MEHMET AĞAR,ÖCALAN'LA NEREDE FUTBOL OYNADI?..MAHİR ÇAYAN BACAĞI KIRILMASA HANGİ TAKIMA TRANSFER OLACAKTI?..MÜLKİYE TARİHİNDEN İLGİNÇ NOTLAR!..

Mehmet Ağar ve Mahir Çayan çok iyi futbol oynarlarmış. Her ikisi de kendi takımının 10 numarasını giyermiş. Hatta Cengiz Çandar'a göre Öcalan da Ağar'a karşı oynamış olabilir?

Renkli bir tarihe sahip olan Mekteb-i Mülkiye 147 yaşında. Mülkiye'nin en ilgi çekici yönü siyasi tarihidir. Öyle ki, zıt kutuplarda yer alan Mehmet Ağar ile Mahir Çayan, kantinde minyatür kale maç yaparlarmış. Cengiz Çandar "Çayan'ın bacağı kırılmasa belki de Beşiktaş'a transfer olacaktı. Belki Ağar , Öcalan ile de maç yapmıştır" diyor...

"Başka bir aşk istemez, aşkınla çarpar kalbimiz...
Ey vatan göz yaşların dinsin, yetiştik çünkü biz..."

Her Mülkiyeli için çok şey ifade eder bu sözler. Mülkiye´ye giren her öğrencinin öğrendiği ilk şey, okullarının tarihteki belirleyici yeridir çünkü. Siyasi hayatımıza damgasını vuran isimleri yetiştiren Mülkiye'nin renkli tarihini belki de en güzel, Türk solunun ünlü isimlerinden Mahir Çayan ile emniyet müdür iken sol örgütlere karşı operasyonları ile yıldızı parlayan Mehmet Ağar'ın yaptığı minyatür kale maçlar simgeliyor.

Türk siyasi ve iktisadi hayatına yön veren yüzlerce insanı yetiştirmenin haklı gururunu yaşayan Mekteb-i Mülkiye, 147. yıldönümünü kutluyor. Ekonomi, yargı, yasama, yerel yönetimler kısaca devlet denildiğinde akla gelen tüm alanlardaki karar vericileri yetiştirmiş Mülkiye, İttihat Terakki´den beri Türkiye tarihine damgasını vurmuş birçok parti ve örgütün de doğduğu yerdir. Dolayısıyla Mülkiye denildiğinde, paradoks gibi görünse de aslında birbirinden asla koparılamayacak iki farklı tarih anlatılır hep. Birisi kuruluş amacına uygun olan bürokrasi tarihi, diğeri ise herkesin hayatının bir parçasına değen, ilgisini çeken renkli siyasi tarihi. Devlet Bakanı Abdüllatif Şener´in geçtiğimiz aylarda CNN Türk´te "Her Mülkiyeli biraz komünisttir" sözleriyle özetlediği gibi, Mülkiye ve siyaset denildiğinde akla sol düşüncenin ağırlığı gelir.

'Mahir Çayan'ı annesi bana emanet etmişti'

Türkiye solunun önemli isimlerinden Mahir Çayan mesela; İsrail Başkonsolosu Efraim Elrom'u kaçırarak öldüren Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi´ni (THKPC) Mülkiye kantinin de kurmuştu. Sınıf arkadaşlarının arasında o dönem lakabı "Pala" olan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Mahiri annesi bana emanet etmişti" diyen Hasan Celal Güzel de vardı. "Çayan Ankara´ya ilk geldiğinde, annesi beni gördü, 'Oğlum sen çok akça pakça bir çocuksun, Mahirimi sana emanet edeyim, o çok utangaçtır' dedi" diye anlatıyor, o günleri. Çayan iki ay Güzel'in odasında kalmış.

Mülkiye'nin düşünce iklimi, 1970'lerin ortalarına kadar son derece demokratiktir aslında. Solun ağırlığı olmasına rağmen her fikirden insan rahat biçimde kendini ifade edebiliyordu. Okulun bu renkliliğini o dönemin aktörleri bugün gülümseyerek hatırlıyorlar. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Savaş Ay'a 2003 yılında verdiği bir mülakatta henüz birinci sınıfta iken Mahir Çayan ile Mülkiye Yurdu ve Mülkiye kantininde masaları çevirip minyatür kale futbol maçları yaptığını anlatmıştı, mesela. Bu maçların nasıl geçtiğini sorduğumuz Çayan'ın o dönemki en yakın arkadaşlarından Gazeteci Cengiz Çandar ise, "Ağar bizden çok küçüktü" diyor ve ekliyor: "Birinci sınıftaydı. Asıl ilginç tablo, Mehmet Ağar'la Abdullah Öcalan'ın aynı sınıfta, aynı sıralarda eğitim görmesiydi. Hatta Ahmet Tan da vardı ve Ağar'ın en yakın arkadaşıydı. Belki Ağar ile Öcalan maçta yapmıştır."

Çolakoğlu, Çandar'ı hapisten kurtardı

Türk siyasetine damgasını vuran böylesine ilginç karakterleri barındıran Mülkiye'deki futbol tutkusu gerçekten dikkate değer. Bu tutkunun baş aktörü