Mehmet Şimşek'e 'Ayhan Bora Kaplan' sorusu

CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Ayhan Bora Kaplan suç örgütünün para akladığı belirtilen şirketler hakkındaki 423 sayfalık MASAK raporunu Bakan Mehmet Şimşek'e sordu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerinin Aklanması Bürosu’nun istemi üzerine 18 Aralık 2023 tarih ve 2023-1103-9 sayılı Ayhan Bora Kaplan şirketleriyle ilgili MASAK tarafından “Aklama Suçuna İlişkin Değerlendirme Raporu” hazırlandı. Raporda önemli iddialar yer alırken, CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle 15 soruluk bir önerge verdi.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün aktardığına göre, Kılınç’ın Bakan Şimşek’e yönelttiği sorular şöyle:

1- ABK Suç Örgütü soruşturması kapsamında el konularak yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na geçen şirketler hangileridir?

2- El konulup TMSF’ye geçen şirketlere kamu sermayeli mevduat bankalarından 1 Ocak 2015 ila 31 Aralık 2023 tarihleri arasında hangi bankadan, hangi tarihlerde ne kadarlık bir kredi verildi?

3- El konulup TSMF’ye geçen şirketlere kamu sermayeli mevduat bankalarından kredi verilmişse kredilerin geri ödemesi yapıldı mı? Ödenmeyen kredi varsa, ne kadar?

4- ABK şirketlerine kredi verilmişse bu kredilere karşılık hangi teminatlar alındı?

5- ABK Suç Örgütü davasının sanıkları ile ABK ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle mahkeme kararı ile el konularak yönetimi TMSF’ye geçen şirketler, Varlık Barışı düzenlemesinden kaç kez yararlandı? Sermaye piyasası araçlarının miktarı ne kadar?

6- ABK savcılık ifadesinde, “Kredi kullandığımız bankadaki yetkililer bize farklı iş kollarında şirket edinmemizi söyledikleri için bu kadar fazla şirket kurduk” dedi. Bu görevliler kimler, örgütle bağlantıları ve mal varlıkları araştırıldı mı?

7- Suç örgütü içinde yer alan K.Ö.’nün, kardeşi K.Ö. aracılığıyla kamu bankasından teminatsız kredi aldığı iddiaları araştırıldı mı? K.Ö., banka koordinatörlüğünden hangi tarihte ve hangi gerekçeyle alındı?

8- MASAK’ın raporunda ABK, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışma kayıtlarında 2020 yılına kadar ‘Garson (Servis elemanı)’ olarak görünüyor, banka hesaplarında hareket bulunmuyor. 2020 yılı ve sonrasında ise hayatın olağan akışına aykırı yüksek nakit işlem tutarları ve para transferleri gerçekleştiriyor. Bu hareketlilik MASAK’a bildirildi mi?

9- ABK, 2006-2019 yılları arasında “uyuşturucu ticareti yapmak”, “kasten öldürmek”, “kasten yaralamak”, “suç işleme amacıyla örgüt kurmak”, “uyuşturucu bulundurmak ve kullanmak”, “resmi belgede sahtecilik”, “hırsızlık”, “başkalarına ait kimlik bilgilerini kullanmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “mühür bozmak”, “görevi yaptırmamak için direnmek”, “parada sahtecilik” ve “silahla ateş etmek” gibi 89 suçtan kovuşturma ve soruşturma geçirdi. Bunca suç kaydı bulunan ABK’nın, ticari faaliyetleri neden 2023 yılının aralık ayına kadar MASAK tarafından incelenmedi?

10- MASAK’ın “Aklama Suçuna İlişkin Değerlendirme Raporu”nda, ABK suç örgütü ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle el konularak yönetimi TMSF’ye geçen şirketlerden birine (isim veriliyor) 2021-2022 yıllarında kamu bankasından 25 kez toplam 480 milyon 515 bin TL kredi verildiği bilgisi yer aldı. Bu bilgi MASAK raporunda yer almışsa banka 6 Mayıs 2024 tarihinde MASAK Raporunu konu alan haberler ile ilgili neden “İçeriğin Yayından Çıkarılması” talebinde bulundu?

11- ABK ile bağlantılı olduğu için TMSF’ye geçen şirketin, aldığı kredi karşılığında De Solar 7 Limited Şirketi’nin hisselerini bankaya rehin gösterdiği iddiası doğru mudur? Bu şirketin, başka bir şirkete satılmadan üç gün önce sermayesinin 15 milyon TL’den 150 milyon TL’ye çıkarılarak 10 kat artırdığı bilgisi yer aldı mı?

12- Suç örgütüyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle el konulan ve yönetimi TMSF’ye geçen enerji şirketine kamu bankasından 2022 yılının farklı tarihlerinde 125 milyon lira kredi verildi mi? 2021 yılında cirosu sadece 3 bin 540 TL olan şirkete milyonlarca lira kredi hangi gerekçeyle verildi?

13- Kamu bankasından mühendislik ve enerji şirketline kullandırılan kredilerde bankacılık mevzuatına aykırı durum olup olmadığı incelendi mi?

14- ABK, yakınları ve suç örgütü ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle el konularak yönetimi TMSF’ye geçen şirketlerin kamu sermayeli bankalardan kredi kullanmasına bazı siyasetçilerin aracılık ettiğine yönelik iddialar MASAK tarafından araştırıldı mı? Raporda bu konuda bilgi ve değerlendirme neden bulunmuyor?

15- ABK suç örgütüyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle el konularak yönetimi TMSF’ye geçen şirketlere kredi kullandırılan bankanın, yönetim kurulu üyelerinden herhangi birinin ABK ile ilişkisi olup olmadığı, mal varlığı araştırıldı mı?