bir bilgi mevcut mu?
Yapılan araştırmada Türkiye Hahambaşılığı´nın kayıtlarında Yahudi dinine mensup, Tuncay Güney adlı bir vatandaşa rastlanmamıştır.
- Hahambaşılık Güney´in Museviliği iddiaları hakkında araştırma yaptı mı?
Türkiye Hahambaşılığı´nın dışında Musevi dinine haiz birinin kayıtlarını ancak nüfus kayıtlarında bulmak mümkündür. Sonradan yurtdışında Musevi olmuş ise de, Türkiye´de bu dine mensup olduğunu kanıtlamak ve Hahambaşılık kayıtlarına geçmek için mahkeme kararı ve yeni nüfus kâğıdıyla müracaat etmesi gerekir. Böyle bir durum söz konusu değildir.
- Böyle bir kişinin haham olması mümkün müdür? Cemaati olabilir mi?
Geçtiğimiz hafta, Toronto´ya Jacob House adlı kuruluşa göndermiş olduğumuz Türkiye kökenli bir arkadaşımız, Tuncay Güney´in mensubu olduğu ileri sürülen (Beith Jacob) sinagogun kayıtlarında `Rabbi (haham) Tuncay Güney´ adıyla bir rabi´ye (Yahudi din adamına) rastlamamış, bu sinagogun esas hahamının farklı bir kişi olduğunu açıklamıştır.

`Eğitim alması mümkün değil´
- Türkiye´deki kayıtlarda bulunmasa bile Yahudi ve haham olma ihtimali var mı?
Yahudi dinine mensup bir kişinin haham olabilmesi için, özel dini okulda (Yeşiva), 4-5 senelik yoğun bir dini eğitimden geçmesi zorunludur.
Tuncay Güney´in böylesi bir eğitimden geçip geçmediğini bilemiyoruz. Ancak Türkiye´den Kanada´ya göç ettiği süre göz önüne alınırsa, böylesi uzun süreli bir eğitim almış olması pek mümkün değildir.
- Güney´in bu iddiaları Türkiye Yahudi cemaatinde nasıl bir tepki yaratıyor?
Güney´in bu iddialarıyla Türk Yahudileri bugünlerde gündemi meşgul eden bazı konuların içine çekilmeye çalışılmaktadır. Kanaatimizce bu durum Türkiye´de Yahudi aleyhtarlığını teşvik etmekte ve cemaat olarak bizleri rahatsız etmektedir.


Sabah´a Haham olarak konuştu


Tuncay Güney´le Toronto´da yapılan röportajlarda, kendisinden haham olarak bahsedildi. Sabah Gazetesi´nde 22 Nisan´da sürmanşetten yayınlanan ve Kanada´da yapılan röportajda da, Güney´in ismi önünde "haham" sıfatı yer aldı. Türkiye Hahambaşılığı kayıtlarında adı yer almayan Güney, 22 Mart´ta Yeni Şafak´ta yayınlanan röportajında ise "Doğuştan Musevi" olduğunu ve babasının Sabetayist olduğunu söyledi. Toronto´da sinagogda din görev