Mevlüt Çavuşoğlu'ndan F-16 açıklaması! ‘Sorunsuz bir şekilde geçmesini bekliyoruz…’

Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'ye yapacağı ziyaret öncesi askeri müzakerelerin tamamlandığını belirterek, "biz, sorunsuz bir şekilde geçmesini bekliyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bisera Turkoviç ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, toplantıda, F-16 ve ABD ziyaretine ilişkin, "ABD ile çarşamba günü bakanlar düzeyinde 2. toplantı gerçekleşecek, F-16 satışı ile ilgili Kongre'ye bildirim tamamlandı" ifadelerini kullandı.

"SORUNSUZ ŞEKİLDE GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ"

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"ABD Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı'na iletti. Yönetim, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla gayriresmi şekilde Kongre'ye bildirimde bulundu. Her iki kanatta da Dış İlişkiler Komisyonu'nun başkanları ve en tecrübeli üyeye bildiriliyor. Buradan daha sonra bir itiraz gelmezse de süreç tamamlanıyor. Resmi bildirim oluyor. ABD Kongresi'nin, Başkan'ın bu yöndeki talebini, yüzde 51 ile reddetme ihtimali var. Eğer bu olursa Başkan, tekrar gönderir. Eğer bu olursa bu kez üçte iki çoğunlukla reddedilmesi gerekir."

Çavuşoğlu, "Özellikle bir senatör, sürekli itirazını gündeme getiriyor. Ama daha önce sunulan değişiklik önergeleri temizlendi biliyorsunuz. Biz, sorunsuz bir şekilde geçmesini bekliyoruz" dedi.

ABD yönetimiyle her anlamda anlaşma sağladıklarını belirten Çavuşoğlu, "(ABD yönetimi) Kararlı durursa sorun yaşanmaz. Elimizi kolumuzu bağlayan şartlı şekilde bir ülkeden ürün almak istemeyiz" ifadesini kullandı.

Kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'ye yeni F-16 satışı ve mevcut F-16'ların modernizasyon kitleriyle ilgili kararını, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun ilgili komitelerinin başkan ve kıdemli üyelerine ön inceleme için ilettiğini bildirdi.

Kaynaklara göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, ilgili kararını Kongre'ye ilettiğini, gelecek hafta resmi olarak duyurması bekleniyor.

ABD'de askeri satış onaylarının gerçekleşmesi için Kongre'nin, NATO üyesi ülkelere yönelik 15 gün, NATO dışındaki ülkelere yönelik ise 30 gün içerisinde itiraz etmemesi gerekiyor.