Millî Gazete’den dikkat çeken maddi yardım çıkışı! ‘Milli Görüş iktidarlarında bile…’

Yayın hayatında 50. yılına giren Millî Gazete’nin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş, “Millî Görüş iktidarlarında bile devletten maddi destek görmedik” dedi.

Milli Görüş hareketinin yayın organı Millî Gazete 50. yılını geride bıraktı. Gazetenin genel yayın yönetmeni Mustafa Kurdaş, Millî Gazete'yi İndependent Türkçe’den Cihat Arpacık’a değerlendirdi.

MİLLİ GAZETE’NİN GEÇMİŞİ

Millî Görüş hareketinin yayın organı olarak 1973'te kurulduğunda, Türkiye'deki muhafazakar ve mütedeyyinlere direkt hitap eden çok az yayın organı vardı.

Genellikle dergi yayıncılığı yapan mütedeyyinler için günlük bir gazete kurma fikri Millî Görüş lideri Necmettin Erbakan'dan gelmişti.

Erbakan, Millî Nizam Partisi'nin (MNP) 1. Kongresi'nde dönemin medyasından şikayet etmiş ve yeni bir gazete kurulacağını belirtmişti.

Kurulacağı parti kongresinde duyurulan Millî Gazete hep Millî Görüş partilerinin en büyük destekçisi oldu.

Gazetenin ilk genel müdürü de dergicilik tecrübesi olan dönemin Adana Milletvekili Hasan Aksay'dı.

Muzaffer Deligöz'ün Genel Yayın Müdürü olduğu gazetenin haber müdürü, Bab-ı Âli'nin yakından tanıdığı bir isim, gazeteci Agah Güçlü'ydü.

Güçlü, gazeteciliğe Tasvir-i Efkar'da başlamış, Son Posta, Sabah gibi gazetelerde sürdürmüştü.

50 YILDA 9 GENEL YAYIN YÖNETMENİ DEĞİŞTİ

Aksay, MSP-CHP koalisyonunda bakan olarak görevlendirilmesinin ardından görevi bıraktı. Sonrasında Millî Gazete sırasıyla şu isimler tarafından yönetilmeye başlandı: Zübeyir Yetik, Fehmi Koru, Sadık Albayrak, Abdülkadir Özkan, Mehmet Emin Aksay, Ekrem Kızıltaş, Necdet Kutsal ve Mustafa Kurdaş.

Millî Görüş hareketinde yaşanan bölünmeler gazete kadrosunun başka kurumlara dağılmasına da neden oldu.

Şu anda gerek devlet kurumlarında gerekse başka gazete ve televizyonlarda çalışan onlarca ismin yolu bir dönem Millî Gazete'den geçti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, GAZETENİN FAHRİ MUHABİRİYDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetenin 50. yıldönümünde gazetenin "müstesna bir yere sahip olduğunu" vurgulayarak "Millî Gazete'ye emek ve gönül veren kardeşlerimi en kalbi duygularımla selamlıyor, ahirete intikal etmiş Millî Gazete çalışanlarına ve okuyucularına Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan da Millî Gazete'de "emeği" olan isimlerden biri.

Erdoğan bir dönem Millî Gazete'nin "fahri muhabirliğini" yaptı. Gazete Erdoğan'a bir kart da vermişti. Erdoğan'ın dışında pek çok siyasetçi de gazetenin 50. yılını kutladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazeteye gelerek tebriğini gazete yönetimiyle yüz yüze paylaştı.

"SAYGI DUYULMASI GEREKEN BİR MÜKTESEBAT"

Millî Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş, gazetenin bir zeminin ve anlayışın sesi olduğunu söyledi.

Bütün genel yayın yönetmenleri döneminde gazetenin aynı çizgiyi devam ettirdiğine değinen Kurdaş, "Millî Gazete'nin müktesebatı güçlü ve saygı gösterilmesi gereken bir müktesebat. Buna aynı şekilde sahip çıkmak noktasında biz de gayret sarf etmiş olduk" dedi.

"MİLLÎ GÖRÜŞ İKTİDARLARINDA DA DEVLETTEN MADDİ DESTEK GÖRMEDİK"

Medya- iktidar ya da medya-sermaye ilişkilerinin Türkiye'de de dünyada da çok tartışıldığına değinen Kurdaş, gazetecilik kâr edilebilecek bir iş olmadığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Hele kağıdın altınla yarıştığı bir durumda kârdan hiç söz edilemez. Ama bir dönem medya gruplarının dikey tekelleşmeyle hem tv hem gazete hem internet portalı radyosu dergisi vardı ama aynı zamanda inşaat, ithalat, ihracat şirketleri, bankaları vardı. Dolayısıyla gazetecilikten kar etmeseler de diğer alanlardan kazanç imkanları vardı. Millî Gazete 50 yıl boyunca herhangi bir iktidara sırtını dayamadı. Holding, para babası ya da bankaya da sırtımızı dayamadık. Yurtdışından da fonlanmadık. Millî Gazete'nin en büyük gücü okuyucuları. Aidiyet çerçevesinde hareket eden bir okuyucu kitlemiz var ve bizi sahipleniyorlar. Gazetelerin gerçek tirajları adeta çakılırken Millî Gazete Türkiye'deki tiraj skalasındaki etkili yerini hala koruyor. Bu da okuyucunun bu duygusuyla ilgili bir konu. Okuyucumuza teşekkürü borç bilen bir gazeteyiz. Onların fedakarlığıyla bugüne geldik. Millî Gazete, Milliyetçi Cephe Hükümetleri döneminde de 54. Erbakan döneminde de iktidardan ekonomik bir katkı görmeyen bir gazetedir. Desteklediği hükümetten de maddi bir kazanç devşirmemiştir. Bu yegane bir örnek."

Farklı siyasi perspektiflere sahip isimlerden tebrik telefonları geldiğini hatırlatan Kurdaş, "Bu, Türkiye'nin özlediği toplumsal uzlaşıya da işaret ediyor. Medya kuruluşları ülkenin tamamına yayın yapar. Bu bakımdan Millî Gazete'nin 50. yılı hem iktidarın hem de muhalefetin ilgi göstermesi bu bakımdan önemli. Bu, güzel bir şey. Herhangi bir kutbun parçası değil de Türkiye'nin uzlaşma zemini olması 50 yıl boyunca doğru şeyler yaptığımızı gösteriyor. Bu durum aynı zamanda Millî Gazete'nin gazetecilik başarısını, yayıncılık etkisini ve saygınlığını da gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Tamamı için tıklayın!