MEDYA VE SİYASET DÜNYASINI SARSACAK OLAY! ATATÜRK'ÜN KURDUĞU GAZETE NASIL AKİT OLDU?

(V)Akit Gazetesinden CHP'ye müthiş gol! Vakit Kılıçdaroğlu'ndan nasıl rövanşı aldı?

Medya Radar’dan yılın medya ve siyaset bombası:

(V)AKİT, CHP’YE MÜTHİŞ BİR GOL ATARAK, KILIÇDAROĞLU’NDAN RÖVANŞI ALDI…

Atatürk’ün kurduğu Ulus gazetesinin imtiyaz hakkını alıp Yeni Akit yaptılar!

CHP’yle eski Vakit Gazetesi arasında yıllardır süren kan davasında, Vakitçiler akıl almaz bir operasyonla CHP’ye tarihi bir “gol” attılar…
Arka arkaya açılan hakaret davaları nedeniyle bir milyon 800 bin lira tazminat ödemesi gereken Anadolu’da Vakit Gazetesi, bu parayı ödememek için ismini dördüncü kez değiştirdi ve 11 Ekim 2010’dan itibaren Yeni Akit olarak yayımlanmaya başlandı…
Ancak Basın İlan Kurumu’ndan reklam almaya devam edebilmek için, 1919’da bizzat Atatürk tarafından kurulan ve 1953’e kadar CHP’nin yayın organı olan Ulus Gazetesi’nin imtiyaz hakkını gazeteci Engin Köklüçınar’dan satın aldı.
Ulus’un adını Yeni Akit olarak değiştiren ve resmi ilan hakkına sahip olan Vakitçiler; aynı zamanda, Akit’in isim hakkını eline geçiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan da rövanşı almış oldular…

Biliyorum; bu bilgi bombardımanı kafanızı karıştırdı… İyisi mi tane tane anlatayım:

Yıllar önce Beklenen Vakit adıyla kurulan gazete, daha sonra imtiyaz sahipliğinde yaşanan bir sorun nedeniyle adını “Akit” olarak değiştirmek zorunda kaldı…
Özellikle 28 Şubat’tan sonraki dönemde yayın politikasını oldukça sertleştiren gazete, bunun faturasını yüzlerce tazminat davasını kaybederek ödedi…
Kaderin cilvesine bakın ki o davalardan birini kazanan da CHP’nin bugünkü Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ydu…
Akit; tazminat yükünden kurtulmak için kapatıldı ve bu kez Anadolu’da Vakit olarak yayınlanmaya başlandı…
Ancak alacaklarının peşini bırakmayan Kemal Kılıçdaroğlu, Akit’ten geriye hiçbir mal varlığı kalmadığı için gazetenin ismini hakkını aldı ve TSE’den tescil ettirdi…

’Anadolu’da Vakit’ Gazetesi, Akit’in hırçın yayın politikasını aynen sürdürdü ve başını yine derde sokmakta gecikmedi…
Dönemin RTÜK Üyesi Mehmet Doğan’ın, “Asım Yenihaber” mahlasıyla yazdığı “Onbaşı bile olamayacakların general olduğu ülke” başlıklı yazı büyük yankı uyandırdı.
Aralarında eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur’un da aralarında bulunduğu 312 general, kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla, 624 bin liralık manevi tazminat davası açtı…

Geçtiğimiz yaz aylarında kesinleşen karara göre gazete faiziyle birlikte 1 milyon 800 bin lira ödemeye mahkum edildi…
Ancak gazete bu karara çoktan hazırlıklıydı… Gazetenin üzerinde bir liralık bile menkul ya da gayrimenkul bulunmuyordu…
Yani generaller davayı kazanmıştı ama; tıpkı Akit’in alacaklıları gibi onlar da gazetenin isim hakkından başka hiçbir şey alamayacaklardı…

Anadolu’da Vakitçiler elbette bu iddiayı kabul etmiyorlar ve gazeteyi generallere para ödememek için kapattıklarını söylemiyor…
Onlar; yayın hayatlarına 11 Ekim’den itibaren Yeni Akit ismiyle devam edeceklerini duyurdukları veda yazısında, isim değişikliğini imtiyaz sahibi Nuri Aykon’un vefatına bağladılar ve şöyle dediler:

“İmtiyaz Sahibi Nuri Aykon’un 13 Eylül 2010’da vefatının ardından kanuni varisler Anadolu’da Vakit’in yayın hayatına devam etmesini istemedi ve Vakit Yayın Kurulu da başka bir isimle yola devam etme kararı aldı.”

