''MEDYA OLMASA 28 ŞUBAT OLMAZDI''

TBMM Darbe ve Muhtıralar Araştırma 28 Şubat Alt Komisyonu'na ifade veren Yavuz Donat'tan medyaya ağır eleştiri

TBMM Darbe ve Muhtıralar Araştırma 28 Şubat Alt Komisyonu, dün öğleden sonraki toplantısında gazeteci ve köşe yazarlarını ağırladı.

Öğleden sonra Fehmi Koru, Yavuz Donat ve Ali Bayramoğlu’nu dinleyen Komisyon, bugün de Cengiz Çandar, Abdurrahman Dilipak, Fatih Çekirge ve Ertuğrul Özkök’ü dinleyecek.

Gazeteci-Yazar Fehmi Koru, karanlık bir dönem olarak nitelendirdiği 28 Şubat’ta, brifinglerde verilen talimatlarla manşetlerin atıldığını söyledi. Türkiye’de darbelerin dış destek olmadan sonuca ulaşamadığını aktaran Koru, "O destek de genelde uzak bir bölgeden oluyor." diye konuştu. Koru, 28 Şubat sürecinde Refah -Yol Hükümeti’nin devrilmesi aşamasına kadar ABD’nin etkisi olduğunu, aynı zamanda fiziki bir müdahaleyi de yine ABD’nin önlediğini düşündüğünü aktardı. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, Refah-Yol Hükümeti’nin ömrünü kısaltmak ve başka bir hükümetin kurulmasını sağlamak için çaba harcadığını dile getirdi.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş başkanlığında toplanarak, gazeteci yazarları dinledi.

Dinlenen gazetecilerden Yavuz Donat, 28 Şubat sürecindeki ’medya desteği’ne işaret ederek, "Bir takım STK ve kanaat önderlerinin katkıları olmasaydı, medya desteği olmasaydı Türkiye’de bu darbeleri muhtıraların olması mümkün değildi’ dedi.

Sürecin önemli aktörlerinden Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya’nın kendisine "Şubat’ta kıyamet kopacak’ dediğini aktaran Donat şunları söyledi:

’Muhalefet partilerinden birinin lideri çıktı dedi ki televizyonda, ’Profesör Çiller, hocanın müridi olmuş, siyasetin Fadime’sidir.’ Böyle birisi televizyona çıkıyor, bunu söylüyor, bunu yayınlayabiliyoruz. İnsanların birbirinin ne dediğini dinlemesi kopmuştu. Yürüyüşler yapılıyor, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı, ’Generalin ağzına kilit vuramam ki’ diyor. Bu durumda benim gördüğüm şu, 28 Şubat göz göre göre geldi, önlenmesi için de ciddi bir gayret gösterilmedi.

İşin içinde siyasetçinin eli ve ayağı olmasaydı, bir takım STK ve kanaat önderlerinin katkıları olmasaydı, medya desteği olmasaydı Türkiye’de bu darbeleri muhtıraların olması mümkün değildi.’

Komisyon ayrıca gazeteciler Kadir Çelik, Mehmet Altan, Ali Bayramoğlu ve Fehmi Koru gibi isimleri de dinledi.