Dokuz yıllık Anadolu’da Vakit macerası dabu duyuruyla bitmiş oldu…
İşin ilginci; Akit’in isim hakkını devralan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Anadolu’da Vakit’ten de alacağı var… Ve eğer generallerden çabuk davranabilirse Akit’ten sonra bu gazetenin isim hakkını da üzerine geçirmeyi hedefliyor…

Gelelim, son operasyonun en heyecanlı bölümüne:
Anadolu’da Vakit defterini kapatmanın da zamanının geldiğini gören gazete yöneticileri, artık ezbere bildikleri “yeni isim, aynı gazete” oyununu devam ettirmeye karar verdiler…
Ancak yeni gazetenin yaşayabilmesi için Basın İlan Kurumu’ndan ilan alabilme hakkına sahip olması gerekiyordu…
Yani, yine “naylon” bir gazete devşirilecek ve ismi değiştirilerek yola devam edilecekti…

Bu arada gazete yöneticileri, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Akit’in isim hakkını üzerine geçirmesini bir türlü hazmedemiyordu… Bu nedenle öyle bir gazeteye teklif götürdüler ki; sadece oyunlarına devam etmekle ve Kılıçdaroğlu’ndan rövanşı almakla kalmayacaklar, aynı zamanda sık sık mahkemeleştikleri CHP’yi de can evinden vuracaklardı…
Göz koydukları gazete, Atatürk tarafından kurulan ve 1953’e kadar CHP’nin yayın organı olan; Ulus’tu…
Bu gazetenin imtiyaz hakkı gazeteci Engin Köklüçınar’daydı… Köklüçınar, Ulus Gazetesi’nin serüvenini, “Parayı Veren Kitabı Okur” isimli kitabında şöyle anlatıyordu:

“Ulus, büyük Atatürk’ün kurduğu bir gazetedir. Daha sonraları CHP’nin yayın organı olmuş, yıllar geçtikçe sahipsiz kalmış ve elden ele geçmiştir. En sonunda, bu tarihi yayın organın imtiyazı bana kadar gelmiştir. Ben bu gazetenin imtiyazını 1992 yılında Adnan Çetin’den aldım ve günlük olarak yayınlamaya başladım. Tirajı az olan günlük bir gazete… Ancak yayınlamaya başladıktan bir süre sonra, Ankara dahil, birçok ilimizde ULUS’un başka başka kişiler tarafından bazen aylık, bazen haftalık yayınlandığını öğrendim… Hemen dava açtım; ama burası Türkiye, kim kime dumduma… Sonuç kocaman bir sıfır! Hatta Allah razı olsun, bir büyük Atatürkçü eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden ile Atatürk Vakfı’nın 90’lık çalışkan delikanlısı Mithat Tuygun bile, bu işe özen gösterdi. Gittiler, araştırdılar. Yine de hiçbir sonuç alamadık mahkemelerde iş sürünüyor…”

Engin Köklüçınar, Medyaradar’a yaptığı açıklamada ise Ulus’un imtiyaz hakkını (V)Akitçilere devrettiğini doğruladı ve satışı şöyle anlattı:
“Almanya’dan Yücel isminde bir şahıs geldi; soyadını şu anda hatırlamıyorum. Bir günlük gazete satın almaya ihtiyaçları olduğunu söyledi. ‘Resmi ilanlı gazeteye ihtiyacımız var’ dedi. ‘Bu gazete benim evladım gibi kolay kolay satamam’ dedim. Gitti; bir süre sonra tekrar geldi.Hayır dedim gitti tekrar geldi.Bu birkaç kez sürdü.Bir buçuk ay önce sattım. Gazete evlat gibidir. Verirken gözyaşı döktüm. Kızlarım çok bastırdı, borçlarım vardı, sıkıntım vardı.”

Ve Atatürk’ün kurup, büyüttüğü, CHP’yle özdeşleşen Ulus, böylece (V)Akitçilere geçti ve ismi Yeni Akit olarak değişti…
Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu da isim değişikliğini onayladı. Böylece bir zamanların yüksek tirajlı “Kemalist”gazetesi, başka bir isimle de olsa “Kemalizm karşıtları”nın eline geçti…

Ne yalan söyleyeyim; bu akıl almaz gelişmenin CHP yönetiminde ve tabanında yaratacağı etkiyi şimdiden çok merak ediyorum…


VAROL ERSOY


MEDYARADAR/ÖZEL